Kasmet žmonės nukenčia nuo gyvūnų

0
91

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Alytaus departamento Varėnos skyriaus (toliau – Alytaus departamento Varėnos skyrius) specialistai informuoja, kad š. m. rugsėjo 29 d. pradėta rudeninė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės naudojant orlaivius. Laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės bus atliekama 50 kilometrų pasienio su kaimyninėmis šalimis: Lenkijos ir Baltarusijos respublikomis, ruožo teritorijos dalyje. Iš viso Lietuvos teritorijoje bus išmėtyta apie 505 000 jaukų su vakcina LYSVULPEN.

Lietuvoje nuo 2015 m. nenustatyta gyvūnų ar žmonių pasiutligės atvejų. Visgi kasmet nemažai žmonių nukenčia nuo gyvūnų. 2021 m. Varėnos rajone nuo gyvūnų nukentėjo 28 asmenys, iš jų 13 paskirta vakcinacija. Per 2022 m. sausio-rugsėjo mėn. į gydymo įstaigas dėl apkandžiojimo, apdraskymo ar apseilėjimo kreipėsi 19 rajono gyventojų.

Kaip užsikrečiama pasiutlige?

Pasiutligė – ūmi virusinė mirtinai pavojinga liga, kuria užsikrečiama pasiutusiam gyvūnui įkandus, apseilėjus, įdrėskus sužalotą odą, gleivinę. Labai pavojinga, kai pasiutę gyvūnai sukandžioja žmogui galvą, veidą. Rečiau žmogus užsikrečia pasiutusio gyvūno seilėms patekus į odos įbrėžimus, jungines ir gleivines. Pasiutligės virusas neatsparus išorinėje aplinkoje, plitimas per aplinkos objektus beveik neįmanomas.

Pirmieji ligos simptomai primena gripą

Alytaus departamento Varėnos skyriaus specialistai atkreipia dėmesį, kad pirmieji pasiutligės simptomai panašūs į gripą: karščiavimas, galvos skausmas, didelis silpnumas. Ligai progresuojant atsiranda kitų simptomų: vandens baimė, oro judėjimo baimė, gerklų ir raumenų spazmai, silpnumas.

Pagydyti sergančio pasiutlige asmens klinikinių simptomų stadijoje nepavyksta. Išryškėjus neurologiniams pasiutligės simptomams, medikai pagelbėti negali, žmogus miršta.

Kaip apsisaugoti nuo pasiutligės?

Alytaus departamento Varėnos skyriaus specialistai ragina būti atsargiems ir vengti kontaktų su nežinomais, keisto ar agresyvaus elgesio gyvūnais, o įvykusį sąlytį įvertinti kaip pavojų gyvybei. Įkandus gyvūnui, rekomenduojama žaizdą nuplauti vandeniu, jei kraujavimas nežymus, jo nestabdyti ir nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą.

Gydytojui paskyrus, nukentėjusysis privalo skiepytis nuo pasiutligės ir paskirto vakcinų kurso jokiu būdu nenutraukti. Žmonėms vakcinacija yra nemokama.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: