Jono Meko šimtmetis

0
74

Jono Meko šimtmečiui skirta paroda „Semeniškių idilės“ atkeliavo į Varėnos viešąją biblioteką. Liepos 7 dieną ekspoziciją pristatė parodos kuratorius, Lietuvos Respublikos ambasados kultūros atašė Kinijos Liaudies Respublikoje Tomas Ivanauskas.Mintį surengti minėtą parodą padiktavo labai gražiai išleista, žymių fotomenininkų nuotraukomis iliustruota knyga „Jonas ir Adolfas Mekai. Gyvenimo laiš(k)ai“ (sudarytojas Kęstutis Pikūnas) ir tai, kad 2022-ieji neeilinės asmenybės, charizmos ir neišsenkančios energijos kupino, legendinio filmininko ir poeto – itin daugiasluoksnio kūrėjo Jono Meko – metai.

Jonas Mekas gimė 1922 m. mažame, jau išnykusiame Semeniškių kaime, Biržų rajone. 1944 metais, baimindamasis persekiojimo, iš gimtinės į Vakarus pasitraukė kartu su broliu Adolfu. Penkerius metus praleido įvairiose darbo bei pabėgėlių stovyklose Vokietijoje, o 1949 m. emigravo į JAV, apsistojo Niujorke. Pirmą kartą į gimtuosius Semeniškius J. Mekas, kartu su broliu Adolfu bei jo žmona Pola Chapelle grįžo tik praėjus 27 metams po išvykimo. Pirmieji du J. Meko sugrįžimai į Lietuvą buvo ypatingi tiek jam, tiek jo artimiesiems.

Neatsitiktinai parodoje – 27 žymių fotomenininkų Antano Sutkaus, Algimanto Kunčiaus, Viktoro Kapočiaus ir J. Meko žmonos Hollis Melton nuotraukos, atspindinčios akimirkas iš pirmųjų J. Meko sugrįžimų į Lietuvą 1971 ir 1977 metais. Sunku įsivaizduoti, ką broliams reiškė grįžti į gimtąjį kraštą po šitiek metų. Jausmų, kuriuos sukėlė susitikimas su giminėmis, atvaizduoti neįmanoma, tačiau iš nuotraukų galima bent truputį pajusti tų sugrįžimų dvasią. Parodos įspūdžius sustiprino garso įrašas, kuriame J. Mekas skaito savo eilėraščius, sugulusius rinkinyje „Semeniškių idilės“.

Vyko Vytauto V. Landsbergio dokumentinio filmo „Jono Meko antologija“ peržiūra. Jame garsusis naujojo Amerikos kino pradininkas Jonas Mekas pasakoja savo biografiją, išdėsto kūrybinius principus, požiūrį į avangardinį ir holivudinį kino meną, mąsto apie amžinąsias žmogiškąsias vertybes.

Parodos autorių pasveikino Varėnos rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Laima Denutienė.

Daiva Armonienė

 Varėnos viešosios bibliotekos bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: