Atgis Merkinės ir Liškiavos piliakalniai

0
254

Merkinės piliakalnis – vienas lankomiausių
Lietuvoje. Atsiveriantis vaizdas nuo jo į Nemuno ir Merkio santaką – yra vienas iš gražiausių
panoramų. Šį pavasarį čia prasidės tvarkymo
darbai.

Vasario 27 d. Kultūros paveldo departamento Alytaus skyriaus vedėjas Alius Baranauskas ir vyr. specialistė Margarita Janušonienė kartu su Dzūkijos nacionalinio parko direkcijos ir Varėnos rajono savivaldybės specialistais dalyvavo pasitarime dėl Merkinės piliakalnio su papiliu želdynų tvarkymo. Dar pernai KPD Alytaus skyrius pritarė Merkinės piliakalnio su papiliu tvarkybos darbų projektui, kurį parengė Aurimas Vengris. Tvarkybos ir tvarkomųjų statybos darbų metu numatyta atlikti archeologinius žvalgymus, įrengti ir atnaujinti pėsčiųjų takus, apžvalgos aikšteles, išardyti senus, nesaugius medinius laiptus, įrengti naujus, užvelėnuoti paviršinės erozijos židinius. Bus įrengti ir nauji informaciniai stendai, piliakalnio pietinėje papėdėje, kur vyksta bendruomenės renginiai, įrengta laužavietė, pastatytas naujas tiltelis per Stangės upelį, įrengta naujų suoliukų lankytojams.
Siekiant išryškinti komplekso vertingąsias savybes, atverti užgožtas kultūros paveldo objekto dalis, suformuoti objekto stebėjimo galimybes iš apžvalgos aikštelių, padidinti objekto kraštovaizdžio estetinę, kultūrinę vertę, numatomi kraštovaizdžio formavimo kirtimai, todėl prieš pradedant darbus svarbu įvertinti esamų želdinių būklę ir nuspręsti, kiek ir kokių želdinių šalinti, kad kultūros paveldo objektas būtų geriau matomas ir apžvelgiamas. Piliakalnio tvarkymo darbus vykdys UAB „Lithos“ ir UAB „Alkesta“ (jungtinė veikla).
Ankstesniais metais taip pat tvarkyta piliakalnio aplinka: netoliese įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, nuo miestelio kalvos nutiesti akmeniniai laiptai, pastatyti suolai, sutvarkyti pėsčiųjų takai, informacinės rodyklės ir stendai. Pietinėje piliakalnio papėdėje vyksta vietos bendruomenės renginiai. Ankstesniais metais piliakalnio šiauriniame šlaite ir aikštelėje atlikti kraštovaizdžio formavimo kirtimai, tačiau ataugantys želdiniai užgožia vaizdus iš piliakalnio viršaus, trukdo suvokti piliakalnio siluetą. Šiuo metu įvairūs krūmynai užgožia papilio šlaitus, o taip pat ir vertingą piliakalnio vaizdą važiuojant krašto keliu ties tiltu per Nemuną. Tvarkybos darbų metu bus praretinti šie želdiniai.
Merkinės piliakalnyje stovėjo Merkinės pilis, kuri istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą paminėta (Merkenpil, Merkenpille) 1377 m., kai pilies apylinkes niokojo kryžiuočiai. Pilis buvo ne tik karų, bet ir politinių įvykių liudininkė, čia apsistodavo Lietuvos valdovai, jos menėse spręsdavo svarbius vidaus ir tarptautinius reikalus, medžiodavo apylinkių giriose. Merkinė tuo metu buvo svarbesnis miestas nei Vilnius. Jogaila nesivargino vykti į Vilnių, kad suteiktų jam Magdeburgo teisę, tą padarė būdamas Merkinėje. Merkinės pilis priešų buvo puolama dar ne kartą ir tik po Žalgirio mūšio neteko gynybinės reikšmės.
Šiemet bus pradėti ir Liškiavos piliakalnio tvarkymo darbai.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: