Kam gali padėti elnių terapija? 

0
157

Ne vienas turbūt esame girdėję apie šunų ar delfinų terapiją, tačiau elnių terapija dar tikrai nėra labai plačiai žinoma. Tokią terapiją gali išbandyti visi, apsilankę netoli Kernavės įsikūrusioje gamtos oazėje. Čia penkiasdešimt jaukių tauriųjų elnių padeda nuraminti mintis ir jausmus, pajausti ryšį su gamta, gerinti žmonių emocinę būklę. Viena šio išskirtinio terapinio elnių ūkio „Elnių SPA“ įkūrėjų Rima Janužytė sako, kad taurieji elniai gali būti tiek puikiais terapiniais gyvūnais įvairias negalias turintiems vaikams, tiek kurti teigiamą atmosferą įmonių komandiniuose renginiuose.

Rima Janužytė

Įkvepia didybės

Daugelyje pasaulio šalių jau gerai žinomos įvarios terapijos rūšys, kuriose žmogaus fizinei bei psichinei sveikatai gerinti pasitelkiami gyvūnai – šunys, žirgai, delfinai. Tačiau Kernavėje įsikūręs „Elnių SPA“ ūkis siūlo kol kas bent aplinkinėse šalyse išskirtinę galimybę pajausti, kaip žmogų veikia buvimas šalia elnių. „Matome, kaip būdami šalia šių didingų gyvūnų ima atsiskleisti autizmo spektro sutrikimą turintys vaikai, kiek džiaugsmo būna jų akyse, kai gali pamaitinti ar paglostyti taurųjį elnią,“ – sako viena „Elnių SPA“ įkūrėjų.

Ūkio pavadinimas, pasak jos, kilo stebint, kokie patenkinti elniai grįžta iš aptvare esančios kūdros, tikro „elnių SPA“. „Tačiau tai taip pat malonumas ir žmogaus sielai,“ – teigia ji.

Ūkyje elnius nuo lankytojų skiria speciali tvora, užtikrinanti tiek gyvūnų, tiek žmonių saugumą, tačiau ji leidžia laisvai glostyti ir maitinti tauriuosius elnius. „Elniai prijaukinti, smagu matyti, kaip nušvinta tiek vaikų, tiek suaugusiųjų akys, kai visas būrys elnių ateina apžiūrėti atvykusiųjų, pasitikrinti, ar gaus skanėstų, mielai leidžiasi glostomi,“ – pasakoja R. Janužytė. Pasak jos, smagu matyti, kaip po apsilankymo pas elnius šeimos grįžta dar ir dar kartą – tai rodo, kad buvimas šalia elnių išties gerai nuteikia, atpalaiduoja, suteikia gerų emocijų.

Sieks mokslinių tyrimų

Gyvūnų terapija – pakankamai nauja sritis ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Populiariausi terapiniai gyvūnai, padedantys neįgaliesiems, lankantys ligonius sveikatos priežiūros, globos įstaigose, yra šunys. Populiari ir daugeliui girdėta delfinų, arklių terapija, tačiau apie elnių panaudojimą gydant žmones oficialių tyrimų kol kas nėra. „Elnių SPA“ tikisi greitu laiku situaciją pakeisti ir padaryti tai pasitelkiant geriausius specialistus.

„Po truputį siekiame užmegzti ryšį su įvairių šalių universitetais tam, kad būtų galima atlikti išsamius mokslinius tyrimus apie tauriuosius elnius, kaip terapinius gyvūnus, taip sudarant galimybes šiai terapijos rūšiai plėstis, populiarėti ir tobulėti,“ – teigia R. Janužytė.

Žygiai į sengirę

„Bendradarbiaujame su dienos centrais, specialiųjų poreikių turinčių vaikų ugdymo įstaigomis, vaikai atvažiuoja į edukacijas mikroautobusais,“ – sako elnių augintoja. Ūkyje taip pat galima nuomotis tam pritaikytą erdvią pievą ir joje švęsti įvairias šventes, vaikų gimtadienius, keliauti į pėsčiųjų žygį po netoliese stūksančią sengirę ar sudalyvauti edukacijose apie tauriuosius elnius.

Pasak pašnekovės, įspūdį ir gerą nuotaiką šie gyvūnai suteikia toli gražu ne tik vaikams. „Kviečiame įmones rengti įvairius komandinius vakarėlius, teminius renginius, ateityje tikimės veiklą plėtoti ir kitais būdais, ieškoti bendradarbiavimo su įvairiais verslais galimybių,“ – sako „Elnių SPA“ įkūrėja.

Nuotraukose: Varėnos „Ryto“ progimnazijos 4D klasės mokiniai su mokytoja Onute Veličkiene išbandė elnių terapiją.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: