Dėsniai, valdantys pasaulį

0
182

Jonas Grigas

Daugelis yra girdėję Merfio dėsnį. Yra ir kitų žymių dėsnių, kurie valdo pasaulį.

Merfio dėsnis

Merfio dėsnis teigia, kad „viskas, kas gali nutikti, nutiks“. Jis pavadintas JAV kapitono Edwardo A. Merfio, 1949 m. dirbusio oro pajėgų projekte, skirtame nustatyti, kiek žmogus gali ištverti avarijos metu, inžinieriaus garbei.

Klarko dėsnis

Jis teigia, kad bet kuri pažangi technologija neatskiriama nuo magijos. Ją sugalvojo mokslinės fantastikos rašytojas Arturas Klarkas, romano „2001: Kosminė odisėja“ (1968) autorius. Dėsnis žada, kad jei sunkiai dirbsi, tapsi magu.

Asimovo dėsniai

Juos sukūrė mokslinės fantastikos autorius Isaacas Asimovas. Pirmasis dėsnis teigia, kad robotas negali pakenkti žmogui. Antrasis – kad robotas turi paklusti įsakymams, nebent tie įsakymai prieštarautų pirmajam dėsniui. Trečiasis sako, kad robotas turi apsaugoti save, nebent tai prieštarautų pirmajam ar antrajam dėsniui.

Godvino dėsnis

Jis teigia, kad kuo ilgiau tęsiasi diskusija internete, tuo didesnė tikimybė, kad kažkas pavadins tave kvailiu.

Kuningamo dėsnis

Jis teigia, kad geriausias būdas gauti teisingą atsakymą internete yra ne klausti, o klaidingai teigti. Žmonės jaučia poreikį ištaisyti neteisingą teiginį, taip pateikdami teisingą.

Dunbaro skaičius

Tai teorinė riba žmonių, su kuriais galima palaikyti stabilius socialinius santykius. Dažniausiai cituojamas Dunbaro skaičiaus yra150.

Kampbelo dėsnis

Jis teigia, kad kuo daugiau koks nors socialinis rodiklis bus naudojamas priimant sprendimus, tuo labiau jis bus veikiamas korupcijos ir tuo labiau jis iškreips socialinius procesus.

Goodarto dėsnis

Jis teigia, kad kai priemonė tampa taikiniu, ji nustoja būti gera priemonė.

Duning-Krugerio dėsnis

Jis teigia, kad silpnų gebėjimų asmenys savo gebėjimus vertina daug aukščiau nei yra.

Pareto dėsnis

Jis teigia, kad 80 proc. visko sukuria 20 proc. žmonių. Pavyzdžiui, triukšmingoje žmonių grupėje 20 proc. kelia 80 proc. triukšmo. Arba 20 proc. pardavėjų parduoda 80 proc. produktų.

Pournelio dėsnis

Jis teigia, kad bet kokioje biurokratijoje jai atsidavę žmonės visada valdo, o jai paklūstantys yra biurokratijos vergai.

Sagano dėsnis

Mokslo populiarintojo Karlo Sagano dėsnis teigia, kad ypatingiems teiginiams reikia ypatingų įrodymų.

Litlvudo dėsnis

Jis teigia, kad žmogaus gyvenime stebuklai nutinka maždaug kartą per mėnesį.

Peterio dėsnis

Jis teigia, kad vadovai visada pakyla iki savo nekompetencijos lygio, nes žmonės paaukštinami atsižvelgiant į jų dabartinį darbą, o ne į tai, kaip gerai jie galėtų atlikti savo būsimą darbą. Tada juos nustoja paaukštinti, nes negali gerai atlikti savo darbo.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: