Didžiausi išradimai Lietuvos Nepriklausomybės laiku

0
37

Jonas GRIGAS

Šiandien pažangiausios technologijos auga daug greičiau nei įsivaizduojame. Per Lietuvos Nepriklausomybės metus pasaulyje išrasta technologijų, kurios prieš šimtmetį atrodė kaip mokslinė fantastika.

Internetas

Jis yra įtakingiausias pastarųjų 30 metų, jei ne praėjusio šimtmečio, išradimas. 1990 metais buvo pavadintas „Pasauliniu voratinkliu“ (WWW), nuo 1993 m. internetas pakeitė bendravimo, keitimosi informacija, finansų valdymo ir pasaulio pažinimo būdus.

Google

Iš visų dalykų, kuriuos internetas pateikė žmonijai, prieiga prie informacijos yra didžiausia. Atsiradus Google visą žiniatinklyje esančią informaciją tapo lengviau rasti. Dabar Google tvarko daugiau informacijos nei bet kuri kita pasaulio korporacija.

Išmanieji telefonai

Jie atidavė visą pasaulį į mūsų rankas. Dabar vienu įrenginiu galime pasiekti savo el. paštą, nustatyti žadintuvus, skambinti ir rašyti žinutes kam norime ir naršyti internete. Nė vienas įrankis žmonijos istorijoje nepadėjo tiek galios į delną.

Mobilus GPS

Mobilieji GPS įrenginiai pasirodė 90-aisiais. Šiandien beveik visi pasaulio žmonės nešiojasi GPS kišenėje per savo išmanųjį telefoną.

Mobilusis plačiajuostis ryšys

Mobilieji telefonai ir trumposios žinutės buvo revoliucingi, tačiau mobilusis internetas buvo naujas žvėris. Žmonijos rankose atsirado begalė informacijos.

Teksto žinutės

Pirmoji SMS žinutė buvo išsiųsta 1992 m. gruodžio 3 d. Ši žinutė buvo ryšių revoliucijos pradžia, o praėjus maždaug 30 metų žinučių siuntimas tapo pagrindiniu bendravimo būdu milijardams žmonių visame pasaulyje.

Hibridiniai ir elektromobiliai

Augant supratimui apie iškastinio kuro poveikį aplinkai, automobilių kompanijos pradėjo ieškoti degalų alternatyvų. 1997 m. išleistas pirmasis Toyota Prius hibridinis automobilis atvėrė kelią ir elektromobiliams.

Tarptautinė kosminė stotis

Ši stotis (TKS) buvo paleista 1998 m., tačiau buvo baigta tik 2011 m. TKS yra ne tik mokslo triumfas, bet ir pasaulio tautų bendradarbiavimo įrodymas.

Dronai

Jie ne tik pakeitė fotografijos, kino ir stebėjimo pasaulius, bet ir karybą. Šiandien kariniai dronai yra atsakingi už liūto dalį karių ir civilių žūtį Ukrainoje.

Kvantiniai kompiuteriai

Kvantinė fizika gali apsukti galvą net fizikams. Ji bando paaiškinti Visatos prigimtį subatominiu lygmeniu ir galimybę materijai vienu metu būti dviejose vietose. Kvantiniai kompiuteriai, kaip IBM Q System One, stulbinančia sparta plėtoja teorijas.

Didysis hadronų greitintuvas

Tai Šveicarijos Alpėse esantis didžiausias pasaulyje dalelių greitintuvas, naudojamas Visatos prigimties tyrimui subatominiu lygmeniu. 2012 m. mokslininkai juo atrado Higso bozoną – dalelę, kuri suteikia visoms kitoms dalelėms Visatoje masę.

Kietojo kūno lidaras

Jis veikia kaip radaras, tik naudoja lazerio šviesą, o ne mikrobangas. Jis yra nepakeičiamas vertinant nuošliaužas ir lavos srautus, jis naudojamas savivaldžiuose automobiliuose.

Dirbtinė širdis

Triumfas medicinos srityje buvo dirbtinės širdies išradimas. Siurbliai, įdėti į krūtinę vietoje gyvos širdies, išgelbėjo daugybę žmonių, kenčiančių nuo širdies ligų.

3D spausdintuvai

Jie pakeitė pasaulį daug labiau, nei kas nors manė. Jie pasirodė neįkainojami gaminant galūnių protezus ir kitas naudingas prekes, tačiau naudojami ir piktybiniams tikslams.

Vikipedija

Ši nemokama pasaulio enciklopedija yra viena didžiausių atvirojo bendradarbiavimo sėkmių, kurią kada nors matė pasaulis. Nuo 2001 m. Vikipedija sukaupė milijonus straipsnių.

Žmogaus genomo žemėlapis

Vienas didžiausių mokslo laimėjimų buvo žmogaus genomo žemėlapio užbaigimas. Tai užtruko 13 metų, tačiau nuo jo užbaigimo 2003 m. žmogaus genomo žemėlapis pasirodė esąs naudingas žmogaus kūno supratimui ir jo apsaugai nuo ligų.

Virtuali tikrovė

Ją pirmą kartą panaudojo vaizdo žaidimų pramonė. Šiandien kariškiai virtualią tikrovę naudoja treniruotėms, o Markas Zuckerbergas yra pasiryžęs sukurti visą alternatyvią virtualiosios tikrovės visatą.

Klonavimas

Klonavimas iki šių dienų vis dar kelia ginčių, tačiau daugelį dešimtmečių tai buvo mokslininkų manija. 1996 m. ši mokslinė fantastika tapo tikrove, kai avis Dolly buvo klonuota iš suaugusios avies ląstelės.

Bioninė akis

Aklųjų gyvenimą pagerino Argus II bioninė akis. Išrasta 2009 m. ir pirmą kartą implantuota 2015 m., ji leidžia žmonėms matyti, naršyti po pasaulį ir net skaityti dideliu šriftu.

Laboratorijoje išauginti plaučiai ir kamieninės ląstelės

Nors ir prieštaringai vertinamos, kamieninės ląstelės išgelbėjo daugybę žmonių gyvybių. Iš kamieninių ląstelių išaugintas plaučių audinys persodintas vėžiu sergantiems pacientams išgelbėjo jų gyvybę.

Vandenyno valymas

ors pramonė ir technologijos daro vis daugiau žalos mūsų aplinkai, 2013 m. Boyanas Slatas sukūrė didžiulį „Ocean Cleanup Array“ projektą, kurio didžiulės vandens filtravimo sistemos valo pasaulio vandenynus ir upes.

Pagal „Stars Insider“.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: