Technologinė revoliucija gali sukelti didelę grėsmę pasaulio tvarkai

0
35

Prof. Jonas Grigas

Mes murkdomės smulkiose lokalios politikos intrigose nematydami svarbiausio dalyko, kad technologinė revoliucija per ateinantį dešimtmetį sukels didelę grėsmę pasaulio tvarkai. Toli siekiantys kompiuterių ir ryšių pokyčiai bei didesnis dirbtinio intelekto naudojimas pakeis mūsų gyvenimą taip, kaip mes negalime numatyti. Tokius technologinius pokyčius galima lyginti su XVIII ir XIX amžių pramonės revoliucija.

Kvantinės inžinerijos ir inžinerinės biologijos pažanga pakeis ištisas pramonės šakas. Didžiuliai dabar visame pasaulyje prieinami duomenų kiekiai kartu su vis didėjančia kompiuterių galia ir duomenų mokslo pažanga reikš, kad dirbtinis intelektas bus integruotas į beveik kiekvieną mūsų kasdienio gyvenimo aspektą.

Verslininkai ir politikai jums kalba tik apie naudą, susijusią su šiais naujais atradimais, bet yra ir tamsioji jų pusė, kuri nutylima. Nusikaltėlių, teroristų ir autoritarnių valstybių keliama skaitmeninė grėsmė eksponentiškai auga. Vakarų pasaulio priešai, tokie kaip Kinija ir Rusija, lenktyniauja siekdami įvaldyti dirbtinį intelektą tokiu būdu, kuris per ateinantį dešimtmetį gali pakeisti geopolitiką.

Pasaulio žvalgybos centrai nuo Langley (CŽV) ir Londono iki Maskvos ir Pekino bando grumtis su technologijų pažanga, kuri meta iššūkį tradicinėms žmogaus vadovaujamoms žvalgybos operacijoms, kurios dominavo šimtus metų.

Kvantinė inžinerija, inžinerinė biologija, didžiulės duomenų bazės ir kompiuterių galios pažanga kelia grėsmę Vakarų gyvenimo būdui. Žmonijos priešai lieja pinigus ir ambicijas, kad įsisavintų dirbtinį intelektą, kvantinį skaičiavimą ir sintetinę biologiją, nes žino, kad šių technologijų įvaldymas suteiks jiems svertų.

Technologinė pažanga per ateinantį dešimtmetį gali pranokti visą praėjusio šimtmečio technologijų pažangą. Kaip visuomenė, mes dar turime įsisavinti šį ryškų faktą ir galimą jo poveikį pasaulinei geopolitikai.

Ypatingą susirūpinimą kelia Rusijos ir Kinijos žvalgybos agentūros, kurios suskubo panaudoti įvairių sudėtingų technologijų galią greičiau nei Vakaruose. Vakarų žvalgybos agentūros baiminasi, kad Pekinas per ateinančius dešimtmečius gali dominuoti visose pagrindinėse naujose technologijose, ypač visuotinio žmonių sekimo (įskaitant 5G dėka), dirbtinio intelekto, sintetinės biologijos ir genetikos srityse. Manoma, kad iki šio dešimtmečio pabaigos Kinija bandys nulaužti interneto šifravimą kvantiniais kompiuteriais. Ir Rusija stengiasi būti pasauline dirbtinio intelekto technologijų lydere.

Kinijos ekonominis ir karinis pakilimas per pastaruosius 40 metų yra vienas reikšmingiausių pastarojo meto geopolitinių įvykių kartu su Sovietų Sąjungos žlugimu 1991 m., baigusiu Šaltąjį karą. Ir jis gali sukelti rimtą grėsmę nusistovėjusiai pasaulio tvarkai.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: