Varėnoje paminėta Vasario 16-oji

0
94

Šiandien varėniškiai minėjo Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną

Živilė Puidokaitienė

Šventinė diena prasidėjo Šv. Mišiomis Varėnos Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje, kur giedojo mišrus choras „Varpilė“, vadovaujamas Ramonos Velžienės. Vėliau minėjimas persikėlė į Varėnos kultūros centrą, kur visų laukė graži ir jausminga „Mikituko“ (vadovė Jolanta Stankevičienė) šokių programa „Ties Merkio tėkme“.

„Šiandien esame laisvi ir galime drąsiai iškelti trispalvę. Šiandien esame laisvi ir drąsiai galime išreikšti meilę savo kraštui. Esame laisvi ir šiandien drąsiai bei garsiai galime sušukti: „Su gimtadieniu, Lietuva“, – į susirinkusius kreipėsi Varėnos kultūros centro l.e. direktorės pareigas Miglita Kašėtienė. Visi tie, kurie norėjo pasveikinti savo kraštą su gimtadieniu, turėjo galimybę Varėnos kultūros centro fojė paimti ten padėtą atviruką ir užrašyti savo sveikinimą ar palinkėjimą ir prisegti prie gražaus paveikslo.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta pasveikino visus susirinkusius su šia Lietuvai reikšminga švente: „Apie šią mums artimiausią, mieliausią šventę galime kalbėti įvairiais aspektais. Galima kalbėti, kaip lietuvių šviesuoliai atvedė mūsų tautą prie šios 1918 metų dienos. Galima kalbėti, koks sunkus buvo valstybės statybos kelias, tačiau šiandien noriu pasidalinti mintimis vienu aspektu – kaip mes gyvenome Vasario 16-ąją įvairiais dešimtmečiais per tą šimtmetį. Reikėtų prisiminti vieną statistinį faktą, kad šiemet yra pirmas šventimas, kai mes švenčiame daugiau laisvės laisvoje Lietuvoje Vasario 16-ąją negu nelaisvėje. Šie metai Lietuvoje pranoksta tuos 50 nelaisvės metų. Turėtumėm prisiminti, kad okupantams sunkiausia būdavo uždrausti datą, nes juk datos ištrinti neįmanoma. Galima uždrausti tautinę vėliavą, himną, ištremti dešimtis tūkstančių žmonių, tačiau uždrausti Vasario 16-osios neįmanoma“.

Anot mero, drąsūs žmonės šią dieną slapta keldavo vėliavas, dainavo patriotines dainas, platino atsišaukimus, atsirasdavo užrašai – „Laisvę Lietuvai”. Už iškeltus tautiškus simbolius šimtai jaunų žmonių atsidūrė už grotų arba buvo išmesti iš universitetų, bet širdyje Vasario 16-ąją lietuviai išsaugojo.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: