Apie Žemę ir paukščius

0
140

Dubičių kaimo vaikai šventė Žemės dieną ir paukščių sutikimą gamtoje. Ją organizavo biblioteka kartu su kultūros centru.

Vaikai atsinešė tėvelių ir senelių pagamintus inkilus ir vieną iš jų nudažė mėlyna ir geltona spalvomis. Prie degančio laužo kultūros centro direktorė Valentina Šlavenec kalbėjo apie Pasaulinę Žemės dieną, ekologiją. Žemė – tai mūsų visų turtas, kurį privalome saugoti ir puoselėti. Vaikai turėjo pasakyti, kaip galima Žemei padėti. Renginys vyko Pempės dieną, todėl bibliotekininkė Regina Lukoševičienė papasakojo apie šį paukštį.

Pempė laikoma atbundančios gamtos, atšilimo pranašu. Jos budrios, vieningos ir narsios. Pempės dieną žmonės spėdavo apie laukiamus metus – jeigu tądien oras geras, metai bus palankūs gyvuliams ir pieningi. Prietarai: jei pempė žemai skraido, bus lietaus, jei pempė kiaušinį atneša į namus, tie namai sudegs. Pasakojimų apie pempę galima aptikti ir Indijos mitologijoje. Viena legenda byloja, kad prieš prasidedant Kurukšteros mūšiui, prie dievo Krišnos atskrido jaunutė pempė, ji buvo sukrovusi lizdą lauke, kuriame turėjo vykti mūšis. Krišnai pagailo pempės ir jis uždengė jos lizdą varpu, kurį nukabino nuo vieno iš kovai paruoštų dramblių. Po 18 dienų vykusios žiaurios kovos, pempės lizdas ir jos jaunikliai liko išgelbėti. Pempė lietuviškose patarlėse: „Gena kaip pempė nuo savo lizdo“, „Liesa kaip pempė per šventą Juozapą“, „Margas kaip pempės kiaušinis“, „Klykia kaip pempė ant dirvono“, „Pievos – tik pempėms vaikus penėti“ (atseit, skurdžios). Daugiau apie Lietuvos sparnuočius vaikai sužinojo versdami Selemono Paltanavičiaus knygos „Paukščiai Paukščiai“ lapus. Ši knyga – nepaprasta kelionė po Lietuvos vandenis, miškus, pievas ir žmonių gyvenvietes, kur gėrėsitės gražuoliais skrajūnais, išmoksite juos pažinti ir sužinosite visokiausių įdomybių.

Po rimtos pamokos atėjo metas pasistiprinti. Kepėme ant laužo dešreles, lašinukus ir zefyrus, žaidėme liaudies žaidimus „Garnys tur ilgas kojas“ ir „Skrido žvirblis per ūlyčią“.

Iškelti inkilėlius paukšteliams pagelbėjo Vytas Šlavenecas. Ačiū jam! Bibliotekoje vaikai stebėjo vaizdo įrašą „400 Lietuvos giesmininkų – paukščių vadovas 2021“, kuriame yra visi Lietuvoje apsilankantys ar gyvenantys paukščiai, bei jų giesmės ir balsai. Pabaigoje atliko užduotį: ant lapų sujungė taškus ir nuspalvino paukštelius. Piešiniai sugulė į parodėlę „Vaikų darbeliai“.

Regina Lukoševičienė

Dubičių bibliotekos bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: