Alytaus Panemunės progimnazijos direktorė: galime padėti vieni kitiems

0
49

Nuo rugsėjo 1-osios 1, 3, 5, 7, 9 ir III gimnazijos klasių mokiniai mokysis pagal atnaujintas ugdymo programas. Kitose klasėse dar bus tęsiamos ir užbaigiamos dabartinės programos. Taip pereiti prie atnaujinto turinio apsispręsta dėl to, kad būtų išlaikytas mokinių ugdymo nuoseklumas, prie atnaujintų ugdymo programų būtų pereinama laipsniškai, be to, tai ir mažesnė apkrova mokykloms. Dar kitais mokslo metais, 2024–2025 m. m., jau visos klasės dirbs pagal atnaujintas programas.

„Kodėl svarbu atnaujinti ugdymo turinį? Tiesiog apsidairykite aplinkui ir atsakymas taps aiškus. Gyvenimas pastaraisiais dešimtmečiais keičiasi ypač greitai ir visi turime prie to prisitaikyti: mes, suaugusieji, mokytis iš naujo, tobulinti, įgyti naujų kompetencijų, gal kartais ir vytis pokyčius, vaikai – mokytis šiek tiek kitaip ir ugdytis tas kompetencijas, kurios būtinos dabar ir kurių reikės ateityje. Esama neatitikties tarp dabartinio ugdymo turinio ir ateities poreikių – paskutinį kartą bendrosios programos buvo atnaujintos 2008 metais, todėl atsinaujinti privalome“, – sako Alytaus Panemunės progimnazijos direktorė Giedrė Romaškienė.

Nuo šių mokslo metų pagal atnaujintas ugdymo programas jau ugdomi priešmokyklinukai.

Svarbiausi programų pakeitimai – dėmesys sutelkiamas į gyvenime reikalingų kompetencijų ugdymą, mokytojams suteikiama galimybė savo nuožiūra rinktis 30 proc. savo mokomojo dalyko turinio. Programos atnaujintos, o ne parengtos naujai, todėl jose nėra radikalių permainų.

Mokykla – mokyklai

Pasirengimas diegti atnaujintas programas vyksta nuo 2022 m. Per pusantrų metų Nacionalinė švietimo agentūra surengė daug informacinių renginių pedagogams, mokyklų vadovams, švietimo pagalbos specialistams, savivaldybių atstovams. Kiekvienai atnaujintai ugdymo programai parengtos rekomendacijos, kuriose pateikiami praktiniai pamokos planavimo, užduočių ir vertinimo pavyzdžiai.

Alytaus Panemunės progimnazijos direktorė pasakoja, jog mokykla 2021-2022 metais dalyvavo mokyklų pasirengimo diegti atnaujintas bendrąsias programas veiklos tyrime. Ji ir mokyklos pavaduotojos ugdymui dalyvavo tęstiniuose mokymuose „Parama mokyklų vadovams, ugdymo turinio reformos lyderiams Lietuvoje“. Direktorė ir viena pavaduotoja ugdymui yra ir atnaujinamo ugdymo turinio įgyvendinimo koordinavimo savivaldybės komandos narės.

„Mūsų mokykloje jau antrus metus dirba ugdymo turinio atnaujinimo komanda. Siekiame kuo geriau pasirengti, todėl papildomai dirbame, mokomės kursuose, skaitome, gilinamės į dokumentus, pasirengėme atnaujinto ugdymo turinio įgyvendinimo veiksmų ir priemonių planą. Neslėpsiu, iš pradžių buvo nerimo, kaip reiks dirbti pagal atnaujintas ugdymo programas, bet taip juk būna su visomis naujovėmis: kol nepradedi, tol baisu. Įsitikinome, kad dirbame teisinga kryptimi, kai sulaukėme kitų mokyklų prašymų pasidalinti patirtimi. Ir tai, manau, vienas geriausių būdų mokytis ir mums patiems“, – vardija G. Romaškienė.

Progimnazija mokymuose „Pasiruošimas diegti atnaujintą ugdymo turinį Alytaus Panemunės progimnazijoje“ savo patirtimi dalijosi su Kaišiadorių rajono Žiežmarių gimnazija, Varėnos „Ryto“ progimnazija, kitomis Alytaus bendrojo ugdymo mokyklomis. Ugdymo turinio atnaujinimo komanda organizavo 2 konferencijas „Universalus pamokos receptas pagal atnaujintą ugdymo turinį“ ir kūrybines dirbtuves, skirtas pasiruošti diegti atnaujintą ugdymo turinį, taikyti jį pamokose, organizuoti mokymą ir t.t. Renginių dalyviai – mokyklų vadovai ir mokytojai iš Alytaus miesto ir rajono, Jurbarko rajono, Kaišiadorių, Kauno rajono, Kazlų Rūdos, Prienų ir Šalčininkų rajono. G. Romaškienė sako, kad kolegos iš kitų mokyklų visada gali drąsiai kreiptis, jei nori pasikonsultuoti ar pasidalinti savo patirtimi.

Galima konsultuotis su kolegomis

„Pirmiausia visiems atnaujintai programai besirengiantiems kolegoms patarčiau ramiai ir atidžiai perskaityti patį dokumentą, o tada imtis darbo ir klausti, ieškoti kitų patirčių, sprendimų, nes patirčių šalies mokyklos jau turi“, – kalba G. Romaškienė.

Anot pašnekovės, dirbti pagal atnaujintas bendrojo ugdymo programas mokyklos „įsivažiuos“ per dvejus mokslo metus.

„Svarbu „neužsižaisti“ vis ruošiantis keistis, vis laukiant, kada būsi pasirengęs. Mokytojai turi nuolat mokytis. Kaip kitaip jie ko nors galėtų išmokyti? Atnaujinamos ugdymo programos tam suteikia puikių galimybių – tai įrankis mūsų mokyklų progresui“, – sako Alytaus Panemunės progimnazijos direktorė.

Atnaujintame Švietimo portale (emokykla.lt) mokytojai vienoje vietoje gali rasti interaktyviai pateiktas atnaujintas ugdymo programas, rekomendacijas, metodikas bei skaitmenines mokymo priemones, suskirstytas pagal programas, dalykus ir klases. Šiuo metu irgi vyksta mokymai, tikslinės konsultacijos tik lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos mokytojams. Ugdymo turinio atnaujinimas dalinai finansuojamas Europos Sąjungos fondų lėšomis.

Visos Nacionalinės švietimo agentūros parengtos priemonės yra prieinamos mokytojams įvairiais formatais ir gali būti naudojamos patogiu metu. Negalėję dalyvauti mokymuose, konferencijose, seminaruose mokytojai turi prieigą prie visos mokymų medžiagos Nacionalinės švietimo agentūros informacijos sklaidos kanaluose.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: