Partizanų išdavystės istorija

0
181

Režisierius Vytautas V.Landsbergis Lynežeryje ketina filmuoti vaidybinį filmą apie partizanų vadą Dzūką ir jį išdavusį poetą Kostą Kubilinską

Kaip teigia režisierius Vytautas V.Landsbergis viename interviu, istorinį vaidybinį filmą „Poetas“ ruošėsi filmuoti prieš keletą metų, bet netikėtai prasidėjusi Rūtos Vanagaitės ir Efraimo Zuroffo šmeižtų virtinė – jais bandyta pasipriešinti valdžios ketinimui 2018-uosius paskelbti A.Ramanausko-Vanago atminties metais, „manyje kaip ir daugelyje kitų pabudo vidinis sukilėlis – stop, stop, mūsų didvyriai bei kankiniai neturėtų būt niekinami! Tas vidinis sukilėlis ir paliepė atidėti vaidybinį filmą, imtis Vanago temos, apginti jo garbę. (…) Noras išsiaiškinti aplinkybes ir apginti Vanagą pagimdė net du kūrinius – mano ir žmonos Ramunės inicijuotą, mūsų leidykloje „Dominicus Lituanus“ išleistą Arvydo Anušausko knygą „Aš esu Vanagas“ ir netrukus paskui knygą sekusį filmą „Vanago portretas“.

Dabar grįžtama prie vaidybinio istorinio filmo „Poetas“, kuriame pasakojama tikra ir unikali Lietuvos partizanų išdavystės istorija.

V.V. Landsbergis rašo: „Lietuvoje po Antrojo pasaulinio karo pabaigos, po antrosios sovietinės okupacijos karas nepasibaigė. Jis tęsėsi dar mažiausiai dešimt metų. Šis karas vadinamas partizaniniu karu, nes kovoti prieš sovietų okupantus ir vietinius kolaborantus į miškus išėjo daugybė buvusių nepriklausomos Lietuvos karininkų, studentų, gimnazistų, mokytojų, kunigų.

Šio pasipriešinimo okupantai nesugebėjo nuslopinti jėga, teko naudoti kitas priemones. Viena iš jų – vietinių išdavikų integravimas į partizanų gretas.

Mūsų filmas ir pasakos būtent tokią „dvigubo agento“ istoriją – gabaus poeto, literato, už antisovietinę literatūrą išmesto iš Lietuvos TSR rašytojų sąjungos ir sutikusio bendradarbiauti su NKVD (tuometinis sovietų saugumo komitetas, vėliau pervadintas į KGB), užmezgant ryšius su partizanais. Už šią išdavystę (už „nuodėmės išpirkimą“) jam buvo pažadėtas grįžimas į sovietinių Lietuvos rašytojų elitą.

Bet paradoksaliausia tai, kad ir būdamas sovietų saugumo agentu, atsidūręs miške jis sugebėjo „užsimiršti“ – sukūrė puikių partizaniškų eilėraščių, antisovietinių satyrų, dainų. Tik vėliau NKVD pričiuptas darsyk sutiko išduoti savo draugais jau tapusius partizanus.“

Po apsilankymo Lynežeryje, kur nusifotografavo prie buvusios mokyklėlės, režisierius V.V.Landsbergis savo FB paskyroje dalijasi įspėdžiais:

„Kur mano vakarykštė

Medinė mokyklėlė?

Basi vaikučiai krykštė

Skurdžių pušų šešėly…

Dzūkijoje, Lynežery darsyk apžiūrėjom buvusią medinę mokyklėlę, kurioje netrukus bus filmuojamas mūsų filmas „Poetas“. Atrodo, paprastas pastatas, o kiek jame istorijos – buvusio girininko namas, kurio langus gamino Marcinkonių žydas. Girininkas 1941 metais ištremtas į Sibirą, žydas meistras sušaudytas, o pokario metu šiame name veikė mokyklėlė, kurioje mokytojavo žinomas vaikų poetas, užverbuotas sovietų saugumo, bendradarbiavęs su partizanais ir vėliau juos išdavęs.

Apžiūrėjome ir partizanų bunkerio sunaikinimo vietą. Norėdami atkurti įtikinamus to laikmečio įvykius, turime susprogdinti bunkerį ir inscenizuoti apsupimą bei rimtą susišaudymą. Galbūt kam nors kils minčių, kad kuriame vos ne holivudinį veiksmo filmą… Mūsų filmavimo grupei atrodo, jog lietuviškame partizaniniame kine tokių dalykų tikrai trūksta. Beje, kaip ir lėšų tokioms kovoms atkurti.

Taigi, pamažu judame link išsvajoto ir ilgai siekto tikslo; priminsiu ir padėkosiu – jūsų paaukojimų dėka, mūsų filmavimo grupei gali pavykti šį filmą sukurti netrumpintą, neiškarpant svarbių scenų. Jau buvau rašęs, kad iki galutinio tikslo mums trūko 50 000 eurų, dabar jau trūksta 40 000. Ačiū filmo bičiuliams, kad esate, prisidedate ir padedate nutikti šiam svarbiam istorinio kino nuotykiui.

Saskaitos numeris:

VšĮ „A Propos Studija“

Atsiskaitomos sąskaitos numeris: LT057044060001145772

IBAN/ valiutinės sąskaitos numeris: LT427044060001145785

„PayPal“ sąskaita susieta su „A PROPOS STUDIJOS“ elektroniniu paštu: neringa@madpro.lt.

Ketinantiems prisidėti finansiškai prie idėjos įgyvendinimo bankinio pavedimo paskirtyje nurodykite: Parama kino filmo „Poetas“ gamybai.

Telefono numeris pasiteiravimui: +370 638 999 40 P.P.S. Pasidalinkit prašau šia žinute, jei nesunku.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: