Į Varėną sugrįžo POLKOS VARŽYTUVĖS!

0
96

Lapkričio 18 d. vakarą į Varėnos kultūros centrą rinkosi žmonės iš įvairių Dzūkijos kampelių, nes į Varėną po 4 metų pertraukos sugrįžo dzūkiškos polkos varžytuvės „Smagiausios polkos – smagiausia pora“.

Agness Wee nuotr.

Šiais metais polkos varžytuvėse „Smagiausios polkos – smagiausia pora“ dalyvavo net 15 porų iš Varėnos, Matuizų, Druskininkų, Veisiejų, Alytaus, Kaišiadorių bei Vilniaus. Jas vertino komisija: Lietuvos nacionalinio kultūros centro choreografinio folkloro specialistė Audronė Vakarinienė, etnomuzikologė, humanitarių mokslų daktarė, choreografinio folkloro tyrinėtoja Dalia Urbanavičienė, Druskininkų kultūros centro etnografė, Dzūkijos regiono folkloro ansamblių konsultantė Lina Balčiūnienė, šokėjas ir tradicinių šokių mokytojas Augustas Černiauskas, Varėnos kultūros centro vyr. folkloro specialistė, etnomuzikologė, tradicinės polkos tyrinėtoja Vaida Naruševičiūtė.

Poros varžėsi vaikų, jaunimo bei suaugusiųjų kategorijose. Vaikų kategorijoje varžėsi 4 poros ir visos laimėjo prizines vietas. I vietos diplomą ir 50 Eur piniginį prizą pelnė Viktorija Filipavičiūtė ir Danielius Neimo iš Matuizų kultūros centro neformalaus vaikų švietimo šokių kolektyvo „Šokių Mozaika“ (vad. Irena Čeplikienė). II vietos diplomą ir 30 Eur piniginį prizą pelnė Livija Lenkevičiūtė ir Arnas Lenkevičius iš to paties kolektyvo „Šokių mozaika“. III vietos diplomai ir 20 Eur piniginiai prizai buvo skirti 2 poroms: Salomėjai Didikaitei ir Kristupui Didikai iš kolektyvo „Šokių mozaika“ bei Margaritai Bubnelytei ir Jokūbui Česnai iš Lazdijų kultūros centro Veisiejų kultūros namų folkloro ansamblio „Jurginėlis“, kuriam vadovauja Erika Petrauskienė.

Jaunimo kategorijoje varžėsi tik viena pora – tai Gabija Kaulakytė ir Gytis Kaulakis iš Kaišiadorių kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio ,,Žilvita“ (vad. Laima Morkūnienė). Jie pelnė II vietos diplomą ir 70 Eur piniginis prizą.

Suaugusiųjų kategorijoje varžėsi gausiausias būrys šokėjų – net 10 porų. Komisijos nariai džiaugėsi, kad organizatorių apdairumo dėka, jie galėjo skirti net 6 prizines vietas, o kitoms poroms įteikti specialiuosius prizus.

I vietos diplomai ir 100 Eur piniginiai prizai skirti 2 poroms: Ritai Maliukevičiūtei ir Jonui Kajėnui iš Vilniaus folkloro ansamblio „Radasta“ (vad. Audronė Vakarinienė) bei Angelei Konstantinavičienei ir Vytautui Čėsnai iš Kaišiadorių kultūros centro folkloro ansamblio „Verpeta“ (vad. Valerija Jankauskienė). Abi poros jau ne naujokės polkos varžytuvėse. Vilniečiai yra dalyvavę 2016 ir 2017 m tradicinės polkos varžytuvėse Vilniuje, o kaišiadoriškiai – 2018 m. dzūkiškos polkos varžytuvių Varėnoje nugalėtojai.

II vietos diplomai ir 70 Eur piniginiai prizai skirti 2 poroms: Janinai Danilevičienei ir Giedriui Griškevičiui iš Alytaus kultūros centro folkloro ansamblio „Žvangucis“ (vad. Jūratė Federavičienė) bei Jadvygai Jaruševičienei (Varėnos kultūros centro folkloro ansamblis „Žeiria“, vad. Vaida Naruševičiūtė) ir Simui Bakanauskui (Varėnos kultūros centro senjorų liaudiškų šokių grupė „Kadagys“, vad. Ramunė Butkienė).

III vietos diplomai ir 50 Eur piniginiai prizai skirti 2 poroms: Aldonai Blėdienei ir Antanui Blėdai iš Varėnos r. Dvarčių k. bei Angelei Nedzinskienei ir Jonui Didikai iš Varėnos kultūros centro senjorų liaudiškų šokių grupė „Kadagys“.

Komisijos meilės prizas buvo skirtas druskininkiečiams Zitai Joanai Jančiauskienei ir Vincui Žiūkui iš Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Druskininkų miesto bendrijos. Paguodos prizai įteikti Marijai ir Jonui Kaškonams (Alytaus kultūros centro folkloro ansamblis „Žvangucis“), Laimutei Keršienei ir Virgilijui Bukiui (Varėnos kultūros centro senjorų liaudiškų šokių grupė „Kadagys“) bei Erikai Petrauskienei ir Gediminui Gudžiauskui (Lazdijų kultūros centro Veisiejų kultūros namai).

Tiek dalyviams, tiek žiūrovams laikas nė kiek neprailgo, nes pertraukėlių metu įvairias šokių melodijas grojo ir šokti kvietė jungtinė muzikantų kapela: Pranas Ulbinas iš Varėnos, Petras Akstinas iš Matuizų, Aleksas Vasilevičius iš Kaišiadorių, Algis Kudarauskas iš Alytaus bei Kazimieras Žilionis iš Druskininkų. Na, o šokėjams įtampą sklaidė renginio vedėjos Julijos Navickaitės juokas ir jaunatviška energija.

Šios varžytuvės – tai vienas iš 2022 m. Varėnos kultūros centro organizuojamo POLKOS FESTIVALIO renginių. Šio festivalio metu jau įvyko vaikų piešinių konkursas „Aš šoku polką“, seminaras-praktikumas „Polkos žanro įvairovė ir perteikimo galimybės: tradicinė, sceninė ir klasikinė polka“. Šį šeštadienį lapkričio 26 d. 16 val. kviečia koncertas „Polkos įvairovė“ bei 19 val. naktišokiai „Šv. Andriejaus polka“.

Projekto organizatorius: Varėnos kultūros centras. Projekto partneriai: Varėnos švietimo centras, Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokykla, Tradicinių šokių draugija, Druskininkų kultūros centras. Projektą iš dalies finansuoja: Lietuvos kultūros taryba.

Varėnos kultūros centro informacija

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: