Kas slypi susitarime?

0
117

Varėnos rajono savivaldybės taryba nusprendė pavesti Varėnos rajono savivaldybės administracijai atlikti pastatų, esančių Parko g.8 ir Vytauto g. 12, Varėnoje, atnaujinimo (modernizavimo) projektavimo paslaugų ir statybos darbų užsakovo funkcijas. Opozicijos nariams kilo daug neaiškumų dėl šio sprendimo projekto, nes Parko g. 8 esančio pastato bendrasavininkas yra ir UAB „Merkio kraštas“, tad buvo aiškinamasi, kas įrašyta tame susitarime tarp bendrasavininkų. Kai kuriems tarybos nariams buvo nesuprantama, kodėl už projektavimo darbus mokės tik savivaldybės administracija, nes turėtų prisidėti ir UAB „Merkio kraštas“, tačiau šis klausimas taip ir liko neatsakytas, o pasirašyto susitarimo tarybos nariams taip pat nebuvo lemta pamatyti..

Živilė Puidokaitienė

Bendrasavininkai
Tarybos narys Algis Miškinis patikslino, kad Biudžeto komitetas nepritarė pateiktam projektui ir buvo pasiūlymas – teikti du atskirus projektus, o ne įvardinti atskirais punktais, pateikti atskirus sprendimo projektus, kadangi vienas pastatas yra visiška savivaldybės nuosavybė, o kitas – dalinė. A. Miškinis pasigedo šio siūlymo įgyvendinimo: „Dėl susitarimo, pasirašyto tarp UAB „Merkio kraštas“ ir Varėnos rajono savivaldybės, tai mes pageidavome, kad visi tarybos nariai matytų susitarimą“.
Meras Algis Kašėta patikino, kad yra galimybė balsuoti už kiekvieną punktą atskirai ir, jeigu kuriam nors punktui bus nepritarta, tuomet bus balsuojama už sprendimo projektą su vienu punktu. A. Miškinis informavo, kad tarybos nariai yra nesupažindinti su pasirašytu susitarimu. A. Kašėta teigė, kad susitarimo esmė yra labai aiški ir pranešėja Violeta Valūnienė gali su juo supažindinti, tačiau pranešėja susitarimo neturėjo, tuomet meras paprašė, kad kas nors iš administracijos vadovų įgarsintų susitarimą keliais sakiniais. Atsakyti sutiko administracijos direktoriaus pavaduotoja Vilma Miškinienė: „Yra sutikimas, kad UAB „Merkio kraštas“ sutinka, kad savivaldybė atliktų pastato atnaujinimo projektą. Čia kalba eina tik dėl projektavimo paslaugų“.

Martynas Katelynas pasitikslino dėl susitarimo: „Ar čia kalba eina tik apie tai, ar „Merkio kraštas“ leidžia atlikti projektavimo darbus ar ir atnaujinimo, modernizavimo? Šiaip modernizavus tik dalį, kuri priklauso savivaldybei, tuo pačiu pakyla vertė ir turto, kurį valdo ir privatūs asmenys. Čia yra netgi ir antikorupcinis klausimas, jeigu neprisideda privatūs asmenys prie atnaujinimo darbų ir tuos darbus atlieka tik savivaldybės administracija iš savo lėšų.“.
V. Valūnienė akcentavo, kad susitarimas yra tik dėl projektavimo darbų, nes šiandien dar niekas nežino, kokia realiai bus darbų kaina: „Tik atlikus projektavimo darbus, bus galima skaičiuoti darbų kainą ir tik tuomet bus galima kalbėtis dėl tolimesnių darbų eigos ir finansavimo klausimų sprendimo“.
A. Miškiniui neaišku buvo, kas tame sutikime parašyta, ar tik sutinka, ar įsipareigoja, nes už projektavimą taip pat reikės padengti išlaidas. V. Miškinienė patikslino, kad buvo pasirašyta, jog tik sutinka be jokių finansinių įsipareigojimų, kad savivaldybė gali pirkti projektavimo darbus. A. Miškinis pasiteiravo, kodėl tik savivaldybė turi pirkti darbus, nes turi pirkti ir bendrasavininkai, todėl tame susitarime turi būti ir įsipareigojimas. Į šį pastebėjimą nebuvo sureaguota.
14 balsavus „už“, 1 – „prieš“, 2 susilaikius ir 7 nebalsavus, šiam punktui buvo pritarta.

Pastatai
Pastatas, esantis Parko g. 8, Varėnoje, yra energetiškai neefektyvus, dalis patalpų, naudojamų savivaldybės civilinės būklės aktų registravimo funkcijai atlikti nebuvo remontuotos nuo pastato pastatymo. Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija numato skirti papildomų asignavimų iš valstybės biudžeto Varėnos rajono savivaldybės civilinės būklės aktų registravimo funkcijai atlikti. Už skirtas lėšas numatoma įgyvendinti pastato Parko g. 8, Varėnoje, atnaujinimo (modernizavimo) projektą, kurio metu būtų atlikti pastato apšiltinimo, dalies langų keitimo ir vidaus patalpų remonto darbai. Pastato apšiltinimo darbams vykdyti yra privaloma gauti statybą leidžiantį dokumentą, todėl visų pirma bus rengiamas techninis projektas.
Pastatas Vytauto g. 12, Varėnoje, yra energetiškai neefektyvus, stogo danga – asbestinis šiferis, fiziškai nusidėvėjusi, šildymo sistema nesubalansuota. Bus ieškoma finansinių galimybių iš Varėnos rajono savivaldybės biudžeto arba paskolos lėšų atnaujinti modernizuoti pastatą. Remiantis statybos procesus reglamentuojančiais teisės aktais, taip pat Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymu yra numatyta galimybė objektų savininkui pavesti atlikti infrastruktūros objektų projektavimo paslaugų ir statybos darbų užsakovo funkcijas kitam subjektui. Šiuo sprendimo projektu siūloma Varėnos rajono savivaldybei nuosavybės teise priklausančių pastatų atnaujinimo (modernizavimo) projektavimo paslaugų ir statybos darbų užsakovo funkcijas atlikti Varėnos rajono savivaldybės administracijai.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: