Edukacijos „Čiurlionis kitaip“

0
78
Edukacijoje „Slaptas Čiurlionių raštas“ dalyvavo Varėnos „Ryto“ progimnazijos 7b klasės mokiniai su lietuvių kalbos mokytoja Daiva Kibirkštiene

Varėnos viešojoje bibliotekoje pirmadienis prasidėjo šurmulingai. Nuo pat ankstyvo ryto Nacionalinis M. K. Čiurliono dailės muziejus vykdė edukacijas vaikams.

Edukacijoje „Čiurliono karūnos“ dalyvavo Varėnos „Ryto“ progimnazijos 3a klasės mokiniai su mokytoja Danute Zubkiene. Vaikai sužinojo, kad pasakiškuose M. K. Čiurlionio paveikslų pasauliuose galima sutikti begales valdovų, pasipuošusių nuostabiomis karūnomis, – karalius yra vienas reikšmingiausių Čiurlionio kūryboje sutinkamų simbolių. Mažieji tai pat turėjo galimybę patys pasigaminti puošnias, čiurlioniškas karūnas ir pasijausti tų paveikslų dalimi!

O edukacijoje „Slaptas Čiurlionių raštas“ dalyvavo Varėnos „Ryto“ progimnazijos 7b klasės mokiniai su lietuvių kalbos mokytoja Daiva Kibirkštiene. Jie sužinojo apie specialius šifruotus užrašus, randamus tik M. K. Čiurlionio paveiksluose, eskizuose, laiškuose. Tai viena didžiausių paslapčių šio menininko biografijoje. Dėl ko buvo sukurtas ir ką reiškė šis slaptų simbolių raštas, niekam iki galo nėra pavykę išsiaiškinti. Tačiau viename iš M. K. Čiurlionio laiškų, skirtų jo broliui, buvo atrastas pilnas šių simbolių alfabetas su paaiškinimais.

Kiekvienas dalyvis edukacijoje gavo šio šifro alfabetą ir plunksnakočius. Vaikai su užsidegimu rašė atvirlaiškius savo draugams, nes tokiame čiurlioniškame laiške, net ir didžiausias paslaptis galėjo užšifruoti – juk tas, kas neturi slapto rašto šifro, niekada neperskaitys!

Edukacijos organizuojamos įgyvendinant projektą „Čiurlionis kitaip“. Projektą planuojama rengti kasmet, kad M. K. Čiurlionis taptų Varėnos kultūrinio gyvenimo nuolatiniu akcentu.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba, Varėnos rajono savivaldybė.

Indrė Siaurusiavičienė

Varėnos viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros skyriaus bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: