Aplinkosaugininkai pradėjo akciją „Saugom lydeką 2023“

0
87

Prasidėjo atnaujinta akcija „Saugom lydeką 2023“ – nuo vasario 1 d. iki balandžio 30 d. galiojančiu draudimu gaudyti lydekas norima užtikrinti šių žuvų apsaugą prieš nerštą ir neršto laikotarpiu. Ši akcija, pernai ir ankstesniais metais vadinta „Lydeka“, Aplinkos apsaugos departamente jau tapusi tradicine.

„Lydekos neatsiejamos nuo vandens telkinių ekosistemos – jos savotiškos sanitarės, kurios, misdamos smulkiomis ir menkavertėmis žuvimis, sudaro palankias sąlygas daugintis ir vystytis vertingesnėms rūšims. Taip pat jos vienos didžiausių Lietuvos vandenų plėšrūnų, bet lengvai sužeidžiamos kabliuku, sunkiai išgyvena per ilgai išbuvusios sausumoje. Todėl šiuo laikotarpiu laikytis galiojančių draudimų itin svarbu, nes mūsų visų tikslas – apsaugoti lydekų išteklius“, – sako Aplinkos apsaugos departamento Gamtos išteklių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Darius Komka. 

Taip pat svarbu, kad, priklausomai nuo oro sąlygų, lydekų neršto laikotarpis prasideda kovą ir trunka iki balandžio, todėl ir draudimas jas gaudyti prasideda dar prieš nerštą, vasario 1-ąją. 

Taigi iki balandžio pabaigos draudžiama lydekas žvejoti visuose šalies vandens telkiniuose tiek žvejams mėgėjams, tiek verslininkams.

Pasak aplinkosaugininko, akciją „Saugom lydeką 2023“ galima suskirstyti į du etapus: vienas – žvejų kontrolė žiemą ant ledo ir kitas – per pavasarinį nerštą ledui ištirpus. „Jei išsilaikytų šaltesni orai ir ledas liktų, lydekos vis tiek išnerštų, tik po juo ar artimiausiuose aptirpusiuose vandens telkinių pakraščiuose“, – priduria D. Komka. 

Akcijos laikotarpiu bus organizuojami reidai, vyks reguliari verslinės ir mėgėjų žvejybos kontrolė. Pareigūnai stabdys ir tikrins, ypač tamsiu paros metu, asmenų, įtariamų žvejybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimais, transporto priemones.

Visuomenei bus reguliariai pranešama apie rezultatus, taip pat bus teikiama aplinkosauginė informacija vietiniams gyventojams ir per reidus tikrinamiems asmenims.

Už draudžiamu metu sugautą lydeką gresia administracinės baudos nuo 120 iki 300 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. 

Taip pat už kiekvieną draudžiamu metu sužvejotą lydeką teks atlyginti 240 eurų žalą žuvų ištekliams. 

Lydeką sugavus gamtinio rezervato ar ichtiologinio draustinio vandens telkinyje, žala skaičiuojama taikant trigubą žalos apskaičiavimo įkainį.

Aplinkos apsaugos departamento inf.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: