Polkos festivalis 2022

0
75

Lapkričio 4 d. seminaru „Polkos žanro įvairovė ir perteikimo galimybės: tradicinė, sceninė ir klasikinė polka“ Varėnos kultūros centre (J. Basanavičiaus g. 2) prasideda visą lapkričio mėnesį šurmuliuosiantis „Polkos festivalis“. 

Seminare pranešimus skaitys: LMTA doc. Dr. Dalia Urbanavičienė „Polka pasaulyje ir Lietuvoje: kilmė, raida ir įvairovė“, LMTA doc. Dr. Gaila Kirdienė „Regioniniai lietuviškų polkų muzikos savitumai“, VTDK liaudiškų šokių ansamblio „Sietuva“ vadovas choreografas Edmundas Žička, Alytaus r. meno ir sporto mokyklos mokytoja Rasa Babarskienė „Klasikinė polka. Ištakos Lietuvoje“. Praktinį užsiėmimą „Improvizacija – tradicinės polkos varomoji jėga“ ves šokėjas ir tradicinių šokių mokytojas Augustas Černiauskas.

Plačiau apie polką. Manoma, kad polka atsirado Bohemijoje (pirmasis paminėjimas apie 1830 m.), o vėliau išplito po visą Europą ir Ameriką tiek tarp valstiečių, tiek aukštuomenės pasilinksminimuose. Polka tapo ne tik šokiu, bet ir muzikos stiliumi. Daug žymių kompozitorių kūrė polkas, pvz., A. L. Dvoržakas, P. Čaikovskis, S. Rachmaninovas, D. Šostachovičius ir kt. Polka XIX a. pabaigoje taip išpopuliarėjo, kad netgi drabužiai, skrybėlės, gatvės ar indai buvo pavadinami su polka susijusiais pavadinimais.

Polka jau XIX a. viduryje pirmą kartą užfiksuota ir Lietuvoje – Merkinės apylinkėse. Polka greitai paplito ir prigijo visoje Lietuvoje, šeimos, darbo, kalendorinių švenčių apeigose, vakaronėse pakeitė senesnės kilmės šokius bei perėmė jų paskirtį. Lietuvių polkos formų ir variantų priskaičiuojama apie 50. Polkos gyvybingumas neišblėso iki šių dienų, jos patrauklumas netgi didėja drauge su pastebimai augančiu tradicinių šokių poreikiu – buriasi šio pomėgio žmonių klubai, vyksta vakaronės, pratybos. Specialistai, mokovai, folkloro kolektyvų vadovai ir dalyviai rūpinasi šokio fiksavimu ir sklaida, organizuoja mokymus, vakarones, konkursus mokyklose, polkos varžytuves Vilniuje, Kaune, Šakiuose, Varėnoje (nuo 2001 m.) ir kitose vietovėse. Lietuvių tradicinė polka kaip unikalus ir daugeliu požiūrių vertingas reiškinys 2017 m. pripažinta nacionaline vertybe ir įtraukta į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą (https://savadas.lnkc.lt/polka.html).

Plačiau apie festivalį. Siekiant išlaikyti nenutrūkstamą polkos šokimo tradiciją, Varėnos kultūros centras nuo 2001 m. organizavo dzūkiškos polkos varžytuves „Smagiausios polkos – smagiausia pora“, kurios dėl pandemijos buvo nutrūkusios. Šiais metais tradiciniu tapęs ir visame regione žinomas renginys sugrįžta su naujomis veiklomis, platesniu dalyvių bei žiūrovų ratu bei išaugintas iki festivalio.

Festivalio programa

Lapkričio 4 d. 10 val. Seminaras – praktikumas „Polkos žanro įvairovė ir perteikimo galimybės: tradicinė, sceninė ir klasikinė polka“.

Lapkričio 18 d. 11 val. Vaikų piešinių konkurso „Aš šoku polką“ parodos atidarymas ir apdovanojimai.

Lapkričio 18 d. 17 val. Dzūkiškos polkos varžytuvės „Smagiausios polkos – smagiausia pora 2022“.

Lapkričio 26 d. 16 val. Didysis koncertas „Polkos įvairovė“.

Lapkričio 26 d. 19 val. Naktišokiai „Šv. Andriejaus polka“.

Projekto organizatorius: Varėnos kultūros centras. Projekto partneriai: Varėnos švietimo centras, Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokykla, Tradicinių šokių draugija, Druskininkų kultūros centras. Projektą iš dalies finansuoja: Lietuvos kultūros taryba.

Daugiau informacijos: www.varenoskultura.lt.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: