Teismas išsprendė abejones dėl Valkininkų „Pušelės“

0
226

Dar 2018 metų pabaigoje Varėnos rajoną pasiekė gera žinia – į Naujuosius Valkininkus atėjo investuotojas. Gruodžio 14 d. Varėnos rajono savivaldybės administracija pasirašė su konkurso laimėtoju buvusios vaikų ligoninės Valkininkų „Pušelė“ pastatų nuomos sutartį. Išnuomotose patalpose veiklą turėjo pradėti vykdyti viešoji įstaiga senjorų namai „Pušelė“. Vis dėlto savivaldybės sprendimas buvo apskųstas teismui, o pati nuomos sutartis kėlė klausimų dėl etikos ir panaudotų lėšų skaidrumo, mat pastatai išnuomoti dviejų valdiškų globos namų direktorių įkurtiems globos namams, kurių steigėjai nenorėjo atskleisti savo lėšų kilmės. Dar viena dėmesio verta aplinkybė – vienas iš dviejų direktorių yra ilgametis partijos, kuriai visai neseniai priklausė Varėnos rajono meras Algis Kašėta ir administracijos direktorius Alvydas Verbickas, narys. Šią savaitę Varėnos rajono meras savo socialinėje paskyroje pasidžiaugė, kad pagaliau baigtas teismų maratonas dėl buvusios vaikų ligoninės Valkininkų „Pušelė“ pastatų nuomos konkurso rezultatų ir visi nepagrįsti kaltinimai, anot mero, yra atmesti, tad investuotojas netrukus pradės savo veiklą

Živilė Puidokaitienė

Susidomėjimas – ne iš karto
Skaitytojams priminsime, kad pastatai, kuriuose buvo įsikūrusi Valkininkų „Pušelė“, tapo nereikalingi po 2017 metų pabaigoje VUL Santaros klinikos atliktos reorganizacijos. Ji įvykdyta siekiant pagerinti tuberkulioze sergančių vaikų gydymo kokybę ir atsižvelgiant į tuberkuliozės paplitimą bei gydymo naujoves ir tarptautines šios ligos gydymo rekomendacijas. Po reorganizacijos sunkiausi ligoniukai gydomi Vilniuje, kiti – ambulatoriškai, taip priartinant paslaugas prie šeimos.
Varėnos rajono savivaldybės administracija, perėmusi šiuos pastatus, konkursą skelbė net penkis kartus. Pirmieji keturi neįvyko, nes nesulaukė susidomėjusiųjų, o penktajame dalyvavo trys galimi investuotojai. Konkursą laimėjo daugiausiai investuoti ketinanti įstaiga. Pagal sutartį pastaroji įsipareigojo per dvejus metus nuo perdavimo ir priėmimo akto pasirašymo dienos investuoti į nuomojamą turtą ne mažiau kaip 350 000 eurų, o per šešerius metus – ne mažiau kaip 1 310 000 eurų sumą ir pateikti nuomotojui tai patvirtinančius įrodymus. Pastatai išnuomoti 40 metų. Investuotojas mokės simbolinę nuomos kainą – 135 eurus per mėnesį, o 2019-2029 m. bus atleistas nuo žemės mokesčio.
Kėlė abejonių
Gruodžio 14 d. Varėnos rajono savivaldybės administracija pasirašė su konkurso laimėtoju buvusios vaikų ligoninės Valkininkų „Pušelė“ pastatų nuomos sutartį. Išnuomotose patalpose veiklą turėjo pradėti vykdyti viešoji įstaiga senjorų namai „Pušelė“. Tačiau sausio viduryje nuomos sutartis buvo sustabdyta, nes antroje vietoje likusi bendrovė „Global Travel Supply“ apskundė Varėnos rajono savivaldybės pasirašytą nuomos sutartį, Kauno apygardos teismas neleido vykdyti nuomos sutarties.
Pati nuomos sutartis kėlė klausimų dėl etikos ir panaudotų lėšų skaidrumo, mat pastatai išnuomoti dviejų valdiškų globos namų direktorių įkurtiems globos namams, kurių steigėjai nenori atskleisti savo lėšų kilmės. Milijonus į buvusios sanatorijos infrastruktūrą investuoti ketinančios viešosios įstaigos steigėjai – valdiškų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai (SADM) priklausančių globos namų „Senevita“ ir „Senjorų socialinės globos namai“ direktoriai Petras Jurgilas ir Vytautas Gricius. Dviejų steigėjų pradinis įnašas į 2018 m. lapkritį įkurtą viešąją įstaigą, Registrų centro pateikiamais duomenimis, yra tik 200 eurų.
Varėnos rajono savivaldybės administracija patvirtino, kad 2018 m. lapkritį įkurta viešoji įstaiga dar vykstant konkursui į savivaldybės sąskaitą sumokėjo 125 tūkst. eurų pradinį įnašą.
Nepatvirtintais duomenimis, laimėti nuomos sutartį galėjo padėti ir politiniai ryšiai – tiek Varėnos rajono meras A. Kašėta ir administracijos direktorius A. Verbickas, tiek P. Jurgilas ilgus metus priklausė Liberalų sąjūdžiui ir šioje partijoje užėmė aukštas vietas.

Teismai baigėsi
Šią savaitę Varėnos rajono meras pasidžiaugė, jog teismų maratonas jau baigtas ir pagaliau naujieji investuotojai galės pradėti savo veiklą ir sukurti nemažai darbo vietų: „Gera žinia – pagaliau baigtas teismų maratonas dėl buvusios vaikų ligoninės Valkininkų „Pušelė“ pastatų nuomos konkurso rezultatų. Lietuvos apeliacinis teismas 2019 m. spalio 10 d. priėmė nutartį, kuria Kauno apygardos teismo 2019 m. balandžio 18 d. sprendimas liko nepakeistas – uždarosios akcinės bendrovės „Global Travel Supply“ ieškinys dėl šių pastatų nuomos konkurso rezultatų pripažinimo neteisėtais ir nepagrįstais atmestas. Atsižvelgiant į šią teismo nutartį, artimiausiu metu statiniai bus perduoti nuomos konkursą 2018 m. laimėjusiai VšĮ senjorų namai „Pušelė“. Ši įstaiga planuoja vykdyti veiklą, susijusią su specialiųjų socialinių ir medicininių paslaugų teikimu, ir sukurti apie šimtą darbo vietų“.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: