Vandalai Merkinėje išniekino paminklą Dainavos apygardos partizanų vadui Adolfui Ramanauskui-Vanagui – apipylė baltais dažais

0
115

Papildyta

Apie tai, kad baltais dažais apipiltas paminklas, Merkinės krašto muziejus pranešė pirmadienio rytą feisbuko paskyroje. „Šiąnakt Merkinėje dažais apipilta A. Ramanausko-Vanago skulptūra. Turinčius informacijos, kuri padėtų nustatyti prasikaltėlį, prašome su mumis susisiekti arba tiesiogiai su policija. Kas turit kiemuos filmavimo kameras, galbūt jos ką užfiksavo įtartino nakties metu, ypač arterinėse gatvėse. Įrašus galit siųsti mums vienaragiui@gmail.com“, – informuojama muziejaus įraše.

Nes skvere nebuvo stebėjimo kameros. Be to, niekas negalėjo net pagalvoti, kad taip gali atsitikti. Bet tikrovė verčia suklusti – laisvos Lietuvos priešai nemiega ir šis niekingas aktas gali būti perspėjimas.

Kilo pilietinė iniciatyva nupirkti ir įrengti skvere stebėjimo kameras.

Agnė Zalanskaitė savo feisbuko paskyroje rašo: „Savo vertybes privalome saugoti patys. Skverelyje nebuvo vaizdo stebėjimo sistemos. Drauge padarykime, kad ji atsirastų nedelsiant.

Vietoje yra apšvietimo stulpai. Elektra – ne problema. Bus statomos kameros su 4G kortelėmis, tai internetas ir vaizdo perdavimas – techniškai išsprendžiamas klausimas.

Reikia keleto tūkstančių eurų.

Pasikalbėjome su Merkinės krašto muziejus direktoriumi Mindaugu Černiausku.

Muziejus, kurio dispozicijoje yra šis paminklas, GALI priimti paramą.

Paramą vaizdo stebėjimo sistemai veskite tiesiai į Merkinės muziejų ir būkite budrūs, jei atsirastų panašių „iniciatyvų“:

Merkinės krašto muziejus

Įstaigos kodas: 304439923

Banko sąskaita paramai: LT917181200002130259; AB Šiaulių bankas; Paskirtis: Vaizdo stebėjimo sistema Vanago skvere Merkinėje.“

O muziejaus darbuotojai – direktorius Mindaugas Černiauskas su pavaduotoja Evelina Buržinskiene – ėmėsi valyti dažus nuo paminklo. Jiems į pagalbą atskubėjo Merkinės šauliai, iš Vilniaus – du Seimo nariai – Vilius Semaška ir Linas Slušnys, padėjo seniūnija, Merkinės gaisrininkai stipria srove dažus plovė. Liko visai nedaug – nuvalyti akmenis.

Pasak muziejaus darbuotojų, pirmadienio popietę jau buvo suaukota daugiau negu 4000 eurų. Trečiadienį laukiama montuotojų.

Apie incidentą policiją informavo Merkinės seniūnas. Policija ėmėsi tyrimo. Važinėja po Merkinę.

Nemalonūs pojūčiai neapleidžia.

Seimo narė Angelė Jakavonytė savo feisbuko paskyroje rašo: „Be galo apmaudu, kad išsivadavę iš sovietinės okupacijos, jau trisdešimt trejus metus gyvenam nepriklausomoje Lietuvoje, bet partizanai, kovotojai už laisvę vis dar šmeižiami ir niekinami. Gal kai kas mano, kad tai galbūt padaryta iš chuliganiškų paskatų, bet peršasi kita mintis… Mūsų šeima taip pat yra susilaukusi ,,linkėjimų‘‘, kad nėra ko džiaugtis mūsų sodyboje atstatyta J. Vitkaus-Kazimieraičio ir A. Ramanausko-Vanago vadaviete, nes ji vieną dieną gali išlėkti į orą…Todėl naivu tikėtis, kad tai ne buvusių stribų palikuonių šėtoniškas darbas. Nes matome, kad net ir vykstant rusijos karui Ukrainoje, deja, turime pritariančių rusijai ir visai šalia mūsų. Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad paminklas išniekintas kone gegužės devintosios išvakarėse… Kviečiu susitelkti ir būti budriems.“

Karas vyksta ne tik Ukrainoje. Informacinis karas vyksta visame pasaulyje ir Lietuvoje taip pat. Todėl ir Adolfo Ramanausko paminklo išniekinimas nėra šiaip sau eilinis vandalizmo aktas, tai – mūsų valstybingumo išniekinimas.

Papildyta

Gegužės 8 d., apie 15 val., Lazdijų r., Būdviečio sen., Bielėnų k., prie įvažiavimo į Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago tėviškės sodybą pastebėta, kad dažais apipiltas Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago medinis paminklas ir į jį įkirstas kirvis. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 284 str.

Romana Vaičkutė

Nuotraukos: Valdemaras Kaupinis, Mindaugas Černiauskas, Evelina Buržinskienė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: