Pradžia

„Giružis“ - Varėnos krašto bendruomenės laikraštis

Šiandien:_Ketvirtadienis, 24 Sausis 2019

Persikus ir nektarinus galima baigti nokinti namuose PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Giružis   
Pirmadienis, 28 Spalis 2013 12:38

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gauna vartotojų skundų dėl persikų ir nektarinų kokybės – vartotojai nepatenkinti parduodamais kietais ir neprinokusiais vaisiais.

Prekybininkai dažniausiai pardavinėja bebaigiančius nokti, dar kietokus persikus ir nektarinus. Pilnai prinokę vaisiai turi būti labai greitai suvartoti, nes pradeda gesti. Paprastai persikai ir nektarinai skinami neprinokę, tada būna mažiau jautrūs pažeidimams sandėliuojant ar transportuojant, ir nokinami iki tam tikro lygio sandėliuose.

Kaip pasirinkti ir vartoti šiuos vaisius pataria VMVT tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Drumstienė: ,,Vartotojams nereikėtų baimintis kietų persikų ar nektarinų, renkantis parduotuvėse taip pat nereikėtų jų spaudyti, ieškant minkštesnių. Vaisius sėkmingai galima pabaigti nokinti namuose. Juos geriausia nokinti kambario temperatūroje, sudėjus laisvai į tamsų popierinį maišelį. Suminkštėjusius vaisius reikėtų laikyti šaldytuve, polietileniniame maišelyje. Persikų nereikėtų laikyti šaldytuve ilgiau kaip 3 paras, o nektarinų – 1 parą. Išėmus rekomenduotina šiek tiek palaikyti, kad sušiltų iki kambario temperatūros, nes tada jie būna aromatingiausi“.

Specialistės teigimu, pagal Lietuvoje galiojančius specialiuosiuos kokybės reikalavimus, parduodami vaisiai turi būti nepažeisti, nesugedę, švarūs, be ligų ir kenkėjų, nepažeistu minkštimu, be perteklinės išorinės drėgmės, pašalinio kvapo ir skonio, pakankamai subrendę. Persikams ir nektarinams taip pat yra taikomi prinokimo reikalavimai – jie turi būti pakankamai subrendę ir sunokę.

Teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų inspektoriai šiais metais patikrino 4 212 kg persikų ir 3 921 kg nektarinų. Pagal juslines savybes ir specialius matavimo prietaisus buvo vertinamas šių vaisių minkštimo sunokimas, spalva bei skonis. Vaisių sunokimas buvo nustatomas pagal jų cukringumą. Daugeliu atveju jis atitiko teisės aktų reikalavimus, neretai netgi viršijo juos.

,,Gauti patikrinimų duomenys leidžia teigti, kad Lietuvos rinkai teikiami persikai ir nektarinai atitinka specialiuosius kokybės reikalavimus. Kokybės reikalavimų neatitiko 2 proc. persikų nuo viso patikrinto kiekio. Dažniausiai nustatyti pažeidimai – ligos ir puviniai, brandos defektai ir kt. Nektarinai visi atitiko kokybės reikalavimus, tik 2 proc. šių vaisių buvo neteisingai paženklinti“, – teigė Aurelija Drumstienė.

Parengė E.S.

 
Pradžia

Vieta Jūsų reklamai

Čia galėtų būti Jūsų reklama
Galimi skydelių matmenys: 160x80 px

Reklama

Lankytojai

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien175
mod_vvisit_counterVakar452
mod_vvisit_counterŠią savaitę1548
mod_vvisit_counterPraeitą savaitę3367
mod_vvisit_counterŠį mėnesį10222
mod_vvisit_counterPraeitą mėnesį13980
mod_vvisit_counterViso806884

Šiuo metu naršo (20 minučių duomenys): 6
Tavo IP: 54.172.221.7
,

Klausimėlis

Kurį metų laiką mėgstate labiausiai?
 

Rėmėjai

Dėkojame rėmėjams:
Reklaminis skydelis

Svetainę kūrė: D. Blažukienės Kompiuterių studija „Alfakompiuteriai“ - kompiuterių remontas, svetainių kūrimas, apmokymai ir paskaitos

Joomla! yra atvirojo kodo programinė įranga, kuriama ir platinama taikant GNU/GPL licenciją