Nauja Vykinto Vaitkevičiaus knyga „Dainavos žemės šventvietės“ 

0
395
Knygos "Dainavos žemės šventvietės" pristatymas Merkinėje. Knygos autorius Vykintas Vaitkevičius. Nuotr. Vidmantas Balkūnas

Pradėdami 2023-iuosius – Dzūkijai (Dainavai) atminti skirtus metus, džiaugiamės pristatydami jums naujai išleistą Klaipėdos universiteto archeologo prof. dr. Vykinto Vaitkevičiaus knygą „Dainavos žemės šventvietės: Varėnos rajonas ir Druskininkų savivaldybė“.

Knyga – ilgų autoriaus tyrinėjimų ir Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos administruoto projekto ir bendradarbiavimo rezultatas. Tai išsamus ir sutelktas Dainavos krašto šventvietėms skirtas 20,5 x 28 cm formato, spalvotas, kietais viršeliais, 312 p. apimties, gausiai iliustruotas leidinys iš dar 1998 m. pradėtos leisti serijos „Senosios Lietuvos šventvietės“. Knygoje „Dainavos žemės šventvietės“ – pirmą kartą sutelktos žinios apie istorinės Dainavos žemės dalies, kuri apima Varėnos rajoną ir Druskininkų savivaldybę, šventuosius miškus, medžius, kalvas, akmenis, ežerus, raistus, upelius ir šaltinius.  Per šimtmečius po krikščionybės įvedimo daugelis jų buvo sunaikinta, laimė – ne visos. Ši knyga – detalus, kiekvienam iš mūsų skirtas Tėvynės žemėlapis, pasakojimas apie Žemę ir vietas, kuriose juntama šventybė, saugomas ryšys su protėviais, patiriama laimė ir įgaunama sveikata.

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba. Projektą taip pat rėmė Druskininkų savivaldybės ir Varėnos rajono savivaldybės administracijos, Simonas Bastys, UAB Nerda, UAB Drusta, UAB Gilmera, UAB Dzūkijos mediena ir kiti rėmėjai bei prenumeratoriai.

Sausio 31 d. (antradienį), 17 val. Varėnos viešojoje bibliotekoje vyks knygos „Dainavos žemės šventvietės: Varėnos rajonas ir Druskininkų savivaldybė“ sutiktuvės. Dalyvaus autorius – Klaipėdos universiteto archeologas prof. dr. Vykintas Vaitkevičius, jį kalbins Baltijos aplinkos forumo vadovas Žymantas Morkvėnas. Renginyje skambės Varėnos kultūros centro folkloro ansamblio Žeiria atliekamos dainos.

Dalinamės pirmojo pristatymo Merkinėje akimirkomis:

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: