Saulės vitaminas – kodėl jis svarbus senjorams?

0
63
Asociatyvi nuotr. Romanos Vaičkutės nuotr.

Neretai manoma, kad šiltuoju sezonu vitamino D papildomai vartoti nereikia. Vis dėlto sveikatos specialistai tai vadina mitu ir pirmiausia ragina pagalvoti, kiek laiko leidžiate gryname ore. „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė paaiškina, kuo vitaminas D svarbus senjorams.

Vitaminas D – svarbus visais gyvenimo tarpsniais – nuo kūdikystės iki senjorų. Vaistininkė J. Aleknienė sako, kad senjorams vitaminas D yra svarbus dėl keleto priežasčių.

Pirmiausiai, jis turi įtakos efektyviam kalcio įsisavinimui. Vyresni žmonės neretai susiduria su retėjančiais kaulais, didesne jų lūžių rizika, todėl vartojamas vitaminas D kartu su kalciu padeda geriau įsisavinti šį mineralą ir jam nukeliauti ten, kur reikia.

Taip pat, pasak J. Aleknienės, vyresnių žmonių imuninė sistema nėra tokia atspari, todėl jiems svarbu pasitelkti priemones, kurios padėtų ją palaikyti. „Vitaminas D yra naudingas imuninei sistemai palaikyti, todėl yra ypač svarbus sumažėjus senjorų imuniniam atsparumui“, – pataria vaistininkė.

Svarbus pastebėti, kad dėmesys imuninei sistemai svarbus ir dėl lėtinių ligų, nes kiekvienas virusas apsunkina lėtinės ligos eigą. „Sergant lėtinėmis ligomis taip pat naudinga vartoti vitaminą D, nes bet koks susirgimas blogina lėtinės ligos eigą. Pavyzdžiui, jeigu sumažėjus organizmo atsparui senjoras susirgo plaučių uždegimu, tai jo kardiologinei ar kitai ligai tai taip pat turi neigiamos įtakos“, – pastebi vaistininkė.

Be to vitaminas D teigiamai veikia motyvaciją ir nuotaiką. Pasak vaistininkės, neretai senjorai jaučiasi vieniši ar prislėgti, todėl jiems svarbu, kad netrūktų vitamino D.

Vitaminas D ištisus metus

Atėjus šiltąjį sezoną dažnas vertina kaip laiką, kuomet vitamino D atsargų papildomai nereikia. Vis dėlto vaistininkė J. Aleknienė, kad neretai to nepakanka, ypač garbaus amžiaus žmonėms.

„Senjorams netgi ir vasarą rekomenduojama vengti tiesioginių saulės spindulių. Tiesa, dažnas ir be šios rekomendacijos retai maudosi saulės vonios. Dažnai vyresnio amžiaus žmonės turi sveikatos problemų, kurios apriboja jų judėjimą, todėl net ir šiltuoju sezonu jiems nepavyksta gauti pakankamai vitamino D iš saulės“, – sako vaistininkė.

Reguliariai vitaminą D vartojantys senjorai dažniausiai apsieina be didesnių šio vitamino dozių, vis dėlto jeigu organizmas susiduria su dideliu trūkumu, naudinga pasikonsultuoti su gydytoju, kuris galėtų paskirti reikiamas šio vitamino dozes. Papildomai vitamino D preparatus vartojantiems senjorams „Oilesen D3“ atstovai primena, kad šis vitaminas yra tirpus riebaluose, todėl kapsulių sudėtyje esantis kanapių, juodųjų ikrų ir pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus prisideda prie jo įsisavinimo.

Garbaus amžiaus žmonėms, vaistininkė primena skirti dėmesio sveikai ir subalansuotai mitybai, stengtis būti gryname ore, judėti pagal savo galimybes – kuo puikiausiai pakanka reguliarių pasivaikščiojimų ar lengvos mankštos.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: