Ar Varėnos ligoninėje išliks vaikų skyrius?

0
84

Pasklidus kalboms, kad Varėnos ligoninė ketina uždaryti vaikų ligų skyrių, mažųjų varėniškių tėvai ėmėsi veiksmų – per nepilną mėnesį aktyvūs varėniškiai surinko 2250 parašų ir jie antradienį rajono tarybos posėdžio metu buvo įteikti rajono merui Algiui Kašėtai

Romana Vaičkutė

Skaitytojams priminsime, kad jau kuris laikas Varėnos ligoninė nepriima mažųjų Varėnos pacientų, nes nėra budinčio pediatro ir pasiūloma sergantį vaiką patiems vežti į Alytų arba tenka kviestis greitąją, kuri geriausiu atveju nuveža iki Alytaus, bet kaip grįžti, ypač jei neturi savo transporto priemonės, – jau rimta problema.

Aktyvios varėniškės FB įkūrė viešą grupę Varėnos Vaikų ligoninės išlikimas ir ėmėsi rinkti parašus, kad vaikų skyrius nebūtų uždarytas.

Rajono tarybos narys Povilas Saulevičius rajono tarybos opozicijos vardu kreipėsi į Varėnos ligoninės direktorių Algirdą Miklyčių, prašydamas paaiškinti susidariusią situaciją, kai vaikai nepriimami ir siunčiami į kitus miestus.

Rugpūčio pabaigoje P.Saulevičius gavo Varėnos ligoninės vadovo A.Miklyčiaus raštą, kuriame jis teigia, kad „Varėnos ligoninės vaikų ligų skyriaus veikla laikinai sustabdyta ir ligoninės veikla perorganizuota įgyvendinant infekcijų kontrolės reikalavimus valdant COVID-19 pandemiją, numatytus SAM ministro – operacijų vadovo sprendimuose ir SAM įsakymuose“. Toliau rašte dėstoma, kad „vaikų ligų skyriaus patalpos ir šio skyriaus slaugos bei pagalbinis personalas pasitelkti vidaus ligų, slaugos ir palaikomojo gydymo (esant poreikiui – ir chrurgijos, traumatologijos profilių) skyrių izoliacinėms patalpoms bei antrajam, skirtam karščiuojantiems ar kitų COVID-19 infekcijai būdingų simptomų turintiems pacientams, priėmimo – skubiosios pagalbos skyriui“.

Rašte sakoma: „Kaip numato SAM ministro įsakymai, laikinai sustabdžius stacionarinių vaikų ligų paslaugų licenciją, skubiosios pagalbos vaikams priėmimo skyriuje neteikiamos. Vaikai, kuriems reikalinga skubioji pagalba, jei reikia – stabilizavus būklė, pervežami GMP transportu į artimiausią ASPĮ, teikiančią vaikų ligų stacionarinio gydymo paslaugas.

Priėmimo skubiosios pagalbos skyriuje yra vaikų kabinetas, skirtas atvykusių vaikų apžiūrai ir esant būtinumui, pirmosios pagalbos teikimui.

VšĮ Varėnos ligoninė neturi plano uždaryti vaikų ligų skyrių.

Vaikų ligų skyrius vėl bus atidarytas ir paslaugas mažieji pacientai VšĮ Varėnos ligoninėje vėl gaus pilna apimtimi, kai pasikeis Lietuvos Respublikos teisės aktai, reglamentuojantys ligoninės veiklą COVID-19 pandemijos metu.“

Atsirašyta.

Antradienį tarybos posėdžiui einant į pabaigą tarybos narys Martynas Katelynas atnešė ir merui įteikė varėniškių parašus – 2250 žmonių pasirašė, kad vaikų skyriaus neuždarytų.

M.Katelynas kalbėjo, jog varėniškių nuogąstavimai – ne iš piršto laužti, nes nerimas kyla ne vien dėl šio skyriaus, bet ir visos Varėnos ligoninės išlikimo, kadangi kalbama apie mažųjų ligoninių pertvarkymą, tad paslaugas didžiausio rajono gyventojai galės gauti Alytuje ar net Vilniuje.

Įteikdamas gyventojų parašus, M.Katelynas sakė, kad gyventojų iniciatyva suorganizuotas kelias savaites trukęs parašų rinkimas su trimis aiškiais reikalavimais: atnaujinti VšĮ Varėnos ligoninės Vaikų ligų skyriaus veiklą; atsisakyti planų uždaryti VšĮ Varėnos ligoninės Vaikų skyrių; užtikrinti, kad VšĮ Varėnos ligoninės Priėmimo skyriuje budėtų gydytojas, kuris galėtų suteikti skubią pagalbą vaikams.

Gyventojų valia vienareikšmiška – kuo greičiau atnaujinti ir sustiprinti Vaikų ligų skyriaus veiklą. „Jokių kalbų ir planų apie skyriaus uždarymą negali būti, – kalbėjjo M.Katelynas. – Gerbiamas mere, pagalvokite, kiek parašų bus surinkta, jei bus planuojama uždaryti ne vieną skyrių, bet visą ligoninę, gal tada žmonių valią išgirsite aiškiau? Varėnos rajono tarybos opozicija palaikys tik tokią reformą, kuri ne tik išlaikys dabartinį paslaugų lygį, bet jį dar praplės, nes Varėnos rajono gyventojai privalo gauti visas reikiamas paslaugas kuo arčiau namų.“

M.Katelynas padėkojo visiems, kurie negailėjo savo laiko ir rinko parašus, bei išreiškė viltį, kad į varėniškių valią bus atsižvelgta.

Tačiau šią pilietinę varėniškių iniciatyvą meras Algis Kašėta ir jo bendraminčiai pavadino politikavimu, nors parašų rinkimo iniciatoriai su politika neturi nieko bendra, nebent tik tiek, kad turi savo nuomonę ir ją reiškia, o jiems padėti pasisiūlė politikai. Nesinori būti blogu pranašu, bet iš valdančiųjų reakcijos ir pačių daktarų-politikų komentarų kuluaruose galima numanyti, kad Vaikų skyriaus nebebus – pandemija tik priežastis ir pasiteisinimas uždaryti.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: