Apvytę vaisiai nepavojingi Spausdinti
Parašė Giružis   
Pirmadienis, 17 Kovas 2014 12:28

altApvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži

Artėjant pavasariui, netinkamai laikomi vaisiai apvysta, pasikeičia jų išvaizda, o daržovės dar pradeda ir dygti, žaliuoti. Kaip vartoti tokius produktus, kad jie nepakenktų sveikatai?

 

Žiemos pabaigoje ir pavasarį iš visų daržovių bene atidžiausiai maistui reikėtų ruošti bulves - pradėjus dygti ir pažaliavus bulvei, susidaro sveikatai pavojingas toksinas solaninas. Ši kancerogeninė medžiaga gali sukelti vėžinius susirgimus, skrandžio ir kvėpavimo organų veiklos sutrikimus. Ypač didelė solanino koncentracija susikaupia po pažaliavusia bulvių luobele. Tad tą bulvės vietą reikėtų storiau nulupti arba tokių daržovių visai nesirinkti maistui. Solanino kiekis sumažėja maždaug 40 proc., kai daržovės yra troškinamos garuose arba apdorojamos verdančiu vandeniu.

Labai svarbu pašalinti pradėjusios dygti bulvės ūglius. Juos reikėtų ne tik nuskabyti, bet ir išpjauti nedidelę dalį bulvės ties ūglio vieta.

Dygstančių morkų kotai taip pat pažaliuoja. Tą vietą būtina nupjauti, o likusi daržovės dalis yra saugi, ją galima drąsiai valgyti.

Norint, kad namuose bulvės ir morkos kuo ilgiau nepradėtų dygti, nepažaliuotų ir nesuvystų, reikia jas tinkamai laikyti. Geriausia – vėsioje, tamsioje vietoje, medinėse arba popierinėse dėžėse, bet ne polietileniniuose maišeliuose.

Šylant orui daržovės ir vaisiai apvysta, tačiau dėl to suprastėja tik jų išvaizda, o maistinė vertė beveik nenukenčia.

Iki pavasario išsilaikiusias daržoves galima drąsiai valgyti ir dėl to, jog jose yra kur kas mažiau nitratų nei ką tik nuėmus derlių. Mat šių medžiagų per žiemą natūraliai sumažėja. Daugiausiai nitratų būna ką tik subrendusiose daržovėse, jų kiekiai skiriasi įvairiose augalo dalyse: lapuose susikaupia daugiau, stiebuose ir gumbuose mažiau.

O štai papuvusių vaisių ir daržovių reikėtų vengti. Tokiuose produktuose gali įsiveisti grybeliai ir sukelti žmogui apsinuodijimą. Be to, jei puvėsis susidaro net nedideliame plotelyje, visas vaisius ar daržovė yra neskani ir gali būti nesaugi.

Produktai pažeisti puvinio – vieni dažniausių pažeidimų, kuriuos VMVT inspektoriai nustato tikrindami vaisius ir daržoves. 2013 m. atlikta beveik 170 t daržovių ir vaisių kokybės bei ženklinimo patikrinimų. Daugiausiai pažeidimų, susijusių su ženklinimu, nustatyta dėl to, kad buvo neteisingai nurodyta arba visai nenurodyta kilmės šalis.

Vartotojai įsigiję pažeistus puvinio, kenkėjų arba jų apniktus, taip pat pradėjusius gesti produktus tą pačią dieną gali grąžinti juos į prekybos vietą (tam reikia turėti produkto įsigijimo čekį). Taip pat apie nekokybiškus produktus galima pranešti VMVT specialistams visą parą veikiančia nemokama telefono linija 8 800 40 403.

Parengė E.S.