Saulevičius: savivaldybė – 1:0

0
965
Varėnos r. tarybos narys Povilas Saulevičius

Praėjus kiek daugiau negu dvejiems metams tarybos nario Povilo Saulevičiaus garbė apginta – Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija priėmė sprendimą Varėnos rajono savivaldybės tarybos Etikos komisijos apeliacinį skundą atmesti – kritikuodamas rajono valdžią už pinigų švaistymą brangiam tualetui parke jis politiko etikos normoms nenusižengė. Dabar savivaldybės Etikos komisija turės jam sumokėti 273 eurus teismo išlaidų, bet kaip tai padarys – neaišku…

Romana Vaičkutė

Skandalas dėl viešojo tualeto
Reikia grįžti į praeitį, nes skaitytojai jau yra primiršę skandalą, įsiplieskusį 2017 metų pabaigoje, kai viešumon iškilo viešojo tualeto Varėnos parke statybos suma – 96 tūkst. eurų. Varėniškiai gūžčiojo pečiais – už tokius pinigus galima susiręsti visai neblogą namuką, o štai dabar tokia suma išleista konteinerinio tipo pastatui su keliais klozetais. Kilo įtarimų, kad čia gali slypėti ir nešvarūs valdžios darbeliai. Apie tai ne kartą rašė „Giružis“. „Auksiniu“ tualetu susidomėjo ir šalies žiniasklaida. Dviem televizijų laidoms savo nuomonę šia tema išsakė ir rajono tarybos narys, socialdemokratas Povilas Saulevičius, atstovaujantis opozicijai.

Nedrįsk abejoti ir kritikuoti!
Tačiau jauno politiko Povilo Saulevičiaus pasisakymai televizijų laidose, akivaizdu, nepatiko nei merui Algiui Kašėtai, nei savivaldybės administracijos direktoriui Alvydui Verbickui. Todėl 2018 metų sausio pabaigoje vykusiame rajono tarybos posėdyje į tribūną įžengęs administracijos direktorius A.Verbickas kirto iš peties – jis, kaip administracijos vadovas, yra priverstas kreiptis dėl tarybos nario pakankamai negarbingo elgesio savivaldybės institucijos atžvilgiu. Jis pažėrė tarybos nariui Povilui Saulevičiui aibę priekaištų dėl „negarbingo ir nepadoraus elgesio ir Varėnos savivaldybės reputacijos menkinimo“. A.Verbickas susirinkusiems išdėstė, koks turi būti politikas ir apkaltino, kad tarybos nario vieši pasisakymai dėl savivaldybės institucijos sprendimų teisėtumo neabejotinai kenkia savivaldybės institucijos reputacijai, autoritetui ir ne tik Varėnos savivaldybės, bet ir visos Lietuvos mastu“.
Artėjo 2018 metų rinkimai ir, anot A. Verbicko, tikėtina, kad P. Saulevičius siekė pakelti savo reitingus, todėl toks politiko elgesys turįs būti ištirtas kompetentingos komisijos – savivaldybės tarybos Etikos komisijos.

Sprendimas – kokio reikia valdžiai
Na, o ką daryti savivaldybės tarybos Etikos komisijai, kuriai tuo metu vadovavo Audrius Saulynas (buvęs P.Saulevičiaus bendrapartietis, kurį LSDP Varėnos skyrius pašalino iš savo gretų po to, kai jis persimetė į mero Algio Kašėtos pusę – red.), jei valdžia liepia? Priima tokį sprendimą, kokio reikia, – Etikos komisija pripažino, kad tarybos narys elgėsi neetiškai ir rekomendavo ateityje suderinti savo veiksmus su Politikų elgesio kodekso nustatytomis normomis.

Nesileido tramdomas
Principingas politikas P.Saulevičius nesileido tramdomas. Jo nuomone, oponentų priedermė ir yra motyvuotai prieštarauti valdančiųjų nuomonei ar vykdomai politikai, o tarybos nario – ginti visuomeninį interesą ir deramai atstovauti rinkėjams, todėl politikas kreipėsi į teismą, siekdamas apginti savo, kaip politiko ir opozicijos nario, teisę kritikuoti valdančiąją daugumą ir neužsimerkti prieš galimą piktnaudžiavimą.

Teismas kaltinimus atmetė
Beveik visus 2018-uosius metus tęsėsi Kauno regionų apygardos administracinio teismo posėdžiai – prireikė kelių, kol teisėjų kolegija 2018 11 18 dieną priėmė sprendimą – jis buvo palankus politikui – panaikinti Varėnos r. savivaldybės tarybos Etikos komisijos sprendimą bei priteisti iš atsakovo – Etikos komisijos – P.Saulevičiaus naudai 273 Eur bylinėjimosi išlaidų.
Tačiau rajono valdžia nenustygo – dėl šio sprendimo Varėnos rajono savivaldybės tarybos vardu pateikė apeliacinį skundą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Teismai neįžvelgė netinkamo politiko elgesio
Pirmosios instancijos teismas sprendė, kad ginčijame sprendime aiškiai bei suprantamai nesuformuluota išvada, ar pareiškėjas pažeidė, ar nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintus principus, tačiau taikė poveikio priemones, nors sprendimo turinys yra neaiškus ir prieštaringas.
Apeliacinės instancijos teismas pritarė pirmosios instancijos teismo padarytoms išvadoms, kad Etikos komisija nepagrindė savo sprendimo ir nekonstatavo aiškiai, kokie etikos principai buvo pažeisti konkrečiu atveju. Faktas, kad Varėnos rajono savivaldybės tarybos narys Povilas Saulevičius visuomenės informavimo priemonėse aptarinėjo Varėnos rajono savivaldybės tarybos veiksmus dėl Varėnoje statomo viešojo tualeto, viešai išreiškė abejones dėl pasirinkto statinio projekto ir jo kainos, nesudaro pagrindo tvirtinti, kad buvo pažeisti etikos principai. Pareiškėjas savo skunde pirmosios instancijos teismui teisingai akcentavo, kad pareiškėjas nepareiškė jokių konkrečių kaltinimų, pateikta informacija nebuvo įžeidžiančio pobūdžio. Todėl pagrįsti yra pareiškėjo argumentai, kad konkrečiu atveju buvo įgyvendinta Lietuvos Respublikos Konstitucijos 25 straipsnyje nustatyta teisė laisvai reikšti savo įsitikinimus.

Neaiškios savivaldybės
skundo formuluotės

Teismas konstatavo, kad skundžiamame sprendime nėra pateiktas aiškus ir išsamus vertinimas, kad savivaldybės tarybos nario elgesys konkrečiu atveju buvo nesuderinamas su savivaldybės tarybos nario pareigų prestižu, nebuvo padarytos aiškios išvados, kad taikoma poveikio priemonė yra būtina ir adekvati. Todėl pirmosios instancijos teismas pagrįstai ir teisėtai panaikino Etikos komisijos 2018 m. balandžio 23 d. skundžiamą sprendimą.
Nepagrįsti yra atsakovo apeliacinio skundo motyvai, kad poveikio priemonės (konkrečiu atveju rekomendacija) gali būti taikomos ir nenustačius etikos pažeidimų. Minėtos ir kitos Valstybės politikų elgesio kodekso normos patvirtina, kad poveikio priemonės taikomos nustačius pažeidimą. Kitoks Valstybės politikų elgesio kodekso aiškinimas ir taikymas būtų nesuderinamas su proporcingumo principu.

Moralinė pergalė
Šių metų gegužės 20 dieną Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija, susidedanti iš teisėjų Ričardo Piličiausko (kolegijos pirmininkas), Veslavos Ruskan (pranešėja) ir Arūno Sutkevičiaus, teismo posėdyje apeliacine rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo administracinę bylą ir paskelbė nutartį, kuri yra neskundžiama.
Teismas atmetė atsakovo – Varėnos rajono savivaldybės tarybos Etikos komisijos apeliacinį skundą ir paliko Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų sprendimą nepakeistą.

Kas mokės?
Varėnos r. savivaldybės tarybos Etikos komisija dabar turės sumokėti P.Saulevičiui teismo priteistą sumą – 273 Eur. Kokiu būdu Etikos komisija tai padarys, jei neturi sąskaitos? Komisijos nariai kolegialiai susimes ar teismo išlaidas padengs viso šio triukšmo iniciatorius, savivaldybės administracijos direktorius A.Verbickas iš savo asmeninės sąskaitos?

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: