Taisyklingas atšvaitų naudojimas – efektyvus būdas pėstiesiems būti pastebėtiems kelyje

0
108

Lapkričio ir gruodžio mėnesiais, kai tamsusis paros laikas yra kur kas ilgesnis už šviesųjį ir eismo sąlygos dažnai yra nepalankios, registruojama vis daugiau įskaitinių eismo įvykių, kuriuose nukenčia pėstieji. Valstybės įmonė Lietuvos automobilių kelių direkcija (toliau – Kelių direkcija) primena, kad vienas iš efektyviausių būdų pėstiesiems būti pastebėtiems kelyje – taisyklingas atšvaitų naudojimas.

Pagal statistiką, tamsiuoju paros metu žūsta daugiau kaip pusė į eismo įvykį patekusių pėsčiųjų, kas trečias patiria sunkius sužalojimus. Tamsiu paros metu didžiausią įtaką eismo saugumui keliuose turi matomumas, o vairuotojui pastebėti pėsčiąjį tamsoje yra labai sunku. Pėstieji, norėdami kelyje būti saugūs ir matomi, turėtų pasirūpinti atšvaitais, žibintuvėliais ar kitais šviečiančiais ir šviesą atspindinčiais elementais, judėti pėsčiųjų takais, šaligatviais, jei jų nėra – kelkraščiais prieš automobilių judėjimo kryptį, o per gatvę ar kelią eiti tik tinkamai įsitikinę, kad tai daryti yra saugu.

Pėstiesiems, keliaujantiems tamsoje užmiesčio keliais, rekomenduojama neštis šviečiantį žibintą. Tai efektyvi priemonė – sklindančią šviesą vairuotojai pamato iš tolo. Dar viena efektyvi priemonė – ryškiaspalvė liemenė su šviesą atspindinčiomis juostomis. Atkreiptinas dėmesys, kad žmogų, vilkintį tokią liemenę, vairuotojams lengviau pastebėti ne tik tamsoje, bet ir apniukusią dieną ar lyjant, kai matomumas yra prastas.

Taisyklingas atšvaitų naudojimas – bene svarbiausia apsaugos priemonė, padedanti būti pastebėtam kitų eismo dalyvių.  Atšvaitą prie drabužių reikėtų pritvirtinti taip, kad jis būtų matomas iš visų pusių. Kadangi atšvaitas pats neskleidžia šviesos, o tik ją atspindi, atšvaitą reikėtų užsidėti ar prisisegti taip, kad automobilio šviesos jį apšviestų. Reikėtų atkreipti dėmesį, ar drabužiai neuždengia atšvaito. 

Kelių direkcija primena, kad juostinį atšvaitą reikia dėti ant rankos aukščiau rankos riešo ir (ar) ant kojos žemiau kelio taip, kad jis būtų matomas. Pakabinamą atšvaitą ant drabužių reikia pritvirtinti suaugusio žmogaus kelių lygyje. Pakabinamas atšvaitas tvirtinamas prie kuprinės ar rankinės dešinėje pusėje, automobilio žibintų aukštyje. Patartina papildomai pasikabinti atšvaitą ir kairėje kūno pusėje. Daugiau patarimų, kaip taisyklingai naudoti atšvaitus galima rasti Kelių direkcijos parengtoje atmintinėje.

Segintis atšvaitą, dėvintis liemenę ar kitus drabužius su šviesą atspindinčiais elementais žmogus yra pastebimas iš tris kartus ilgesnio, vidutiniškai 300 metrų, atstumo, o be atšvaitų – vos 100 metrų atstumu nuo transporto priemonės, važiuojančios su įjungtomis tolimosiomis žibintų šviesomis, ir tik 50 m atstumu nuo transporto priemonės, važiuojančios su įjungtomis artimosiomis žibintų šviesomis, o tada vairuotojui tinkamai sureaguoti ir išvengti susidūrimo dažnai nebeįmanoma.

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, 2021 m. sausio–spalio mėn. Lietuvos keliuose žuvo 21 pėsčiasis, iš kurių net 11 – tamsiu paros metu. Praėjusiais metais per tą patį laikotarpį žuvo 35 pėstieji (23 tamsiu paros metu). Visi eismo dalyviai tam tikru momentu kelyje yra pėstieji, todėl atšvaitus privalo naudoti visi:  ir pėstieji, ir automobilių bei kitų transporto priemonių vairuotojai.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: