Kas yra dzūkas? Kas tai yra Dzūkija? – Į savas šaknis kviečia įsigilinti konferencija „Dzūko genomo beieškant“

0
29

Kuo ypatinga yra Dzūkija, kas lėmė čia įsikūrusių žmonių gyvenimo būdą, formavo jų charakterį, išvaizdą, kas yra ir kokia gali tapti dzūkų kultūra šiandien – šie ir kiti klausimai bus gvildenami mokslinėje konferencijoje „Dzūko genomo beieškant“ Alytaus kraštotyros muziejuje birželio 15-16 d.
Šiandien labai svarbu suvokti savo tapatumą, atrasti vietos kurioje gyvename, kultūrinį identitetą, būti savo krašto kultūros ambasadoriumi. Dauguma žmonių gyvendami kasdienybės apsuptyje vis dar nesusimąsto kas jie yra, iš kur jie kilę, kodėl jie yra tokie, kokie yra. Dvi dienas ir 18 pranešėjų apjungsiančioje konferencijoje kviesime pabandyti atrasti save vietos kontekste.
Alytaus miesto gimtadienio šventei „Dzūkija sujungia“ šiemet pasirinkta dzūkiškumo tematika, tad simboliška, kad pirmosiomis šventės dienomis vyks į Dzūkiją, į savas šaknis įsigilinti kviečianti konferencija.
Pietų Lietuvos regionas Dzūkijos vardą gavo tik XIX a. Nepaisant to, jis nuo seno turi savitų, išskirtinių bruožų. Pavyzdžiui, dzūkų etninėje kultūroje galima rasti nemažai jotvingių kultūrinio paveldo bruožų, Dzūkijoje ilgiausiai išsilaikiusios bendruomeniškumo apraiškos, senosios dzūkų vienbalsės dainos pasižymi savitu atlikimu ir t. t.
Specialiai šiai konferencijai pakviesti įvairių sričių mokslininkai (iš Lietuvių kalbos instituto, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Lietuvos istorijos instituto, Vilniaus universiteto, Vytauto Didžiojo universiteto ir kt.) rengia pranešimus remdamiesi naujaisiais duomenimis, dalis tyrimų apie Dzūkiją ir Alytaus miestą bus pristatomi pirmą kartą.
Dzūkiškumo šaknų pirmiausia ieškosime Alytaus kraštotyros muziejuje, kuris jau beveik šimtą metų renka, prižiūri, saugo ir pristato visuomenei Dzūkijos lobius, jo rinkiniuose saugoma daugybė artefaktų, liudijančių šio regiono ypatumus. Apie juos papasakosime ir konferencijoje, taip pat pristatysime specialiai parengtoje parodoje – „Pavadinimas Dzūkija muziejaus eksponatuose“.
Pirmoji konferencijos diena skirta Dzūkijos regiono, antroji – Alytaus miesto genius loci paieškoms. Detalią renginio programą skelbsime jau netrukus.
Kviečiame Dzūkijos regiono gyventojus, neabejingus savo krašto istorijai, tapatybės ieškotojus, dabarties kultūros dalyvius – birželio 15-16 d. Alytaus kraštotyros muziejuje kartu pabandyti atrasti tą unikalų dzūko genomą.
Negalite atvykti? Konferenciją planuojama transliuoti Facebook ir Youtube kanaluose, tad kad ir kur bebūtumėt, galėsite ją stebėti gyvai. Taip pat konferencijos pranešimai metų pabaigoje bus išleisti specialiame leidinyje.
Konferenciją remia Lietuvos kultūros taryba ir Alytaus miesto savivaldybė.
Informacinis rėmėjas – Radijo stotis FM99.

Alytaus kraštotyros muziejaus inf.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: