Stabilumo ar dar daugiau naujovių? Ko 2020-aisiais tikėtis sveikatos apsaugoje?

0
49

Pasibaigę metai įnešė nemažai permainų visuomenės sveikatos ir farmacijos sektoriuose: ypač daug dėmesio sulaukė nuolatos keičiama vaistų kompensavimo tvarka, sveikatos priežiūros įstaigų reitingavimas, pasikeitusi odontologų licencijavimo tvarka ir daug kitų naujienų. Farmacijos ir sveikatos priežiūros teisės ekspertė, TGS Baltic vyresnioji teisininkė Erika Žigutė, komentuodama svarbiausias šio sektoriaus reguliavimo naujienas laukiančias šiemet, teigia, kad epicentre ir toliau išliks kompensuojami vaistai, netrūks diskusijų ir apie pacientų teises į žalos atlyginimą.

Vaistų kompensavimo
reguliavime turėtų atsirasti daugiau stabilumo

2019 m. spalio 23 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (VLAT) nusprendė, kad dalis reikšmingų sveikatos apsaugos ministro sprendimų, susijusių su vaistų kompensavimu, viršija jo kompetenciją, todėl gali būti pažeistos verslo subjektų ir pacientų teisės. Teismas nurodė, jog esmines verslo subjektų ir pacientų teises ar ribojimus numatantis reguliavimas turi būti priimtas įstatymų lygmeniu, t.y. dėl to negali vienasmeniškai savo nuožiūra spręsti ministras. Po LVAT sprendimo dalis ministro įsakymais nustatyto ydingo reguliavimo buvo panaikinta, kita dalis jau perkelta į aukštesnės galios teisės aktus arba pateiktos su tuo susijusios iniciatyvos, t.y. dalis reguliavimo, tikėtina, savo turiniu išliks nepakitusi. Vis dėlto, kaip teigia advokatė E. Žigutė, LVAT sprendimas reiškia, kad priimant reikšmingą su vaistų kompensavimu susijusį reguliavimą, jame turės dalyvauti daugiau suinteresuotų asmenų, reguliavimo pasikeitimai negalės būti tokie staigūs, o pacientų atstovai ir kiti suinteresuoti asmenys turės daugiau galimybių įsitraukti į reguliavimą.

Pacientams už patirtą žalą bus atlyginta, tačiau kaltų neieškos
Nuo sausio įsigaliojo nauja pacientų sveikatai padarytos žalos atlyginimo tvarka – naujasis žalos be kaltės modelis. TGS Baltic vyresnioji teisininkė E. Žigutė išskiria kelis esminius šios tvarkos aspektus: „Kaip ir anksčiau, siekdamas žalos atlyginimo, pacientas turės kreiptis į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją. Naujovė, – kad gydymo įstaigos nebeprivalės draustis civilinės atsakomybės draudimu – vietoje to jos mokės įmoką į Valstybinės ligonių kasos administruojamą sąskaitą, iš kurios pacientui ir bus atlyginama žala. Sprendimas atlyginti žalą, bendriausia prasme, bus priimamas nevertinant asmens sveikatos priežiūros įstaigos ir ją padariusio sveikatos priežiūros specialisto kaltės, o atlyginus žalą, gydymo įstaigos neturės regreso teisės į specialistą (išskyrus tam tikrus atvejus)“. Ekspertės teigimu, vis dėlto nėra aišku, ar ginčų šioje srityje sumažės – pacientai vis dar gali likti nepatenkinti jiems priteistų sumų dydžiais, taip pat žala pacientams neturėtų būtų priteisiama, jeigu komisija nustatytų, kad „žala buvo neišvengiama“. Kitaip tariant, kaip ir anksčiau, iš esmės turės būti vertinami sveikatos priežiūros specialisto veiksmai, sukėlę žalą, ir jų atitikimas nustatytam reguliavimui.

Receptinių vaistų įsigijimas internetu – galioja, bet neveikia
Nors Farmacijos įstatymas, numatantis galimybę receptinius vaistus įsigyti internetu jau yra įsigaliojęs, praktikoje šis reguliavimas neveikia, nes sveikatos apsaugos ministras nėra priėmęs tvarkos, kuri įgyvendintų įstatyme numatytą reguliavimą. Problema, kaip komentuoja E. Žigutė, Sveikatos apsaugos ministerija siekia, kad receptiniai vaistai internetu būtų parduodami centralizuotu būdu – per E.sveikatos sistemą.

Aira Buškutė, TGS Baltic

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: