Istoriją rašome kartu

0
76
Nuotraukos LGGRTC darbuotojų

2022 m. liepos23 d. Lietuvos partizano Juozo Jakavonio – Tigro sodyboje Kasčiūnų kaime, Varėnos rajone, vyko pilietinis renginys „Istorijos atgarsiai Merkio krante“. Iškilmingo renginio metu buvo atidengta pagal architekto prof. Gintaro Čaikausko projektą restauruota Dainavos apygardos partizanų vadų J. Vitkaus-Kazimieraičio ir A. Ramanausko-Vanago vadavietė.

Susirinkusieji turėjo galimybę pamatyti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus darbtuojų parengtą parodą „Vanagas su vanagėliais“. Fotografijose įamžinti tuometinis Dainavos apygardos Merkio rinktinės vadas Adolfas Ramanauskas-Vanagas ir jo pavaduotojas Albertas Perminas-Jūrininkas. Laisvės kovotojai fotografavosi su plėšriųjų paukščių jaunikliais. Dzūkijos nacionalinio parko Gamtos skyriaus specialistai, atidžiai ištyrę šias nuotraukas, nustatė, kad tai paukštvanagių (lot. Accipiter nisus) jaunikliai. Dzūkijoje jie vadinami tiesiog vanagėliais. Tikėtina, kad A. Ramanauskas-Vanagas su vanagėlių jaunikliais nusprendė įsiamžinti dėl paukščių pavadinimo ir jo slapyvardžio atitikmens; jis savo prisiminimuose yra užsiminęs: „…esu tik toks „vanagėlis“ kaip ir visi kiti…“

Besidomintys istorija turėjo galimybę įsigyti LGGRTC Leidybos skyriaus išleistų knygų.

,,Jūsų geranoriška parama yra prasmingas indėlis atkuriant ir saugant Varėnos krašto, o drauge ir visos Lietuvos pokario partizaninio judėjimo reikšmingus paminklus paminklus ir istoriją“, – rašoma partizano Juozo Jakavonio – Tigro labdaros ir paramos fondo padėkos rašte Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui.

Padėkos žodžius tarė Lietuvos partizanų vado A. Ramanausko – Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė ir šio renginio organizatorė Juozo Jakavonio-Tigro dukra Angelė Jakavonytė.

Renginio organizatorius ir svečius pasveikino pirmasis Lietuvos valstybės vadovas, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis, LR Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, LR Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, LR Krašto apsaugos viceministras Vilius Semaška ir kiti svečiai. ,,Istorijos atgarsiai Merkio krante“ dalyvavo Lietuvos partizanų artimieji, Europos Parlamento nariai, LR Seimo nariai, Lietuvos kariuomenės ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovai, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinio direktoriaus pavaduotojas Vytas Lukšys ir Centro darbuotojai, Lietuvos miestų ir rajonų merai, savivaldybių tarybos nariai, šauliai, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos ir bendrijos nariai, įvairių pilietinių organizacijų atstovai ir kiti svečiai.

Partizanų vado J. Vitkaus-Kazimieraičio vaikaitis kun. Gintaras Vitkus SJ pašventino rekonstruotą Dainavos apygardos partizanų vadavietę (architektas prof. G. Čaikauskas). Vėliau vyko dokumentinio filmo apie Juozą Jakavonį-Tigrą (režisierius Valdas Babaliauskas) premjera.

Meninę programą renginio dalyviams pristatė Vilniaus karininkų ramovės vyrų choras „Aidas“, solistai Liudas Mikalauskas, Egidijus Bavikinas, Agnė Sabulytė, o taip pat ir smuikininkė partizanų vado J. Vitkaus–Kazimieraičio vaikaitėVilija Vitkutė-Pranskienė bei roko grupė „Thundertale“.

Lietuvos šaulių sąjungos atstovai visus besidominčius supažindino su tam tikrų lengvųjų ginklų pavyzdžiais. Renginio pabaigoje visi norintys galėjo pasivaišinti ir kareiviška koše su arbata.

Sodybos šeimininkas, 2018 metų Laisvės premijos laureatas, partizanas J. Jakavonis-Tigras mirė praėjusių metų lapkričio 23 dieną, eidamas 97-uosius metus. 1945 metų rudenį jis kartu su kitais partizanais tėvų sodyboje įrengė Merkio rinktinės partizanų štabo vadavietę, 1945–1946 metais drauge su Merkio rinktinės vadu A. Ramanausku-Vanagu joje kurį laiką slapstėsi bei dirbo Pietų Lietuvos partizanų vadas J. Vitkus-Kazimieraitis.

Nuotraukos LGGRTC darbuotojų

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: