Investicija į vaikų sveikatą

0
29

Jau senokai kalbama, kad mūsų vaikai darželiuose ir mokyklose būtų maitinami natūraliu, kuo mažiau perdirbtu ir kokybišku maistu, o tai pasiekti galima tik produktus įsigyjant iš vietos ūkininkų, ir kaip dabar madinga sakyti, trumpųjų maisto tiekimo grandinių pagalba. Tačiau tai padaryti nėra taip paprasta, kadangi tenka įveikti daug biurokratinių barjerų ir gerus norus riboja sudėtingi viešieji pirkimai, sutartys su tiekėjais, kurių trukmė neretai nulemia ir pasiūlos kainą, į kurią turi „sutilpti“ ugdymo įstaiga.

Vis dėlto, kaip sutrumpinti maisto tiekimo grandinę nuo gamintojo iki vartotojo, aplenkiant tarpininkus, ir buvo kalbama birželio 18 d. pasitarime, į kurį aptarti vietos gamintojų produktų vartojimo galimybes ir tvarką švietimo įstaigose susirinko Varėnos rajono švietimo įstaigų – ikimokyklinio, pradinio bei bendrojo ugdymo įstaigų – vadovai; Žemės ūkio ministerijos atstovai; Viešųjų pirkimų tarnybos atstovai; taip pat pasidalinti patirtimi atvyko ŽŪK „Nemuno slėnio tradicijos“ iš Lazdijų ir Varėnos rajono gamintojai ir ūkininkai.

Pasitarime taip pat dalyvavo ir Varėnos r. savivaldybės specialistai: Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Stasė Bingelienė, Ekonomikos ir turizmo skyriaus vedėja Ilona Norkūnienė bei vyr. specialistė Loreta Vardonytė, Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vedėjas Irmantas Laniauskas, Verslumo ugdymo specialistas Valdas Kavaliauskas.

Žemės ūkio ministerijos Maisto kokybės departamento specialistė Aurika Banienė apžvelgė Ikimokyklinio ugdymo rėmimo ir Trumpųjų maisto grandinių rėmimo programas, valstybės paramą finansuojant pirkimus ir kt.

Viešųjų pirkimų tarnybos Darniųjų pirkimų skyriaus vedėja Greta Ambrulytė pažymėjo, kad yra nemažai pasikeitimų organizuojant viešuosius pirkimus, jie yra supaprastinti perkant produkciją iš vietos ūkininkų bei atskleidė kitų žinotinų niuansų.

Nors Varėnos rajone nėra nė vienos ugdymo įstaigos, tiesiogiai bendradarbiaujančios su vietos ūkininkais, bet štai kaimynai – Lazdijai ir Druskininkai jau turi patirties šioje srityje. Viešnia iš Lazdijų, ŽŪK „Nemuno slėnio tradicijos“ vadovė Rūta Cimakauskienė pasidalijo darbo patirtimi su ugdymo įstaigomis, pažymėjo, kad produkciją tiekia ne tik Lazdijų, bet ir Druskininkų bei tolimesnių rajonų ugdymo įstaigoms.

Ugdymo įstaigų vadovai bei kiti susitikimo dalyviai turėjo puikią progą įsitikinti, kokias gėrybes kuria ir gamina Varėnos ūkininkai ir ką galėtų pasiūlyti vaikams: skanavo sūrius, medų, sviestą ir duoną, užtepėles ir jogurtą, arbatas, kiaušinius ir kt., stebėjosi ir gyrė, o kartu bendravo su gamintojais. Šįkart jų buvo nedaug – Sūrinė ‚Varinis puodas“, „Žolynų asorti“, ūkis „Pakui saulę ir ožkas“, Jogų ūkis, nors sertifikuotų ūkių, auginančių gyvulius ir daržoves bei uogas yra ir daugiau.

„Vietos gamintojai – vietos vaikams“ – toks buvo šio susitikimo devizas. Kas pirmieji išdrįs pasukti iš sistemos į natūralumą, suras kelią į vietinius ūkius ir pasiūlys savo ugdytiniams šviežius, kokybiškus pieno produktus, Dzūkijos kaukuose užaugintas daržoves ir soduose sunokusias uogas bei vaisius…

Romana Vaičkutė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: