Dirigentei Ilonai Zalanskienei skirta Lietuvos chorų sąjungos kūrybinė premija

0
273

Lietuvos chorų sąjunga (LCHS) šių metų vasario mėnesį paskelbė ir organizavo konkursą Lietuvos chorų vadovams – laureatams paskirtos premijos už produktyvią kūrybinę veiklą chorinės kultūros srityje 2019 m. Šiomis premijomis siekiama įvertinti chorų dirigentus, savo veikla plėtojančius ir auginančius chorinę kultūrą, puoselėjančius chorinės muzikos tradicijas ir kuriančius naujas, taip pat garsinančius Lietuvos chorų vardus šalyje ir už jos ribų.

Už produktyvią kūrybinę veiklą 2019 m. paskirtos penkios premijos skirtingose kategorijose. Premijas finansavo Lietuvos kultūros taryba (LTKT). Konkursui iš viso paraiškas pateikė 15 choro dirigentų. Paraiškas vertino ir konkurso laureatus išrinko kompetentinga komisija: pirmininkas – prof. J. Kalcas, nariai – prof. D. Puišys, prof. V. Masevičius, prof. Č. Radžiūnas, doc. G. Venislovas, doc. J. Kiaulakytė, V. Katinienė, R. Kraucevičiūtė, G. Kumpienė, R. Štreimikytė, A. Žigaitytė – Nekrošienė.

Varėnos kultūros centro mišraus choro „Harmonija“ meno vadovei ir dirigentei, Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos jaunių choro „Varėnė“ vadovei, Senosios Varėnos bažnytinio choro „Sonata“ vadovei ILONAI ZALANSKIENEI skirta premija rajono (visų kitų Lietuvos miestų) suaugusiųjų choro dirigento (-ės) kategorijoje. 2019 m. dirigentės I. Zalanskienės vadovaujamas choras „Harmonija“ dalyvavo ir pelnė sidabro diplomą tarptautiniame konkurse – festivalyje „Mundus Cantat“, vykusiame Lenkijoje, atliko šventinę programą tarptautiniame kalėdiniame chorų festivalyje Maltoje (šio festivalio metu choras „Harmonija“ turėjo keturis koncertus), aktyviai dalyvavo Varėnos kultūros centro organizuojamuose renginiuose. Vienas netikėčiausių šio dirigentės I. Zalanskienės vadovaujamo choro pasirodymų – tai Milano oro uoste surengtas flash mob‘as (vert. – žaibiškas pasirodymas).

Choro dirigentė I. Zalanskienė, be aktyvios koncertinės veiklos, yra žinoma ir kaip V-ojo chorų festivalio „Širdžių kalba“, į kurį kasmet suvažiuoja 10 kolektyvų iš Lietuvos, iniciatorė, taip pat – himno Varėnai kūrybos ir pristatymo krašto bendruomenei ir svečiams autorė, Senosios Varėnos bendruomenės pirmininkė. Pasiteiravus, ką asmeniškai dirigentei reiškia tapti premijos laureate, ji teigia: „Pirmiausia tai yra sėkmė, darbas ir pastangos. Dirbu ne tam, kad mane pripažintų, bet kai pripažįsta – labai malonu. Kažkur dalyvaudamas, visąlaik pagalvoji, jeigu tau nepavyks, ar tai bus katastrofa? Jei pats sau atsakai, kad nebus, tuomet pirmyn. Mus stiprina pralaimėjimai, o ne laimėjimai. Aš gyvenu nuostata, kad lūkesčiai mažina džiaugsmą. Kai nėra jokių lūkesčių, viskas sėkmingai dėliojasi. Tik po premijų paskelbimo pasidomėjau vertinimo komisija – toks gerumas vidų apėmė, kad paraiškos buvo vertinamos objektyviai. Komisija premiją skyrė atsižvelgiant į tai, ką padarei“. Premijos laureatė į šią LCHS iniciatyvą žvelgia itin teigiamai, mano, kad toks choro dirigentų, ne pačių kolektyvų, įvertinimas yra labai gražus būdas pagerbti būtent chorų vadovus.

Kalbant apie artimiausius planus, dirigentė I. Zalanskienė pasakojo apie jau suorganizuotą, tačiau dėl Covid-19 viruso pristabdytą choro kelionę į Niujorką. Kaip vieną didesnių rudens projektų įvardijo Lietuvos kultūros tarybai pateiktą paraišką dėl numatomų renginių, skirtų M. K. Čiurlionio 145-osioms gimimo metinėms paminėti. „Svarbiausia – toliau augti ir tobulėti. Jei nuolat trepsėsi toje pačioje vietoje, būsi nulinėje pažangoje. Mūsų vertė ir pasiekimai ateina per mažus žingsnelius į priekį. Šiuo metu, kai choristai mokosi partijas nuotoliniu būdu, gaunu žinutes, kaip jie pasiilgo to džiaugsmo dainuoti kartu, to bendrystės jausmo. Tad ar yra didesnė misija? Dievuli, mes visi esame pašaukti į šitą žemę, kad nors per plaukelį geresnę ją paliktume“, – mintimis dalijasi premijos laureatė I. Zalanskienė.     

Kitos LCHS organizuoto konkurso premijos už produktyvią kūrybinę veiklą chorinės kultūros srityje 2019 m. skirtos:

-Miesto (vieno iš didžiųjų Lietuvos miestų) suaugusiųjų choro dirigentui (-ei) kategorijoje premija skirta Vilniaus kultūros centro moterų choro „Liepos“ meno vadovei ir dirigentei AUDRONEI STEPONAVIČIŪTEI – ZUPKAUSKIENEI;

-Miesto (vieno iš didžiųjų Lietuvos miestų) vaikų choro dirigento (-ės) kategorijoje premija skirta Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ meno vadovui ir dirigentui REMIGIJUI ADOMAIČIUI;

-Rajono (visų kitų Lietuvos miestų) vaikų choro dirigentui (-ei) kategorijoje pateiktų paraiškų nebuvo. Dėl šios priežasties konkurso vertinimo komisija nusprendė premiją dalinti pusiau ir ją skirti dviem studentų choro dirigento (-ės) kategorijos kandidatams pagal reitingą bendroje lentelėje surinkusiems didžiausią balų skaičių po kategorijos nugalėtojo (-os). Tokiu būdu ši premija skirta Vilniaus universiteto (VU) akademinio choro „Gaudeamus“ ir VU merginų choro „Virgo“ vadovei ir dirigentei RASAI GELGOTIENEI, taip pat – Kauno Vytauto Didžiojo universiteto akademinio mišraus choro „Vivere Cantus“ meno vadovui ir dirigentui ROLANDUI DAUGĖLAI;

-Studentų choro dirigento (-ės) kategorijoje premija skirta Kauno technologijos universiteto akademinio choro „Jaunystė“ meno vadovei ir dirigentei DANGUOLEI BEINARYTEI.

Sveikiname laureatus!

Laura Rauličkienė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: