Advento vainiką nupynėm kartu

0
157

Šventinė Kalėdų laukimo nuotaika neįsivaizduojama be Advento vainiko, tai pirmas ateinančių didžiausių metų švenčių ženklas ir dažniausiai būtent šis vainikas pirmasis papuošia mūsų namus šventiniu laikotarpiu. Jis tradiciškai yra pinamas likus keturioms savaitėms iki Šv. Kalėdų, tai himnas gamtai, kuri atgyja, tai himnas šviesai, kuri nugali tamsą.

Lapkričio 29 dieną Žilinų bibliotekoje vyko kūrybinės dirbtuvės „Advento vainiką nupynėm kartu“. Bibliotekininkė Aldona Valatkevičienė pakvietė Žilinų pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių auklėtinius ir jų mokytoją Gemą Bankauskienę pinti vainiką. Buvo pristatytos turimos priemonės, kurias vaikai turėjo pažinti ir įvardinti: eglių ir pušų šakelės, kankorėžiai, ąžuolo gilės, kaštono vaisiai, kerpės, samanos iš miško ir pelkės, putino uogos, mėlynių ir bruknių šakelės, apelsinų ir mandarinų žievelės, beržo tošis, kadagio ir tujų šakelės, džiovinto šlamučio žiedai, kaspinėliai. Vaikai sužinojo, kad puošti tinka: karoliukai, sagos, eglutės žaisliukai, papuošimai iš veltinio, cinamono lazdelės, gvazdikėliai, riešutai, saldainiai, kepti sausainiai, žolė, plunksnos, kavos pupelės. Uostėme ir įkvėpėme pušies aromato, paglostėme ir pajutome sklindančią šilumą iš puošimui paruoštų šiaudinių snaigių  ir angeliukų.

Buvo papasakota, kokios priemonės gali būti naudojamos vainiko pagrindui: šiaudai, šienas, padėklas, lėkštė, kartonas, aptrauktas medžiaga, jūros puta, vielos karkasas, vytelės, beržo šakelės, glamžytas laikraštis. Galima gaminti vainikus, kurie dedami ant stalo, kitus turime kabinti ant durų, lango, židinio, bet visada jie turi būti apskriti, o tai žymi amžinybę, bei vienybę ir negęstančią saulę.

Mokytoja Gema Bankauskienė papasakojo mažiesiems, kokia advento vainiko prasmė, kilmė, iš kur atkeliavo paprotys pinti vainiką, kada reikia uždegti žvakes, kiek jų turi būti, kokių spalvų.

Prasidėjo komandinis vainiko pynimas: pagrindą naudojome pagamintą iš šieno, puošėme eglės ir pušies šakelėmis, kaspinėliais, šiaudiniais papuošimais, kuriuos pritvirtinome karštais klijais, vainiko viduje įstatėme keturias žvakes: tris violetines ir vieną rožinę. Penktąją, baltą žvakę, turime uždegti per Kūčias. Nupynę vainiką, uždegėme pirmąją žvakę.

Kokybiškas laikas ir buvimas kartu teikė daug puikių emocijų, ypatingos energijos ir šilumos, na, o pagamintas vainikas papuošė vaikučių klasę.

Advento vainikus gamino ir vyresnieji lankytojai. Pagrindams naudota kvepiantis vasara šienas, iškirptas kartonas, glamžytas popierius. Papuošimams naudotos natūralios gamtinės medžiagos. Kūrybinis procesas padėjo mokytis vieniems iš kitų, sujungė bendrystei.

Bibliotekininkė papasakojo, kad gruodžio 13 d. švenčiama Šv. Liucijos diena. Nuo šios dienos iki Kalėdų stebimas oras. Pagal gruodžio 13 dienos orus spėjama, koks oras bus sausio mėnesį, gruodžio 14 diena pranašauja orus vasario mėnesiui. Buvo prisiminta kitos apeigos, būrimai, spėjimai.

Įdėję nemažai pastangų bei kantrybės, pasigaminome po advento vainiką, į kurį sudėjome savo išmonę, fantaziją ir meilę. Šeši savo rankomis sukurti vainikai iškeliavo ir papuošė dalyvių namus.

Su viltimi laukime švenčių, artėjant  joms, stiprinkime praeities gijas, kurios mus vis dar jungia su protėviais.

Aldona Valatkevičienė Žilinų bibliotekos bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: