Gydytoja dietologė atskleidė, kodėl vertėtų valgyti svogūnus ir kaip nugesinti jų aštrumą

0
21

Beveik kiekvienoje virtuvėje galima rasti bent vieną svogūną. Ši aromatinga, aštriu skoniu pasižyminti ir dažnai verkti priverčianti daržovė naudojama įvairių patiekalų receptuose. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog svogūnas – ne tik daržovė, be kurios neįsivaizduojama daugybė patiekalų, bet ir sveikatai palankus produktas.

Svogūnų laiškai yra maistingesni

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, svogūnas – ne tik daržovė, be kurios neįsivaizduojama daugybė patiekalų, bet ir sveikatai palankus produktas. Svogūnuose yra kalio – mineralo, kuris padeda normaliai funkcionuoti raumenims ir nervų sistemai. Jie taip pat yra puikus vitaminų C, A, B ir E šaltinis, juose gausu mineralų bei mikroelementų. Tiesa, reikėtų turėti omenyje, jog maistine prasme svogūnų laiškai bei gumbas šiek tiek skiriasi.

„Svogūnų laiškai yra maistingesni: juose daugiau antioksidantų, B grupės vitaminų, folio rūgšties, tačiau dažniausiai jie naudojami šiltuoju metų sezonu. Tuo tarpu svogūno gumbas virtuvėje naudojamas visus metus, o daugelio namuose – kone kasdien. Nors svogūno galvoje yra mažesnis kai kurių maistinių medžiagų kiekis, dėl natūraliai suvalgomo didesnio jų kiekio nauda sveikatai tampa panaši“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Anot gydytojos dietologės, kadangi svogūnas skleidžia stiprų aromatą, šios daržovės skonį patiekaluose mėgsta toli gražu ne visi, pavyzdžiui, vaikai. Tačiau nuo mažų dienų lavinant jų skonį tėvams neturėtų kilti bėdų. „Žmonėms, kurie vengia aitraus svogūno skonio ar negali valgyti žalio svogūno, rekomenduoju svogūną nuplikyti karštu vandeniu ir dėti į norimus patiekalus. Tokiu būdu apdorotas svogūnas praranda dalį savo aitriųjų medžiagų ir tampa švelnesnio skonio“, – pataria gydytoja dietologė.

Būdas, kuris leis pjaustyti svogūnus be ašarų

Svogūnuose gausu sieros junginių, todėl pjaustant svogūną ši rūgštis žaibiškai pavirsta dujomis, ima garuoti ir sudirgina akis bei nosies gleivinę. Tačiau yra nemažai gudrybių, kurios gali padėti to išvengti.

Norėdami išvengti ašarojimo prieš pjaustydami žalius svogūnus trumpai juos atvėsinkite. Pjaustydami naudokite aštrų ir šaltu vandeniu lengvai sudrėkintą peilį. Tai pat galite sudrėkinti ir pačią svogūno galvutę. Be to, ant pjaustymo lentelės galite užlašinti kelis lašus acto arba citrinos sulčių.

Varškės sūriu įdaryti kepti svogūnai

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

6 vnt. baltojo svogūno;

2 šaukštų „Rimi Basic“ alyvuogių aliejaus;

100 g susmulkinto varškės sūrio;     

50 g džiūvėsėlių;       

0,25 vnt. susmulkintos raudonosios aitriosios paprikos;       

4 vnt. saulėje džiovintų pomidorų;

1 žiupsnelio susmulkintų šviežių čiobrelių lapelių;  

2 šaukšteliai susmulkintos petražolės;

50 g graikinių riešutų;

1 vnt. kiaušinio.

Gaminimo eiga:

Orkaitę įkaitinkite iki 190˚C temperatūros. Nulupkite svogūnus, nupjaukite jų viršūnėles ir šaukšteliu išgremžkite svogūnų vidų – palikite tik du sluoksnius. Tada svogūnų „puodelius“ dėkite į kepimo indą, šliūkštelėkite į indą porą šaukštų vandens ir patepkite svogūnus aliejumi. Kruopščiai uždenkite folija ir kepkite 20–30 minučių, kol svogūnai suminkštės, bet stipriai nesusmuks.

Tuo metu susmulkinkite išskobtą svogūnų masę. Vidutinio dydžio prikaistuvyje pakaitinkite likusį aliejų ir 10 minučių jame kepkite susmulkintus svogūnus nuolat maišydami, kol jie suminkštės ir pagels. Tada leiskite atvėsti.

Dubenyje sumaišykite atvėsintą svogūnų masę su puse nurodyto kiekio varškės sūrio, aitriąja paprika, saulėje džiovintais pomidorais, susmulkintais čiobreliais, petražolėmis, graikiniais riešutais, išplaktu kiaušiniu, taip pat trupučiu druskos ir šviežiai maltais pipirais. Viską gerai išmaišykite.

Skanaus!       

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia