Įspūdingi faktai apie Mėnulį

0
7969

Prof. Jonas Grigas

Mėnulis yra artimiausias Žemės palydovas, bet ar jį pažįstame? Artėjant šiais metais Apollo 11 nusileidimo Mėnulyje 50-šimtmečiui ir NASA ruošiantis grįžti ten atgal, prisiminkime keletą faktų:
Mėnulį galėjo suformuoti Marso dydžio objekto smūgis į Žemę prieš 4.5 milijardo metų. Smūgis galėjo atskelti Žemės gabalus, kuriuos gravitacija vėliau sujungė į Mėnulį. Todėl Mėnulio grunto sudėtis beveik identiška Žemės gruntui. Bet galbūt Mėnulį iš kosmoso į Žemės orbitą tiesiog pagavo jos gravitacija.
Mėnulis yra idealaus dydžio saulės užtemimams. Kai Mėnulis praskrieja tarp saulės ir Žemės, jis pilnai uždengia saulę. Jei jis būtų mažesnis ar toliau nuo Žemės, jis atrodytų kaip dėmė ant saulės.
Mėnulio pilnatis įvairiose šalyse turi daug pavadinimų.
Mėnulis yra didžiausias palydovas saulės sistemoje savo planetos atžvilgiu. 3474 km skersmens Mėnulis yra truputį daugiau nei ketvirtadalio Žemės dydžio. Tiesa, Plutono mėnulis Šaronas beveik prilygsta Plutonui, todėl kai kurie astronomai jį vadina dviguba nykštukine planeta.
Mėnulio forma primena citriną. Nors naktį Mėnulis atrodo apvalus, iš tikrųjų jis yra ovalus. Jo formą suformavo saulės šiluma, nevienodai kaitinusi skirtingas dalis ir Žemės gravitacija.
Mokslininkai manė, kad storas Mėnulio dulkių sluoksnis nugramzdins erdvėlaivius. Tik Sovietų Luna 9 ir amerikiečių Surveyor erdvėlaiviai 1966 metais parodė, kad taip nėra.
Mėnulis yra tarptautinė nuosavybė. Astronautai Buzas Oldrinas ir Neilas Armstrongas 1969 metais Mėnulyje įsmeigė Amerikos vėliavą, bet tai nereiškia, kad Mėnulis priklauso Amerikai. Sovietų Sąjunga ir JAV 1967 metais pasirašė sutartį, kuria įsipareigojo, kad Mėnulis ir jo turtai priklausys visai žmonijai. Todėl NASA dalijosi su Sovietų mokslininkais Apollo 11 misijos atvežtu Mėnulio gruntu.
Žmonės Mėnulyje jau paliko keistų daiktų. Nuo 1969 metų astronautai paliko Mėnulyje du golfo sviedinius, nepadorų amerikiečių dailininko Andy Warhol piešinį ir Karalienės Elžbietos II laišką. Apollo 17 vadas Eugene Cernan 1972 metais paliko Mėnulio paviršiuje užrašytus savo dukros inicialus. Nesant vėjo, jie ten liks galbūt amžinai. Paliko ir astronautų pėdsakų, mėnuleigių.
Mėnulio tamsioji pusė yra jo sinchroninio su Žeme sukimosi rezultatas. Todėl nors Mėnulis sukasi, nuo Žemės matome tik vieną jo pusę. Mėnulis apie savo ašį apsisuka per tą patį laiką, kaip ir Žemė apie savąją. Tai nėra atsitiktinumas — Žemės gravitacinė jėga taip suderino Mėnulį. Šių metų sausį Kinijos erdvės agentūra nuleido tamsiojoje Mėnulio pusėje pirmąjį zondą, kuris atsiuntė pirmąsias šios Mėnulio pusės nuotraukas su įspūdingu krateriu.
Vienas astronautas tapo alergiškas Mėnuliui. Tai Apollo 17 astronautas Harisonas Šmitas, kuris tapo alergiškas Mėnulio dulkėms – paraudo akys, apėmė čiaudulys ir kiti simptomai, kurie tęsėsi dvi valandas įlipus atgal į laivą.
Žmonės vėl ruošiasi greit grįžti į Mėnulį. NASA Apollo programą baigė 1972 metais, tačiau ruošiasi apie 2024 metus vėl grįžti į Mėnulį. Vienas iš tikslų yra Mėnulio orbitoje sukurti valdymo modulį Gateway, kuriuo astronautai galės naudotis daugkartinių kelionių į Mėnulį metu – jame apsistoti prieš nusileidžiant į Mėnulį ir pakylant iš jo. Tai bus bendra su Kanada apie Mėnulį besisukanti stotis – paruošiamasis kelionių į Mėnulį etapas.
Šių metų vasario 21 dieną Izraelis amerikiečių raketa SpaceX Falcon 9 iš Floridos Kanaveralo iškyšulio taip pat paleido robotinį nusileidimo aparatą Beresheet į Mėnulį. Jis šešias savaites suksis apie Žemę didėjančia orbita ir balandžio 11 dieną nusileis Mėnulyje. Beresheet taps pirmuoju privačiai finansuojamu skrydžiu į Mėnulį. Beresheet tirs Mėnulio magnetinį lauką ir kraterius. Bet svarbiausia, šia misija Izraelis stengiasi įkvėpti savo vaikus daugiau domėtis mokslu, technologijomis, inžinerija ir matematika. Jei vaikai supras, kad raketų ir kosminių skrydžių mokslas jiems prieinamas ir jie gali susitikti su mokslininkais ir inžinieriais, jie supras, kad ir jie galės būti tokiais ir kurti erdvėlaivius.
Beresheet neša Izraelio vėliavą ir laiko kapsulę. Kapsulėje šalia kitų dalykų yra „Mėnulio biblioteka,“ – t. y. angliškai parašyta Wikipedija. Jos tikslas yra išsaugoti žmonijos žinias ir kultūrą už Žemės ribų, jei Žemėje įvyktų kokia nors katastrofa.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: