Šių laikų epidemija – trumparegystė

0
83

Mokslininkai prognozuoja, kad iki 2050 m. kone 5 milijardai pasaulio gyventojų bus trumparegiai, ir beveik 1 mlrd. iš jų šis sutrikimas pasireikš sunkia forma. Gydytojų teigimu, masinis trumparegystės plitimas gali būti vadinamas epidemija. Tačiau laiku pastebėjus, šios ligos vystymąsi galima pristabdyti. Optikų tinklo „Vision Express“ optometrininkė Božena Kuftin dalinasi 10 patarimų ir ženklų, kada vertėtų sunerimti dėl savo regos ir apsilankyti pas specialistus.

1.Jums akyse liejasi vaizdas
Išsiliejęs vaizdas akyse yra vienas iš pirmųjų pablogėjusio regėjimo simptomų. Jis gali pasireikšti vienoje arba abejose akyse.
„Jeigu pastebėjote, kad gatvėje nebeatpažįstate žmonių, jums darosi sudėtinga skaityti knygą ar tekstus kompiuterio ekrane – būtina kreiptis į gydytoją. Jeigu vaizdas liejasi tik truputį, pabandykite akis sudrėkinti akių lašais ir leiskite joms pailsėti. Tačiau jeigu pailsėjus vaizdas lieka išsiliejęs, šis jausmas nuolat kartojasi, suskubkite pasitikrinti regėjimą“, – teigia optometrininkė.

2.Blogai matote tamsoje
Blogas matymas tamsoje nebūtinai susijęs su blogėjančia rega, todėl šį simptomą daugelis linkę ignoruoti. Manoma, kad matyti prasčiau tamsoje – natūralu. Tačiau, anot optometrininkės, tai mitas.
„Kartais žmogus gali visiškai puikiai matyti dienos šviesoje, tačiau jam gali kilti sunkumų vairuojant tamsoje arba vaikštant naktį. Tai gali būti beprasidedančios kataraktos, tinklainės degeneracijos, ženklas, lazerinės akių korekcijos pašalinis poveikis. Tai gali reikšti, kad jums trūksta cinko arba vitamino A. Jeigu jums sunku matyti prietemoje, jūsų akių gebėjimas prisitaikyti prie tamsos pablogėjo, todėl reikėtų pasitikrinti“, – sako „Vision Express“ atstovė.

3.Jūsų akys jautrios šviesai
Kai kurių žmonių akys gali būti jautresnės šviesai natūraliai. Tokiais atvejais žmogus yra jautrus stipriam ir intensyviam apšvietimui, o nuo saulės šviesos gali imti skaudėti galvą. Jautrumas šviesai pasireiškia ir tiems, kurie kenčia nuo migrenos. Tačiau šis simptomas gali atsirasti dėl suprastėjusio regėjimo, taip pat akių infekcijos arba fotofobijos.

4.Dažnai prisimerkiate
Jeigu pastebėjote, kad norėdami įžiūrėti smulkų objektą prisimerkiate, jums metas apsilankyti pas akių gydytoją. Prisimerkus į akis patenka mažiau šviesos, ji išsisklaido, ir mes matome geriau. Vaikams žiūrėjimas prisimerkus yra vienas iš pirmųjų požymių, kuris parodo, kad gali reikėti akinių. Jeigu pastebėjote, kad prisimerkus atsiranda taip vadinama „tingi akis“, tai yra neabejotinas ženklas, kad reikėtų išsamiai pasitikrinti.

5.Jaučiate akių tempimą ir nuolatinį nuovargį
Nebegalite skaityti taip ilgai, kaip anksčiau? Paskaitę vos valandą jaučiate akių nuovargį? Tai atsitinka dėl to, kad skaitote arba dirbate įtempę akis. Jeigu šis skausmas pasitaiko retai, tai nėra labai didelė problema, nes akis gali skaudėti dėl miego trūkumo, sezoninių alergijų, peršalimo ar gripo. Tačiau jeigu jums skauda akis daugiau nei kelias dienas, patiriate skausmą jas sukinėdami, vertėtų apsilankyti pas specialistus. Kartais šis jausmas gali atsirasti dėl akių infekcijos, tačiau tai taip pat gali signalizuoti apie rimtesnes akių ligas arba regėjimo pablogėjimą.

6.Jums nuolat skauda galvą, ypač antakių ir kaktos srityje
Nors gali pasirodyti, kad galvos skausmas ir akių problemos neturi nieko bendro, tačiau iš tiesų, jeigu jums dažnai skauda galvą, ir jūs nerandate priežasties, kaltos gali būti akys.

„Pulsuojantis skausmas, jaučiamas už akių arba antakių zonoje, signalizuoja, kad jūs turite problemų su regėjimu. Kai jūs matote blogai, akių raumenys yra priversti dirbti daug sunkiau, nei įprastai. Esant blogam regėjimui, žmonės yra linkę prisimerkti, taip dar labiau apkraudami akių raumenis, dėl to ima skaudėti galvą. Ši problema dings, jeigu pradėsite nešioti jums tinkamus akinius“, – apie problemos sprendimą pasakoja B. Kuftin.

7.Jūsų akispūdis padidėjęs
Jeigu jūsų akispaudis padidėjęs ar esate linkę į akių hipertenziją, būtina nuolatos tikrintis ir sekti akių būklę, nes padidėjęs akispūdis signalizuoja apie padidėjusią riziką susirgti kitomis akių ligomis. Akispūdžio padidėjimas savaime nėra liga, tačiau tai gali būti glaukomos požymis. Esant padidėjusiam akispūdžiui, būtina apsilankyti pas gydytoją. Jums bus atlikti įvairūs tyrimai, pavyzdžiui, matuojamas ragenos storis, akių dugno tyrimas, akipločio tyrimas.

8.Akyse raibuliuoja, matote plūduriuojančius objektus
„Plūduriuojantys objektai kartais gali pasitaikyti ir tai normalu, tačiau jeigu pastebėjote, kad jų pradėjote matyti daugiau, arba kartu su jais akyse atsirado ir ryškūs akių blyksniai, tuomet derėtų susirūpinti ir pasitikrinti akis. Tai gali liudyti apie rimtą akių sutrikimą – atšokusią tinklainę. Šių simptomų ignoruoti negalima, nes negydant atšokusios tinklainės, galima netgi prarasti regėjimą“, – teigia „Vision Express“ specialistė.

9.Daugelis jūsų šeimos narių nešioja akinius
Akių ligos dažnai gali būti paveldimos genetiškai. Todėl net jeigu ir esate patenkinti savo akių būkle, turėtumėte profilaktiškai tikrintis regėjimą tam, kad išlaikytumėte šią būklę ir ateityje. Pastebėjus pirmuosius akių sutrikimo požymius laiku, jums galima pritaikyti akinius, kurie užtikrins, kad visuomet matytumėte puikiai. Taip pat rekomenduojama, nuvykus pas specialistą, iškart papasakoti apie šeimoje esančias genetiškas ligas, taip galima efektyviau pritaikyti tyrimus ar prireikus paskirti gydymą.

10.Sergate ligomis, kurios gali pakenkti akims
Jeigu sergate ligomis, kurios padidina riziką sukelti akių sutrikimus, jums taip pat privalu nuolatos tikrintis regėjimą ir sekti akių pakitimus. Tai tokios ligos kaip diabetas, vilkligė, reumatoidinis artritas, išsėtinė sklerozė, aukštas kraujo spaudimas. Pavyzdžiui, aukštas cukraus lygis diabetikų kraujyje gali prisidėti prie tinklainės kraujagyslių pasikeitimų, taip pat padidinti riziką susirgti glaukoma ar katarakta.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: