Jotvingių kryžiaus riterių ordino kapitula Kaune

0
315

Jotvingių kryžiaus riterių ordinas, istorinė Lietuvos riterių organizacija – seniausia lietuviškoji visuomeninė organizacija, kuri įkurta 1487 metais. Per ilgus Lietuvos istorijos šimtmečius, audroms ir draudimams siaučiant, išsaugojusi savo gyvybę – vėl legalizuota 1918 m., o atgavus Lietuvai nepriklausomybę, Jotvingių draugija vėl atkurta 2003 metais.
Nuo to laiko Ordinui vadovauja didysis magistras profesorius Artūras Rukas Daujotis ir kancleris kunigas Saulius Paulius Bytautas Kauno Šv. Jurgio Konvento gvardijonas. Jei žiūrėtumėm formaliai, tai istorinė organizacija – kovinio pobūdžio darinys, kuris tokiu pačiu pavadinimu egzistuoja Austrijoje, Italijoje, Olandijoje ir kitose Europos valstybėse. Šiandien naivu būtų įsivaizduoti jo narius, žaidžiančius senovine butaforija ar šiuolaikiniais ginklais. Ordino nariai rūpinosi tautos istorijos ir savo šalies istorinių tradicijų išsaugojimu. Daugelis lietuviško ordino narių yra Vyčio paramos fondo nariai, daug prisidėję, kad Vilniaus valdžios uždraustas statyti Lukiškių aikštėje „Laisvės karys“, rado vietą prie Kauno pilies.
Kryžiaus riterių ordino sąraše – 69 nariai ir 13 garbės narių, tarp kurių – Panaros klebonas Valerijus Rudzinskas. Tarp Jotvingių RKO signatarų yra ir Merkinėje gyvenantis tarpukario JKRO archyvo radėjas Jonas Kugelis. Šiemet rugpjūčio mėnesį Kražiuose vykusioje Ordino kapituloje davęs preisaiką į JKRO narius buvo priimtas varėniškis Gediminas Jakavonis.
Jį rekomendavę JKRO nariai pažymėjo, kad G. Jakavonis yra vienas iš Dzūkjos herbo sukūrimo iniciatorių, istorinio-kultūrinio Dzūkijos žemėlapio, kuris apima buvusias Jotvingių žemes, mecenatas. Pernai, minint Lietuvos šimtmetį, jis savo lėšomis finansavo 1918 m. signataro Alfonso Petrulio atminimo lentos pagaminimą Marcinkonių bažnyčioje.
Praėjusios savaitės pabaigoje Kaune vykusioje Jotvingių KRO kapituloje buvo aptarta praėjusių metų veikla ir pasidalinta mintimis apie kitų metų planus.
Numatoma aktyviai dalyvauti kitais metais vykstančiuose 1920 metų Atkuriamojo Lietuvos Seimo 100-mečio minėjimo renginiuose (priminsim, kad jo narys – karininkas Antanas Matulaitis yra žuvęs mūsų rajone Babriškių kaime). Kražiuose, kur 1893 m. įvyko tautinis-religinis konfliktas pasaulyje išgarsėjęs „Kražių skerdynių“ pavadinimu, Jotvingių KRO pasirengęs pastatyti savo nario skluptoriaus Viliaus Purono 8 metrų ilgio koloniją milžiną su užrašu „Kovojantiems garbė!“. Įdomu, kad V.Purono siūlymas padovanoti Varėnai jos herbe pavaizduotą dviejų metrų dydžio metalinę bitę, taip ir liko be mūsų valdžios atsako.
Kapituloje nutarta, kad 2020 m. spalio mėnesį Lietuvos JKRO nariai dalyvaus tarptautiniam Europos riterių suvažiavime Vokietijoje.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: