Į Varėną sugrįžo jau jubiliejinis teatrų festivalis

0
495

Varėnoje prasidėjo jau dešimtasis, jubiliejinis Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis: tolerancijos rakto paieškos

Živilė Puidokaitienė

Festivalis prasidėjo Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje Šv. mišiomis, kurias aukojo klebonas Pranciškus Čivilis, o jų metu giedojo Varėnos kultūros centro mišrus choras „Harmonija“ (vad. Ilona Zalanskienė).

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta pasveikino visus susirinkusiuosius su gražia švente: „Šiandien turime pagrindo šypsotis, nes Dalia Tamulevičiūtė, būdama gyva, visai Lietuvai ir mums padovanojo daug gražių savo darbų ir išugdė puikių aktorių”. Meras padėkojo tiems žmonėms, kurie per šį dešimtmetį įdėjo daug pastangų, kad festivalis prasiskleistų.

2017 m. geriausio aktoriaus nominaciją pelnęs Ainis Storpirštis šiemet atvyko į Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią pasidalinti prisiminimais apie D. Tamulevičiūtę: „Pirmiausia, noriu padėkoti organizatoriams už galimybę čia būti, šioje bažnyčioje esu pirmą kartą ir ji yra be galo įspūdinga, labai jauki, gražiai sutvarkyta. Esu dėkingas visiems žmonėms, organizatoriams, kad šis festivalis yra būtent D. Tamulevičiūtės, kad būtent toks festivalis egzistuoja. Tai yra neįtikėtina. Aš buvau tame paskutiniajame kurse, kurį surinko D. Tamulevičiūtė, man teko ją pažinti šiek tiek griežtesnę, ji buvo negailestinga, bet labai mylėjo tiesą, labai gerai jautė, kam iš tiesų verta eiti į teatrą“.

Prisiminimais pasidalijo ir režisierius, aktorius, ilgametis „Lėlės“ teatro vadovas Juozas Marcinkevičius bei šį konkursą iniciavęs tuometis kultūros ministras, D. Tamulevičiūtės legendinio dešimtuko teatro aktorius Remigijus Vilkaitis.

Išskirtinį kamerinės muzikos koncertą padovanojo ansamblis „Regnum Musicale“, kuriame groja tarptautinių konkursų laureatės seserys Daunytės – šviesaus atminimo poeto ir kultūros veikėjo Vaidoto Daunio dukros: Joana (arfa), Vita Marija (fleita), Elena (violončelė) ir Kotryna Ugnė (smuikas) bei jų mama smuikininkė Raimonda Daunienė.

Vėliau šventinis renginys persikėlė į Varėnos kultūros centrą, kur buvo apdovanotas 2019 m. Dalios Tamulevičiūtės lietuvių autorių scenos meno kūrinių konkurso laimėtojas režisierius Paulius Markevičius (asociacija „Meno ir mokslo laboratorija“). Taip pat susirinkę vakaro svečiai turėjo progą pamatyti Juozo Miltinio dramos teatro spektaklį  pagal Vasilijaus Šukšino apsakymus „Pašnekėsiai mėnesėtą naktį“ (rež. Kotryna Siaurusaitytė).

X D. Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalyje bus galimybė išvysti aštuoniolikos Lietuvos geriausių teatrų spektaklius. Scenoje puikuosis 20 teatro kūrėjų darbų.

Plačiau skaitykite penktadienio „Giružyje“.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: