Šį savaitgalį Druskininkuose vyksta XI Pasaulio lietuvių sporto žaidynės

0
47

Liepos 14 d. Druskininkuose prasideda XI Pasaulio lietuvių sporto žaidynės. Šiais metais jos vyks 4 dienas – iki liepos 17 d. Į žaidynes susirinko 2700 dalyvių iš 23 šalių. Daugiausiai dalyvių atvyko iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir Jungtinės Karalystės.

Ketvirtadienio rytą į kelionę aplink Lietuvą išlydėta Jungtinės Karalystės dviratininkų komanda, o vakare žaidynių dalyvių laukia tradicinė lietuviška vakaronė su liaudies muzika, šokiais ir žaidimais.

Pasaulio lietuvių sporto žaidynės yra mėgėjų sporto renginys, kuriame gali varžytis tik neprofesionaliojo sporto atstovai. žaidynių tikslas – skatinti pasaulio lietuvius įsitraukti į Lietuvos sporto gyvenimą, tęsti tautinio bendravimo, lietuvybės išsaugojimo tradicijas.

„Lietuvių sporto žaidynės – ne tik sporto, bet ir mūsų vienybės, bendrystės šventė, ji sutelkia pasaulio lietuvius ir kelia pasididžiavimą mūsų Tėvyne“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Sporto rungčių įvairovė

Šių metų žaidynės išsiskiria sporto rungčių įvairumu – sportininkai mėgėjai varžysis net 29 rungtyse. Jie susirungs ne tik populiariausių sporto šakų – krepšinio, futbolo, tinklinio, teniso, plaukimo, šachmatų varžybose, bet ir išbandys jėgas varžydamiesi badmintono, futbolo 7×7, golfo, jėgos trikovės, lengvosios atletikos, orientavimosi sporto, paplūdimio tinklinio, irklenčių sporto, golfo, šaudymo iš lanko, kalnų slidinėjimo, biliardo, sportinės žūklės, ristynių, ristynių, smiginio, petankės rungtyse.

Trečiąją žaidynių dieną Didžiojoje Britanijoje gyvenantis sportininkas Rolandas Žukauskas sieks Lietuvos atsispaudimų nuo žemės rekordo. 2013 m. jis pasiekė Lietuvos rekordą atlikęs 14 014 atsispaudimų per 8 val. 14 min. Šįkart R. Žukauskas mėgins pasiekti daugiausiai atsispaudimų nuo žemės per 6 val. šalies rekordą. Žiūrovai sportininką galės palaikyti Druskininkų kultūros centre.

Kultūrinėje programoje – pramogos ir konferencija

Penktadienį, liepos 15 d., sportininkai dalyvaus teatralizuotoje eisenoje „Aš – Lietuva“ – neš 250 metrų ilgio Lietuvos vėliavą. 20 val. prasidės iškilminga XI Pasaulio lietuvių sporto žaidynių atidarymo ceremonija. Po jos susirinkusiems į šventę koncertuos Lietuvos atlikėjas Vidas Bareikis, muzikos vakaras tęsis DJ bei šviesų ir lazerių šou.

Kiekvienos dienos vakare vyks nugalėtojų apdovanojimai.

Liepos 16-ąją, šeštadienį, rengiama konferencija „Pasaulio lietuvių sporto istorija ir ateities vizija“. Paskutiniąją žaidynių dieną, sekmadienį, vyks Pasaulio lietuvių sporto forumas, po kurio prasidės sporto žaidynių uždarymo ceremonija. Uždarymo pabaigoje koncertuos atlikėjas Justinas Lapatinskas.

XI Pasaulio lietuvių sporto žaidynes organizuoja UAB Lietuvos sporto centras, žaidynių globėjas yra prezidentas Gitanas Nausėda.

Žaidynės – po 5-erių metų pertraukos

Lietuvių sporto žaidynės įprastai rengiamos kas 4-erius metus. XI žaidynės turėjo vykti 2021 metais, bet dėl pandemijos rengiamos po 5-erių metų pertraukos.

Lietuvos tautine olimpiada vadintos žaidynės pirmą kartą surengtos 1938 metais Kaune, o vėliau dėl karo ir sovietinės okupacijos 4 dešimtmečius nebuvo rengiamos. Žaidynės atgaivintos 1978 metais Toronte (JAV), vėliau vyko Čikagoje ir Adelaidėje. Nuo 1991 metų rengiamos Lietuvoje.

XII Pasaulio lietuvių sporto žaidynės vyks 2025 metais Palangoje.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: