Kavos tirščius– į daržą!

0
560

Namuose kasdien atsirandantys kavos tirščiai gali pagelbėti auginant kambarines gėles, taip pat pasitarnaus sode ir darže kaip puiki trąša.Beje, kavos kvapo nemėgsta katės, tad pabarstę aplink augaliukus, atbaidysite jas, taip pat ir sraiges

Gėlėms tręšti. Kavos tirščiuose gausu azoto, fosforo, kalio ir kitų mineralinių medžiagų, todėl jos bus itin naudingos gėlėms, jei tik tinkamai paruošite. Pirmiausiai sutrinkite tirščius ir paskleiskite juos, kad gerai išdžiūtų.

Sodinant vazoninius augalus galite įmaišyti tirščių į žemę. Rožės, pelargonijos, brugmansijos, oleandrai, hortenzijos, rododendrai ir azalijos šias trąšas mėgsta. Geriausias būdas tręšti tirščiais – pabarstyti jų ant žemės aplink augalą ir paskui švelniai įmaišyti į žemę.
Šiukštu nepadauginkite, kadangi kambarinius augalus taip galima tręšti vos kartą per 6 mėnesius, augančius lauke – iki 4 kartų per metus.
Sumaišykite 1 pilną puodelį kavos tirščių su 8 litrais vandens ir palaikykite šį mišinį per naktį. Jau kitą dieną turėsite natūralių ir paprastų trąšų tiek gėlėms, tiek daržovėms.

Kompostui. Panaudotos kavos pupelės turtingos azoto, todėl kavos tirščiai puikiai papildys kompostą. Nors gali pasirodyti, kad tirščiai dirvą turėtų rūgštinti, tačiau toli gražu taip nėra – jų pH svyruoja tarp 6,5-6,8 (skirtingai nei kavos gėrimo).
Drąsiai šias atliekas naudokite azotu papildančiam sluoksniui kartu su nupjauta žole, piktžolėmis, supuvusiais vaisiais. Kavos tirščiai padeda kompostui išlaikyti bakterijoms ir mikroorganizmams tinkamą temperatūrą bei drėgmę komposto viduje.
Tai puikus katalizatorius kokybiškam ir sveikam kompostui išgauti per trumpą laiką.

Tręšimas vietoje mėšlo. Mėšlo ir kavos tirščių azoto bei anglies santykis labai panašus, todėl drąsiai galite vieną keisti kitu.
Tik su abiem būkite atsargūs: maišant kavos tirščius su žeme, galite nudeginti augalų šaknis ar stiebus.

Gražesnėms morkoms. Kai kurie sodininkai rekomenduoja prieš sėjant morkas sumaišyti jų sėklas su kavos tirščiais ir taip susėti kartu į žemę, vėliau paliejant vandeniu.
Morkos augs greičiau ir užaugins dvigubą derlių.

Mulčiavimui. Jei gėles ir daržoves mulčiuosite plonu kavos tirščių sluoksniu, išsaugosite drėgmę ir apginsite nuo piktžolių.

Apsaugai nuo sraigių ir kačių. Išbarstykite tirščius ant žemės aplink augalus – nelįs sraigės, o taip pat išvengsite ir kačių kasinėjimo tose vietose, kadangi šios nemėgsta kavos kvapo.

Parengė R.V.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: