Paroda „Iš kartos į kartą“ iškeliavo, ją pakeitė kita – „Pas močiutę augau“

0
125

Kovo 9 dieną nuo pat ryto Dargužių amatų centre tvyrojo nuostabi atmosfera – vyko baigiamasis parodos „Iš kartos į kartą“ renginys. Jau 10 valandą atvyko pirmieji edukacijų dalyviai – Valkininkų gimnazijos pirmokėliai, kurie su amatininke Virginija Sebestiniene (Alytus) iš vytelių prigamino daugybę žuvyčių, taip suprasdami pynimo iš vytelių amatą.

Per pietus į amatų centrą atskubėjo dargužiečiai bei svečiai iš tolimesnių Lietuvos kampelių. Gražią popietę pradėjome Danutės Ivanauskaitės-Volungevičienės knygos pristatymu. Tai jos pirmoji išleista eilėraščių knygutė, į kurią poetė sudėjo savo mintis, svajones, išgyvenimus. Danutė skaitė savo kūrybos eiles, kurios mums leido užmiršti visas negandas ir pasinerti į svajonių gelmes.

Po Danutės Ivanauskaitės-Volungevičienės eilių visus susirinkusius susipažinti su vilnos vėlimo amatu pakvietė parodos „Iš karto į kartą“ viena iš autorių Violeta Jasinevičienė (Rokiškis).

Violeta demonstravo veltinių gamybą. Veldama ji pasakojo, kad nuvelti veltinį reikia turėti karštos vilnos, ūkiško muilo, vandens, išsikirpti lekalą norimam dydžiui veltinio ir daug rankų darbo, vilnos glostymui – vėlimui.

Kai visi susirinkusieji savo rankose jau turėjo nuveltą kiaušinį, spalvotą gėlę, amato subtilybes dar kartą aptarėme prie arbatos puodelio ir nuostabiai skanių suneštinių vaišių stalo.

Po trumpos pertraukėlės vėl kibome į darbus. Virginija Sebestinienė, kita parodos „Iš kartos į kartą“ autorė, mokė nusipinti pintinėlę iš vytelių. Visi susirinkę supratome, kad kiekvienam darbui reikia šiek tiek laiko, kantrybės ir žinoma priemonių, šiuo atveju – vytelių.

Nors ir kaip gaila būtų, išlydėjome autores su dirbiniais į kitą šalį (paroda jau eksponuojama Lenkijoje, Punsko mieste). AČIŪ amatininkėms, kurios pristatė savo amatus ir juos demonstravo. Virginija ir Violeta be edukacijų dar dalyvauja įvairiose mugėse ir šventėse pristatydamos vilnos vėlimo ir pynimo iš vytelių amatus. Prie jų veiklos prisideda ir šeimos nariai, be kurių palaikymo būtų labai sunku.

Nors su viena paroda atsisveikinome, bet nuo kovo 11 d. visi Dargužių kaimo bibliotekos ir amatų centro lankytojai gali grožėtis naujomis parodomis „Pas močiutę augau…“. Parodų autorė Lina Kabelkaitė (Leipalingis, Druskininkų savivaldybė) pristato savo darbus – siuvinėtas prijuostes ir skaras. Dargužių amatų centras ir Dargužių kaimo biblioteka

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: