Kalio jodidas: ko dar nežinojote apie jį?

0
66

Kaip jį teisingai vartoti branduolinės avarijos metu – žino kone visi, tačiau vaistinėse vis dar tenka susidurti su klausimais, ar šias tabletes galima vartoti profilaktiškai, ar yra rizikos grupė, kuriai kalio jodido negalima vartoti bei kas nutiktų, laiku neišgėrus šių tablečių. Į visus šiuos klausimus atsako „Eurovaistinės“ farmacinės veiklos vadovė Eglė Laskauskaitė.

Apsaugo mūsų skydliaukę

Branduolinės avarijos metu kalio jodidas yra itin svarbus siekiant apsaugoti skydliaukę nuo radioaktyvaus poveikio, pasakoja „Eurovaistinės“ farmacinės veiklos vadovė Eglė Laskauskaitė.

„Skydliaukė negeba atskirti stabilaus jodo nuo radioaktyvaus, ji abu priima vienodai. Įvykus branduolinei avarijai ore pasklinda radioaktyvios medžiagos, todėl mes turime kuo greičiau suvartoti stabilaus kalio jodido tabletes ir taip prisotinti skydliaukę jai saugiu jodu. Tuomet galimybės patekti radioaktyvus jodas nebeturi ir taip apsaugoma nuo įkvėpto ar su maistu patekusio radioaktyviojo jodo kaupimosi skydliaukėje ir jo sukeliamos žalos“, – pasakoja E. Laskauskaitė.

Kas būtų, jei avarijos metu nesuvartotume kalio jodido?

Farmacijos specialistė pasakoja, kad jeigu įvykus branduolinei katastrofai žmogus nesuvartotų kalio jodido tablečių, jo skydliaukė taptų atvira radioaktyviam jodui. Tai reiškia, kad jis pradėtų kauptis skydliaukėje, apšvitintų ląsteles, dėl to stipriai išauga rizika susirgti skydliaukės vėžiu.

Gali vartoti tiek vaikai, tiek nėščiosios

„Kartais vaistininkams tenka susidurti su nerimaujančių žmonių klausimais, ar kalio jodido tabletės jiems nepakenks. Tad norisi nuraminti, kad kalio jodidas yra saugus visoms amžiaus ar rizikų grupėms. Jį gali vartoti tiek vyresnio amžiaus žmonės, tiek netgi kūdikiai ar nėščiosios. Todėl kalio jodidas branduolinės katastrofos atveju galėtų padėti apsaugoti išties labai plačią visuomenės dalį“, – pasakoja E. Laskauskaitė.

Kalio jodidui pakeičiamų nėra

Farmacijos specialistė taip pat paneigia mitą, kad nuo radioaktyvaus jodo gali padėti apsisaugoti ir kiti jodo preparatai. Ji pabrėžia, kad nei spiritiniai jodo tirpalai, nei maisto papildai ar tepalai su jodu branduolinės avarijos metu negali būti naudojami, kadangi jie neturės tokio pat poveikio kaip kalio jodido tabletės. Tik išskirtinai nereceptinis vaistas kalio jodidas, vartojamas nurodytomis dozėmis, gali apsaugoti skydliaukę nuo radioaktyvaus jodo.

Išoriškai naudojamas jodas – tik išoriniam naudojimui

„Dar svarbu nepamiršti, kad išoriškai naudojami jodo preparatai kaip spiritinis jodo tirpalas ar tepalai su jodu, negali būti vartojami į vidų. Jie yra skirti išorinei dezinfekcijai ant odos, todėl juos nurijus galima tik dar labiau sau pakenkti – pavyzdžiui, skausmingai nudeginti savo gleivinę ir apsinuodyti“, – įspėja E. Laskauskaitė.

Pažeista, sutrinta tabletė – neveiksminga

Farmacijos specialistė primena, kad kalio jodido tabletes svarbu laikyti taip kaip nurodyta informaciniame lapelyje – tamsioje, saulės nepasiekiamoje vietoje ir ne aukštesnėje nei 25 laipsnių temperatūroje. Taip pat būtina saugoti tabletes nuo pažeidimų. Jeigu vaistas buvo pažeistas, pavyzdžiui, tabletė buvo susitrynusi pakuotėje, tuomet jos vartoti nereikėtų. Tikėtina, jog šiai sutrupėjus žmogus nesulauks norimo poveikio ir apsaugos.

Negalima naudoti profilaktiškai

„Kartais vaistinėse apsilankę žmonės teiraujasi, ar galima kalio jodido tabletes vartoti profilaktiškai. To daryti tikrai negalima. Profilaktiškai vartojant kalio jodidą gali pasireikšti rimtos šalutinės reakcijos, tokios kaip autoimuniniai sutrikimai, seilių liaukų uždegimai, virškinimo trakto sutrikimai, sustiprėjusi ar susilpnėjusi skydliaukės veikla. Nepamirškite, kad skydliaukė atsakinga už hormonų gamybą, kurie turi įtakos daugumai mūsų svarbių organizmo procesų“, – pabrėžia E. Laskauskaitė.

Kalio jodido vartojimo taisyklės

Farmacijos specialistė primena, kad optimalus laikas blokuoti skydliaukę jodu yra likus 6 valandoms iki galimos apšvitos radioaktyviuoju jodu, bet ne anksčiau nei prieš 24 valandas.

„Kalio jodidą gali būti veiksminga vartoti netgi praėjus 2-3 valandoms nuo sąlyčio su radioaktyviuoju jodu – taip dar organizmas spėtų įsisavinti stabilų jodą. Esant užsitęsusiam pavojui, po 24 valandų, žmonės gali sulaukti nurodymo suvartoti papildomą dozę“, – pasakoja E. Laskauskaitė.

Ji įvardija, kokios dozės turėtų būti vartojamos įvairioms žmonių amžiaus grupėms:

Naujagimiams iki 1 mėn. – 16 mg (ketvirtis tabletės);

Kūdikiai nuo 1 mėn. iki 3 metų – 32 mg (pusė tabletės);

Vaikai nuo 3 iki 12 metų – 65 mg (viena tabletė);

Vaikai nuo 12 metų ir suaugusieji – 130 mg (dvi tabletės).

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: