Dangiškojo tėvo ir motinos Žemės vaikai

0
48

Prof. Jonas GRIGAS

Norite sužinoti savo kilmę? Atsakymą siūlo kosmosas. Cheminiai Visatos elementai susiformuoja ugnyje didelės masės žvaigždžių, kurios baigia savo gyvenimą stulbinančiais sprogimais, praturtindamos galaktikas cheminiu gyvybės arsenalu. Rezultatas yra labiausiai paplitę chemiškai aktyvūs elementai Visatoje – vandenilis, anglis, azotas, deguonis, fosforas ir siera. Jais remiasi visos biocheminės reakcijos. Jie yra ir gyvybės elementai Žemėje, iš kurių mes sudaryti.

Žvaigždžių krosnys kuria gyvybės elementus. Jauna žvaigždė sudaryta daugiausia iš vandenilio, paprasčiausio cheminio elemento, kuris Visatoje atsirado po jos Didžiojo sprogimo. Šis vandenilis degdamas kuria visus kitus žinomus elementus. Žvaigždėse aukšta temperatūra pirmiausia atskiria dvi kiekvieno vandenilio atomo sudedamąsias dalis – jo protoną ir elektroną. Aukštas slėgis žvaigždės viduje gali suspausti du protonus, o kartais protonas pagauna elektroną ir tampa neutronu.

Kai du protonai ir du neutronai susijungia, jie sudaro helio branduolį. Kai du helio branduoliai susilieja vienas su kitu, jie sudaro kito elemento – berilio – branduolį. Savo ruožtu, susiliejus beriliui su heliu, susidaro anglies branduolys. Susiliejus anglies ir helio branduoliams susidaro deguonies branduolys ir taip toliau. Tokiu būdu per nuoseklias sintezės reakcijas susidaro daugumos elementų branduoliai.

Šiose stadijose susidaro elementai masės didėjimo tvarka iki geležies. Supernova (sprogstanti žvaigždė, paskutinioji žvaigždės gyvavimo stadija) sprogimo metu išskiria labai daug energijos, taip pat ir neutronų, o tai leidžia gamintis sunkesniems už geležį elementams, tokiems kaip uranas ir auksas. Supernovos sprogimo metu visi šie elementai išmetami į kosmosą. Iš jų susidaro planetos, mineralai, kai kurie tampa gyvybės elementais. Taip pat ir Žemėje mūsų, žmonių, kūno atomais. Todėl esame dangiškojo tėvo ir motinos Žemės vaikai. Visata yra mumyse! Nors esame sudaryti iš žvaigždėse gimusių atomų, esame menkesni už atomus, nes jie paklūsta gamtos dėsniams, o mes dėl nežinojimo ar kvailumo įžūliai juos pažeidinėjame. Saulė yra senesnė už Žemę, bet vanduo, kurį kasdien geriame, yra senesnis už Saulę!

Mūsų galaktikoje supernovos sprogsta ne dažnai. Kinijos astronomai 1054 m. Jaučio žvaigždyne užfiksavo supernovos sprogimą. Ši žvaigždė buvo tokia ryški, kad stebėtojai galėjo skaityti naktį.

Nepaisant to, kad visa tai yra akivaizdi tiesa, mokslas galbūt niekada negalės pilnai paaiškinti mūsų egzistencijos. Tam suprasti reikia daugiau, nei mūsų ribotas protas leidžia. Biologija moko, jog esame sudaryti iš 7 proc. kraujo. Chemija moko, kad esame sudaryti iš 65 proc. vandens. O fizika moko, kad esame 99,9999999 proc. tuščia erdvė. Tiesiog šiandien būkite geresniais, nei buvome vakar.

Bet kodėl mumyse taip susitvarko žvaigždėse gimę atomai, kad vieni žmonės kuria žinias ir technologijas, stato milžiniško aukščio namus ir miestus, kiti griauna, grasina sunaikinti save ir pasaulį atominiu karu? Mūsų ribotam protui sunku save suprasti. Gal Visata yra Dievo smegenys, o kai kurie iš mūsų yra sugedę jų neuronai ir mūsų gyvenimas yra tik tarpas tarp sinapsių?

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: