Sodininkystės sezonas prasideda: pasikartokite žinias apie stabligę ir pirmą pagalbą įsipjovus

0
54

Su pavasariu sugrįžo ir sodininkystės sezonas. Tai metas ne tik suskubti į sodus, bet ir persodinti kambarines gėles. „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė pastebi, kad sodininkystės sezono pradžioje ne visiems pavyksta išvengti įsipjovimų ir įsibrėžimų. Todėl prieš užsiimant augalų priežiūra, ji pataria pasikartoti pirmos pagalbos taisykles susižeidus bei įvardija svarbius ženklus, kada reikėtų skubėti pas gydytoją dėl stabligės arba sepsio rizikos.

Net ir įbrėžimas gali sukelti mirtiną infekciją

Nors darbuojantis sode yra gan sudėtinga išvengti nedidelių įbrėžimų ar įsipjovimų, vaistininkė Elvyra Ramaškienė pabrėžia, kad vertėtų būti itin atsargiems. Anot jos, svarbu ne tik mokėti pasirūpinti žaizda, bet ir atpažinti ankstyvuosius simptomus tokių ligų kaip sepsis ir stabligė.

„Dirvožemyje gausu bakterijų, kurios gali būti naudingos augalams, bet kelti pavojų mūsų sveikatai. Per menkiausią įsibrėžimą į mūsų organizmą gali patekti kenksmingos medžiagos, sukeliančios stabligę arba sepsį. Abi šios infekcijos yra labai pavojingos gyvybei. Sepsis pasireiškia tokiais simptomais kaip pykinimas, kraujosrūvos, intensyvus širdies plakimas, padažnėjęs kvėpavimas, pakilusi temperatūra. Tuo tarpu stabligė prasideda nuo surakintų žandikaulių, atsiranda raumenų spazmai, ypač aplink lūpas, taip pat ryjant“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.

Pirmi veiksmai, ko imtis susižeidus

Jeigu tvarkydami savo augalus įsipjovėte, vaistininkė dalijasi 8 žingsnių atmintine, į ką reikėtų atsižvelgti imantis gydymo.

1. Pirmiausia žaizdą nuplaukite. Porą minučių palaikykite žaizdą po drungnu tekančiu vandeniu.

2. Apžiūrėkite žaizdą. Nuplovę žaizdą galėsite geriau ją apžiūrėti – koks jos gylis ir dydis. Nuo to priklausys jūsų tolimesni veiksmai.

3. Dezinfekuokite. Jeigu žaizda negili, galite ją visą dezinfekuoti su antiseptiku. Tačiau jei ji gili – dezinfekuokite tik žaizdos kraštelius.

4. Priemonės su sidabru. Mažoms ir negilioms žaizdoms gydyti patariama naudoti antibakterines priemones su sidabru. Jos sumažina pagreitina gijimą ir sumažina infekcijų riziką bei randų susidarymo tikimybę.

5. Tinkamai sutvarstykite. Negiliai žaizdai pagal dydį ir gylį rinkitės pleistrą arba tvarstį. Jeigu žaizda gili – ant jos dėkite sterilią marlės servetėlę ir 2-3 kartus apsukite tvarsčiu. Pakartokite tai bent porą kartų. Vykite pas gydytoją, o jei kraujavimas gausus – kvieskite greitąją.

6. Stebėkite žaizdą ateinančią parą. Jeigu žaizda buvo negili ir pas gydytoją vykti nereikėjo, ateinančiomis dienomis atidžiai ją stebėkite. Jeigu jums pasireikš bent vienas simptomas stiprus tinimas, pūliavimas, raudonumas už įsipjovimo ribų plėtimasis arba kylanti temperatūra – skubėkite pas gydytoją.

7. Dėvėkite apsaugines pirštines. Sodininkaujant tai ypač svarbu, o taip pat būtina ir tais atvejais, jeigu gyjant žaizdai vis tiek tęsiate sodo darbus. Per menkiausią įsipjovimą ar įsibrėžimą tiek ant rankų, tiek ant kitų kūno vietų galima pasigauti sepsį arba stabligę, todėl papildoma apsauga labai svarbi.

8. Pasiskiepykite nuo stabligės. Žinios, kaip pasirūpinti žaizda įsipjovus – labai svarbios. Visgi, lygiai taip pat svarbu užbėgti pavojui už akių ir iš anksto pasiskiepyti nuo stabligės. Saugokite save ir artimuosius.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: