Pasirūpinkite savo saugumu įsirengdami dūmų detektorius!

0
53

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šiemet iki balandžio 14 d. gaisruose žuvo 31 žmogus. 11 gyventojų žuvo dėl neatsargaus rūkymo, 5 – dėl neatsargaus žmogaus elgesio su ugnimi, po 2 – dėl elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimų ir dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų bei gedimų, po 1 – dėl pašalinio ugnies šaltinio ir kitų priežasčių. Dar 9 žmonių žūties priežastys tikslinamos. Nė vieno gaisre žuvusio žmogaus namuose nebuvo įrengtas autonominis dūmų detektorius.

Primename, o dar nežinančius informuojame, kad gyvenamajame būste (kiekviename aukšte) turi būti įrengtas bent vienas autonominis dūmų detektorius. Kadangi dūmų plitimą riboja įvairios pastato konstrukcijos (sienos, durys, perdangos ir pan.), rekomenduojama šiuos prietaisus įrengti kiekvienoje patalpoje, kurioje žmonės miega ir koridoriuose arba bendrose erdvėse prieš miegamuosius. Nepatariama jų įrengti virtuvėje, ar tose vietose, kur gali išsiskirti garai. Įrengiant autonominius dūmų detektorius, rekomenduojama juos įrengti lengvai prieinamose vietose, vadovautis gamintojo instrukcija. Prietaisai turėtų būti montuojami ant lubų, nesant galimybės ant sienos kuo arčiau lubų, bet ne arčiau kaip 20 cm nuo sienų kampo. Svarbu periodiškai paspaudžiant testavimo mygtuką patikrinti autonominių dūmų detektorių veikimą, neužmiršti nuvalyti dulkių ir nešvarumų, kasmet pakeisti prietaisų keičiamus maitinimo elementus.

Renkantis autonominį dūmų signalizatorių, reikėtų atkreipti dėmesį, kad jis būtų sertifikuotas pagal Europos standartą EN 14604:2005/AC:2008 ir paženklintas CE ženklu. Detektoriai gali būti su keičiamais maitinimo elementais, arba su integruota baterija, kurios nereikia keisti visą prietaiso tarnavimo laikotarpį (apie 10 metų).

Varėnos rajone vykdant prevencines akcijas „Saugūs namai“, ,,Būk budrus – išvenk gaisro!“ visuomenei primenamas autonominių dūmų detektorių įrengimo būste privalomumas ir svarba, įrengimo kontrolė. Teikiama aktuali informacija dėl saugaus elgesio ir gaisrų prevencijos. Taip pat vykdant prevencinę akciją „Padėk artimui“ Varėnos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojai kartu su vietos savivaldos institucijų darbuotojais lanko gyvenamuosius būstus vienišų, senyvo amžiaus, neįgalių, asmenų auginančių nepilnamečius vaikus, asmenų turinčių specialių poreikių ir asmenų, gyvenančių riziką keliančiuose individualiuose gyvenamuosiuose būstuose. Gyventojams aiškinama autonominių dūmų detektorių įsirengimo būtinybė, teikiamos konsultacijos ir praktiniai patarimai saugios aplinkos ir saugaus būsto klausimais, skatinama reguliari šildymo įrenginių ir krosnių priežiūra, dūmtraukių valymas.

        Varėnos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos informacija.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: