Rugsėjį mokiniai mokysis klasėse

0
14

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir Sveikatos apsaugos ministerija sutarė, kad ikimokyklinis, priešmokyklinis ir pradinis, pagrindinis, vidurinio ugdymas ir pirminis profesinis mokymas vyks kontaktiniu būdu, laikantis patvirtintų saugumo priemonių.

Visose mokyklose bus sudarytos sąlygos mokiniams savanoriškai testuotis, mokiniai skatinami reguliariai tikrintis sveikatą.

Esant itin sudėtingai situacijai, Vyriausybė gali svarstyti priimti sprendimą pagrindinį, vidurinį ugdymą ir pirminį profesinį mokymą leisti vykdyti kontaktiniu būdu tik tuo atveju, jei klasė būtų imunizuota (bus pakankamai daug persirgusių ir/ar paskiepytų mokinių) arba reguliariai testuojasi.

Net ir esant sudėtingai pandeminei situacijai, abiturientai nuo 2022 metų vasario mokytųsi klasėse. Iki vasario jiems galiotų tos pačios sąlygos, kaip ir pagrindinio, vidurinio ugdymo klasių bei pirminio profesinio mokymo programų mokiniams. Tikimasi, kad iki vasario dauguma abiturientų bus pasiskiepiję. Nepadariusiems to, bus rekomenduojama reguliariai testuotis.

Tęstinio profesinio mokymo mokiniams, aukštųjų mokyklų studentams, suaugusiųjų neformaliojo švietimo dalyviams ugdymas kontaktiniu būdu galimas tik tiems, kurie yra pasiskiepiję, persirgę arba reguliariai testuojasi.

Neformaliojo vaikų švietimo veiklos uždarose vietose, laikantis nustatytų saugumo sąlygų, vyks kontaktiniu būdu, kai grupėje iki 30 vaikų. Jei vaikų daugiau – galės dalyvauti tik pasiskiepiję, persirgę arba reguliariai besitestuojantys.

Švietimo įstaigų darbuotojų turės tikrintis sveikatą (atlikti testus) Vyriausybės nustatyta tvarka. Pasiskiepijusiems ar persirgusiems darbuotojams testavimas neprivalomas. Šiuo metu pagal pilną schemą jau yra pasiskiepiję daugiau kaip 73 proc. švietimo įstaigų darbuotojų.

Švietimo įstaigų veiklos apribojimai gali būti įvedami tiek konkrečios mokyklos, tiek savivaldybės, tiek nacionaliniu lygiu.

Kas atsitiks, jei mokinys suserga? Kaip ir kitų ligų atveju, praleistos pamokos yra pateisinamos. Jeigu būtų prognozuojama, jog gydymas užtruks daugiau nei mėnesį, gydytojų konsultacinė komisija galėtų svarstyti sprendimą dėl ugdymo namuose. Jeigu mokinys privalomai izoliuojasi, jam turės būti užtikrinamas ugdymas nuotoliniu būdu mokyklos nustatyta tvarka, bet ne ilgiau nei nustatytas izoliavimosi laikotarpis. Jei yra galimybė, mokinys gali būti nuotoliniu būdu pajungiamas prie kontaktiniu būdu vykstančio ugdymo (organizuojamas klasės hibridinis ugdymas).

Jeigu mokytojui tenka privalomai izoliuotis, mokiniams turės būti užtikrinamas nenutrūkstamas ugdymo procesas, mokyklai priimant individualų sprendimą (atitinkama klasė ar klasės pereina į nuotolinį mokymą, paskiriamas pavaduojantis mokytojas, mokytojas prisijungia per nuotolį arba taikomi kiti galimi sprendimo būdai).

Mokyklos turės laikytis saugaus ugdymo organizavimo principų:

Mokiniai, Vyriausybės nustatyta tvarka, nepriklausomai nuo epideminės situacijos lygio, galėtų savanoriškai testuotis vienu iš pasirinktų būdų (kaupiniai, antigenai ar savikontrolė).

Neįgijusiems imuniteto darbuotojams Vyriausybės nustatyta tvarka privaloma reguliariai testuotis.

Rekomenduoti mokiniams nuo 12 metų bei mokytojams savanoriškai skiepytis.

Pagal valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas sąlygas:

laikytis socialinės distancijos, klasių, grupių, srautų nesimaišymo;

vėdinti ir dezinfekuoti patalpas; patalpose, vežant mokinius autobusais laikytis kaukių dėvėjimo rekomendacijų.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: