Geriausi VSAT detektyvai – nesąžiningus kolegas ir kontrabandininkų gaują demaskavę tyrėjai

0
119
Asociatyvi nuotr.

Geriausiais šių metų Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) detektyvais
pripažinti Varėnos pasienio rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Linas Juknevičius, to paties padalinio vyresnysis tyrėjas Vytautas Sakalauskas ir Imuniteto valdybos vyriausioji tyrėja Eglė Baranauskaitė. Ši trijulė daugiausiai prisidėjo sulaikant ir išaiškinant gerai organizuotą cigarečių kontrabandininkų grupuotę, kurios veikloje dalyvavo trys pasieniečiai ir policijos
pareigūnas.

Toks „Geriausio Valstybės sienos apsaugos tarnybos detektyvo“ konkursas VSAT vyksta jau tryliktus metus. Nugalėtojai ir prizininkai buvo skelbiami antradienį, spalio 27-ąją.
2019-ųjų rudenį VSAT žvalgybininkai gavo žinių, kad Varėnos pasienio rinktinės Aleksandro Barausko užkardoje dirbantis pareigūnas galimai yra subūręs grupę asmenų, kuri užsiima neteisėtu cigarečių gabenimu iš Baltarusijos į Lietuvą. Nusikaltėliams už atlygį buvo nutekinama tarnybinio pobūdžio viešai neskelbiama informacija apie pasienio sargybų užduotis, jų patruliavimą realiu laiku ir pan.
Tyrimą pradėjusiems kriminalinės žvalgybos pasieniečiams, kuriems talkino kolegos iš Imuniteto valdybos, teko dirbti itin apdairiai ir atsargiai, mat manyta, jog su kontrabandininkais susiję korumpuoti pasieniečiai gali išmanyti tam tikrus kriminalistų veiklos niuansus.
Demaskuojant rūkalų gabentojus ir jiems talkinusius korumpuotus pasieniečius sankcionuotas įvairių techninių priemonių panaudojimas, pasitelkta naujausia ir pažangiausia VSAT turima įranga. 2019 m. pabaigoje ir 2020 m. pradžioje VSAT pareigūnai atliko seriją sulaikymų ir kratų, kurių metu buvo rasti šeši kontrabandai vežti pritaikyti automobiliai. Į VSAT kriminalistų rankas iš viso pateko daugiau kaip 55 tūkst. pakelių neteisėtai į šalį atgabentų cigarečių. Jų vertė – daugiau kaip 180 tūkst. eurų.
Kriminalinės žvalgybos tyrimo metu, vėliau – ikiteisminio tyrimo metu 10-čiai asmenų pareikšti įtarimai dėl kontrabandos gabenimo, neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, neteisėto sienos perėjimo.
Tarp įkliuvusiųjų – 3 VSAT Varėnos rinktinės pasieniečiai ir Varėnos policijos komisariato pareigūnas. Visi jie šiuo metu yra nušalinti nuo pareigų.
Konkurso „Geriausias VSAT detektyvas“ vertinimo komisija kriminalistų L. Juknevičiaus ir V. Sakalausko bei jų kolegės iš Imuniteto valdybos E. Baranauskaitės indėlį narpliojant šią sudėtingą bylą pripažino svariausiu ir skyrė jiems pirmą vietą.
Antra ir trečia vietos šių metų konkurse atiteko cigarečių kontrabandos bylas tyrusiems kriminalinės žvalgybos pareigūnams iš VSAT centrinės įstaigos bei Vilniaus pasienio rinktinės.
„Geriausio Valstybės sienos apsaugos tarnybos detektyvo“ konkursas kasmet organizuojamas siekiant skatinti nusikalstamų veikų tyrimus atliekančius pasieniečius, profesionaliausiai bei operatyviausiai atskleidusius nusikaltimus, parodžiusius sumanumą ir iniciatyvą.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: