„Bobausių šventė“ – grybavimo sezono atidarymas

0
40

Lietuvoje pasirodė pirmieji bobausiai – skelbiame grybavimo sezono pradžią! Taip jau penktąjį kartą sušunka Naujųjų Valkininkų kaimo bendruomenė, paskutinį balandžio šeštadienį visus kviečianti į tradicine tapusią netradicinę šventę šeimoms – Bobausių šventę.

Šventės sumanymas pirmiausiai kilo mūsų bendruomenės nariui, skulptoriui Nerijui Kavaliauskui. Vėliau idėjas šventei teikė visi bendruomenės nariai. Kasmet šventę tobuliname ir dar nežinome, kokia ji bus ateinančiais metais. Šiemetė bobausių šventė skiriasi nuo ankstesnių tuo, kad jos svečius kvietėme dalyvauti ekskursijoje po Naujuosius Valkininkus, kur buvo galima apžiūrėti visus metus publikai neprieinamus meno kūrinius, esančius senjorų namuose „Pušelė“ ir Valkininkų kardiologinės ligoninės kiemelyje, „Menų skalbykloje“ 15 Lietuvos dailininkų parodą „Spalvų dzyvai“. Net dvi ekskursijas po mūsų gyvenvietę pristatė ir lankytojus vedžiojo pats bendruomenės pirmininkas Vytautas Česnys.

Šventėje vyko daug visokių kūrybinių veiklų – lipdymas iš molio su keramiku Artūru Matoniu, žvakių gamyba su bitininke Renata Valūniene, valgomo meduolinio grybuko spalvinimas su „Skanėstų kampeliu“, pynimas iš vytelių su sertifikuota amatininke Virginija Sebestiniene, atviruko kūrimas antspaudų pagalba su menotyrininke Kristina Stančiene.

Išalkusius maitino bendruomenės nariai – Edita, Inga, Rūta, Sigita, Nerijus. O patiekalų su bobausiais šiais metais buvo tikrai gausiai, nes ir bobausių metai pasitaikė. Buvo galima paragauti kopūstienės su bobausiais, jūros gėrybių paelijos su bobausiais, tradiciškai ruoštų bobausių su spirgučiais ir grietinėle, koldūnų su bobausiais, ukrainietiškų barščių, kuriuos virė iš Ukrainos atvykusi virėja, pagardintų bobausiais, bobausių, pačirškintų su pačių ruoštomis sraigėmis. Alkoholio šventėje niekada nebūna, tačiau sulos ir naminės giros bei samovare virtos arbatos buvo galima ragauti iki soties. Vaikai galėjo mėgautis bulviniais ir čirviniais blynais, kepamais ant laužo.

Ragautojai mielai patiekalus degustavo prie šventei Nerijaus ir Rūtos Kavaliauskų sukurtų stalų iš senovinių akselinių ar prisėdę ant šiaudinių kitkų…

Šventėje bendruomenė pristatė ir spalvingus šaldytuvus, kurie nuo šiol puikuosis Naujųjų Valkininkų gyvenvietėje. Šaldytuvai prikelti antram gyvenimui (tvarumo idėja ir palaikymas), nuo šiol – tai mūsų kaimo knygų ir žaislų nameliai. Visi galės ateiti pasiimti ir atnešti knygų, žaislų, kitų daiktų.

Kas šventėje ragavo, kas užsiėmė edukaciniais užsiėmimais, o kas atvyko pasižvalgyti po amatininkų mugę. Mūsų mugė taip pat netradicinė. Joje prekiavo amatininkai tik savo kuriamais produktais, gaminiais, augalais: kalvystės darbais, medžiais, sūriais, šimtalapiais, mėsa, keramika, daugiametėmis gėlėmis, pintinėmis…

Šventės tema taip pat išskirtinė – Steampunk stiliuje, nes tai siejasi su Naujųjų Valkininkų istorija, prasidėjusia XIX a. nuo geležinkelio stoties. Ilgą laiką gyvenvietė taip ir vadinosi – Valkininkų geležinkelio stotis. Šventėje buvo gausu steampunk stiliaus važiavimo priemonių, šiuo stiliumi pasirėdžiusių bendruomenės narių bei šventės talismanų Emos ir Leono, su kuriais mielai fotografavosi šventės lankytojai.

Šventė praskriejo kaip akimirka. Visi po šventės gyvi ir sveiki.

Nuoširdžiai dėkojame mūsų nuolatiniam rėmėjui UAB „Staginis“ savininkui Kęstučiui Jurgelioniui, mūsų šventės partneriams Varėnos kultūros centrui bei Dargužių amatų centrui, informaciniam rėmėjui AB „Lietuvos geležinkeliai“, Valkininkų seniūnijos seniūnui Antanui Juknevičiui ir pagalbininkui Algiui Mazaliauskui, fotokorespondentams Nikolajui Lysenkovui ir Romui Sadauskui, bei visiems, prisidėjusiems prie šventės organizavimo, tobulinimo, gražinimo.

Susitiksime kitais metais – paskutinį balandžio šeštadienį!

Naujųjų Valkininkų kaimo bendruomenės narė Sigita Švedė

Nikolajaus Lysenkovo ir Romo Sadausko nuotraukos

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: