Blynai – tai vienas populiariausių pusryčių pasirinkimų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tai tūkstantmečių istoriją skaičiuojantis valgis – apie blynus rašė senovės graikų poetai, savo garsiausiose pjesėse mini net Šekspyras. Tačiau net jeigu blynais mėgaujamės kasdien, šis patiekalas labiausiai Lietuvoje sužiba išlydint žiemą – per Užgavėnes. Šįsyk Užgavėnes švęsime namuose, todėl metas raitotis rankoves ir ieškoti naujų idėjų blynų šventei – kokius skonius verta išbandyti šiemet?
Užgavėnių šventė skirtingais pavadinimais švenčiama kone visame pasaulyje: Italijoje ji vadinama „Martedì Grasso“, Vokietijoje „Fetter Donnerstag“, Šveicarijoje „Fettisdagen“, o „Maslenitsa“ – Rusijoje. Tačiau kepami blynai ir jų rūšys daugeliu atveju skiriasi. „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė Sonata Šalkauskaitė dalinasi keturių skirtingų blynų receptais ir šiemet kviečia Užgavėnes namuose sutikti kitaip.
- „Pannukakku“ suomiški blynai keptuvėje
Šie blynai taip pat dažnai vadinami ir olandiškaisiais (angl. Dutch baby), kai kur – vokiškais, o jų kilmės šalis tokia mįslinga, kad galima tik spėlioti – Olandija, Vokietija, o gal ir Amerika?
„Iš kur jie bebūtų, tokie blynai pasižymi keliomis savybėmis. Visų pirma, jie visada kepami kaip vienas didelis blynas, antra – jie kepami orkaitėje, jau iš anksto įkaitintoje keptuvėje arba kepimo formoje. Toks kepimo būdas lemia, kad tešla pradeda pūstis aplink kraštus, kur įgauna gražų auksinį atspalvį“, – sako kepimo akademijos ekspertė.
Jums reikės: 136 g „Karališkų“ miltų, 240 g pieno, 2 didelių kiaušinių, 40 g cukraus, 2 g druskos, 40 g sviesto, saujos mėgstamų uogų, žiupsnio cukraus pudros papuošimui, sviesto keptuvei.
Sudėkite visus ingredientus į dubenį ir rankinio plakiklio pagalba sujunkite į tolygią, glotnią masę. Sausų miltų gumulėlių neturėtų likti. Leiskite tešlai pastovėti apie 15-20 minučių.
Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Į orkaitę įdėkite keptuvę (ar kitą indą), atsparią karščiui, ir kaitinkite ją kartu. Kai orkaitė įkais – išimkite, įdėkite gabaliuką sviesto ir paskirstykite po visą keptuvę. Tuomet supilkite tešlą į keptuvę. Kepkite blyną apie 17-20 minučių. Atvėsinkite blyną ir tiekite jį su uogomis ir cukraus pudra.
- Šokoladiniai suflė blyneliai
Suflė blyneliai – tai Japonijos kulinarinis šedevras. 2016 m. pamišimas dėl šių blynų Tolimųjų Rytų krašte įgavo didžiulį pagreitį – dabar jie puikuojasi garsiausių kavinių meniu, jų nuotraukomis mirga visi socialiniai tinklai.
„Tai purūs japoniški blyneliai, kurie tokie lengvučiai, kad valgydamas juos jautiesi tarsi ant debesų. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad japoniškus blynelius gaminsite ilgiau, negu įprastus. Jų paslaptis – tinkamai išplakti kiaušinių baltymai“, – tikina ekspertė.
Jums reikės: 200 g „Malsenos“ „Ekstra“ miltų, 50 g kakavos, 3 šaukštų cukraus pudros, šaukštelio kepimo miltelių, ½ šaukštelio druskos, 262 ml pieno, 4 šaukštų nesūdyto sviesto, ištirpinto ir atvėsinto, ½ šaukštelio vanilės esencijos, 1 kiaušinio trynio ir 3 kiaušinio baltymų, ¼ šaukštelio citrinos sulčių. Kremui: 100 g maskarponės sūrio, 1 v. š. cukraus pudros, vanilės esencijos, šlakelio pieno. Kepimui reikalingi papildomi kepimo reikmenys – apvalūs kepimo žiedai.
Didesniame inde sumaišykite miltus, kakavą, cukraus pudrą, kepimo miltelius ir druską. Kitame inde sumaišykite pieną, sviestą, vanilės esenciją ir kiaušinio trynį iki vientisos masės. Trečiame inde iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus su citrinos sultimis.
Į miltus supilkite indo su pienu ingredientus ir trečdalį išplaktų kiaušinių baltymų. Likusią baltymų dalį įmaišykite itin atsargiai ir švelniai, kad tešla nesusmegtų.
Lengvai padenkite riebalais kepimo žiedų vidų. Rekomenduojama naudoti purškiamą kepimo aliejų.
Kremo ingredientus sumaišykite iki vientisos masės.
Įkaitinkite keptuvę (geriausia nelimpančiu kepimo paviršiumi) ir patepkite riebalais. Rekomenduojame naudoti purškiamą kepimo aliejų. Sudėkite kepimo žiedus į keptuvę ir tešla užpildykite pusę kiekvienos formelės tūrio. Apdenkite dangčiu ir kepkite iki tešla pakils, o blynelių apačia apskrus (maždaug 5 minutes). Atsargiai apverskite blynelius, naudodamiesi mentele. Apdenkite ir kepkite iki gražiai apskrus antroji blynelio pusė.
Iškeptus blynelius perkelkite į lėkštę ir tik tuomet nuimkite kepimo žiedą. Patiekite su maskarponės kremu, barstykite kakava.
- Amerikietiški blyneliai su šonine ir klevų sirupu
Tobulai apskrudę, apvalūs ir minkštučiai – tokius blynus matome garsiausiuose amerikietiškuose filmuose, kuriuose jie gardinami ne tik uogienėmis ar riešutų sviestu, bet ir šonine ar klevų sirupu.
Jums reikės: 135 g „Self-raising“ miltų, 2 g druskos, 30 g cukraus, 130 ml pieno, 1 didelio kiaušinio, 40 g lydyto sviesto (pravėsinto), keleto juostelių mėgstamos rūkytos šoninės, klevų sirupo patiekimui.
Į dubenį suberkite cukrų, druską, įsijokite miltus. Atskirame inde sumaišykite kiaušinius, pieną, supilkite lydytą pravėsintą sviestą. Supilkite pieno plakinį į miltų mišinį. Leiskite tešlai pastovėti kelias minutes.
Šoninės juosteles pakepkite keptuvėje, kol abi pusės apskrus. Riebalų perteklių nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės kaitros, papurkškite ant keptuvės paviršiaus riebalų arba patepkite sviesto/aliejaus ir nuvalykite perteklių. Pilkite blynų tešlos į keptuvę ir sulaukite kol blyno viršus pradės burbuliuoti, tuomet apverskite blyną ir kepkite 1-2 minutes.
Patiekite su keptos šoninės juostelėmis ir klevų sirupu.
- „Dribsnių“ mini blyneliai
„Jeigu praėjusiais metais sekėte „Instagram“ ir „TikTok“ socialinius tinklus, vienos tendencijos nepastebėti negalėjote – tai mažieji dribsnių blyneliai. Nors konkrečiai šaliai ar jos kultūrai šių blynų negalėtume priskirti, kviečiame juos šias Užgavėnes išsikepti patiems! Tai išties smagus užsiėmimas, kuris itin patiks mažiesiems blynų valgytojams“, – sako S. Šalkauskaitė.
Jums reikės: 140 g „Malsenos“ aukščiausios rūšies kvietinių miltų, 40 g cukraus, 5 g kepimo miltelių, 2 g druskos, 190 ml pieno, 40 g sviesto, 1 didelio kiaušinio, spalvotų pabarstukų ir sviesto patiekimui
Sumaišykite pieną, kiaušinius, cukrų bei sviestą, išplakite juos šluotele iki vientisos masės. Atskirame inde sudėkite miltus, kepimo miltelius, druską. Į miltų mišinį supilkite pieno plakinį ir šluotele išmaišykite iki vientisos masės.
Įkaitinkite keptuvę, padenkite ją riebalais taip, kad neliktų riebalų pertekliaus. Pilkite tešlą mažomis, arbatinio šaukštelio dydžio porcijomis į keptuvę. Tam naudokite mažą šaukštelį arba specialią tūbelę. Kepkite apie 1 minutę. Apverskite ir kepkite, kol pasidarys gražios rusvos spalvos. Patiekite su sviestu, spalvotais pabarstukais ar kitais mėgstamais pagardais.