Alytaus apskrities verslui gyventojai pažėrė socialinės atsakomybės idėjų

0
40

Nuo užsiėmimų Alytaus senjorams, protų kovų organizavimo Varėnoje iki stovyklaviečių prie Dusios ir Metelių ežerų bei dviračių tako Druskininkai-Merkinė įrengimo – tokia gyventojų pateiktų idėjų, kurios bus pasiūlytos realizuoti socialiai atsakingoms Dzūkijos regiono įmonėms, amplitudė.

Gaisras irgi parodė socialiai atsakingų įmonių veidą
Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyvos „Ne tik sau“ metu šalies gyventojai pasiūlė per 670 idėjų socialiai atsakingam verslui, iš jų daugiau nei 30 idėjų buvo skirta būtent Alytaus apskrities įmonėms. Aktyviausi buvo Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos apskričių gyventojai – šių regionų įmonėms pasiūlyta atitinkamai 163, 124 ir 80 iniciatyvų.
„Gyventojai buvo kviečiami teikti idėjas atsakingam verslui dar iki ekologine katastrofa pasibaigusio gaisro Alytaus mieste, kuris, žinoma, galėjo ir pakoreguoti visuomenės nuomonę apie tinkamiausias Dzūkijos įmonėms socialinės atsakomybės kryptis. Kita vertus, šio baisaus įvykio metu visuomenė taip pat galėjo pamatyti socialiai atsakingo verslo veidą – nemažai šalies įmonių ir organizacijų prisidėjo prie paramos ugniagesiams ir gaisro padaliniams likviduoti“, – sako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vyriausioji patarėja užimtumo klausimais Asta Aranauskienė.
Pasak jos, skatinant daugiau įmonių įsitraukti į socialinės atsakomybės veiklas, o vartotojus – rinktis produktus bei paslaugas iš socialiai atsakingo verslo, gyventojų ir verslo dialogas yra ypač svarbus. Tad kampanijos metu siekiama, kad regionų gyventojai padėtų vietos įmonėms užčiuopti jautriausias problemines sritis, o įmonės, jausdamos realų vartotojų poreikį, inicijuotų šių problemų sprendimą.

Nuo fontano Alytuje iki protų kovų Varėnoje
Idėjų, kurios skirtos Alytaus apskrities įmonėms, sulaukta pačių įvairiausių.
Nemaža dalis gyventojų atkreipė dėmesį į socialinę atskirtį patiriančių Alytaus senjorų padėtį – vietos įmonėms siūloma organizuoti „Senjorų dienas“, vykdyti kitas vyresnių žmonių tarpusavio bendravimą skatinančias veiklas. Taip pat, alytiškių nuomone, mieste trūksta daugiau spalvų – verslui siūloma imtis iniciatyvos nudažyti suolus, įrengti spalvingą „grojantį“ fontaną miesto sode, suteikti kitų ryškesnių akcentų viešosioms erdvėms.
Sulaukta siūlymų ir dėl konkrečių teritorijų tvarkymo. Gyventojų nuomone, vietos verslas galėtų prisidėti prie poilsiaviečių įrengimo Dusios ir Metelių ežerų pakrantėse, Jaunimo parke – įrengti stovus su maišeliais ir dėžėmis šunų ekskrementams surinkti, Topolių gatvėje šalia parduotuvės „Mėta“ – įrengti vaikų žaidimo aikštelę.
Tuo tarpu Druskininkuose, gyventojų manymu, įmonės galėtų imtis iniciatyvos įrengti aikštelę šunų dresūrai, prisidėti prie dviračių tako, vedančio link Merkinės, įrengimo, taip pat organizuoti jaunimui skirtas laisvalaikio veiklas.
Varėnoje, gyventojų nuomone, kaip tik trūksta suaugusiems skirtų veiklų – nuo protų kovų iki kitokių edukacinių užsiėmimų.

Verslui svarbu įsiklausyti į bendruomenės nuomonę
Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vyriausiosios patarėjos A. Aranauskienės, bendradarbiaujant su gyventojų bendruomenėmis, artimiausiu metu iš idėjų banko bus atrinktos aktualiausios socialinių veiklų iniciatyvos, kurias bus pasiūlyta įgyvendinti regionų verslo organizacijoms.
Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Valdo Sutkaus teigimu, darbuotojų bei bendruomenių įsitraukimas turėtų padidinti socialinės atsakomybės svarbą.
„Galvodami apie socialinę įmonės atsakomybę kaip ilgalaikę, nuoseklią vertę kuriančią veiklos kryptį, verslininkai visada pirmiausia turėtų įsiklausyti į darbuotojų ir bendruomenės nuomonę bei poreikius. Tikiu, kad būtent tie žmonės gali atvesti į teisingą kelią ir padėti išvengti situacijos, kai socialinė atsakomybė yra viskas, kas tik sugalvojama. Taigi darbuotojų, arčiausiai esančių žmonių, įtraukimas yra be galo svarbus“, – įsitikinęs V. Sutkus.

SADM inf.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: