SAM įspėja: grožio injekcijas gali atlikti tik tam licencijas turintys gydytojai

0
28

Botulino toksino, hialurono rūgšties preparatų injekcijas, mezoterapijos ir biorevitalizacijos procedūras gali atlikti tik šiai veiklai licencijuoti gydytojai, baigę medicinos studijas bei atitinkamos srities rezidentūrą, ir tik sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje atitinkamą licenciją. Bendrosios praktikos slaugytojai tokių paslaugų teikti negali – jų kompetencija niekaip negali būti išplėsta per mokymus, kuriuos organizuoja užpildų gamintojai ar platintojai. Už neteisėtą veiklą gresia baudos.

„Tokios procedūros sparčiai populiarėja, o kartu daugėja ir siūlančių jas atlikti. Visgi, savo grožį ir sveikatą patikėjus į nekvalifikuoto darbuotojo rankas, nėra galimybės užtikrinti, kad neįvyks nenumatytų komplikacijų, o joms ištikus – bus suteikiama atitinkama pagalba. Tą geriausiai užtikrinti gali tik profesionalai, turintys Akreditavimo tarnybos išduotas licencijas“, – sako Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas Tadas Žentelis.

Ministerija primena, kad vadinamosios grožio injekcijos yra priskiriamos asmens sveikatos priežiūros veiklai, griežtai apibrėžiamai teisės aktais. Botulino toksino, hialurono rūgšties preparatų injekcijas, mezoterapijos ir biorevitalizacijos procedūras gali atlikti tik gydytojas dermatovenerologas ir plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas. Gydytojas burnos, veido ir žandikaulių chirurgas bei veido ir žandikaulių chirurgas gali atlikti botulino toksino ir užpildų injekcijas veido ir kaklo srityje.

Nurodyti gydytojai turi turėti licencijas – tai numato Sveikatos sistemos įstatymai, o šių gydytojų teikiamos sveikatos priežiūros paslaugos gali būti teikiamos tik sveikatos priežiūros įstaigose, turinčiose Akreditavimo tarnybos išduotą įstaigos asmens sveikatos priežiūros licenciją.

Pabrėžtina, kad bet kuris specialistas, vykdydamas veiklą, negali viršyti nustatytos kompetencijos, todėl reikėtų atsakingai rinktis specialistus, kurie pagal licenciją minėtas paslaugas gali teikti. 

Atkreipiame dėmesį, kad bendrosios praktikos slaugytojo, tuo labiau kosmetologo, kompetencijai injekcijų atlikimas estetiniais bei korekciniais tikslais nėra priskirtas, o ši kompetencija negali būti išplėsta mokymų metu, kuriuos organizuoja užpildų gamintojai ar platintojai. Bendrosios praktikos slaugytojas pagal savo kompetenciją gali atlikti injekcijas į odą, poodį, raumenis, veną, centrinės venos, Porto, epidūrinius ir peties rezginio kateterius, tačiau tai neturi nieko bendro su atliekamomis grožio procedūromis.

Fizinių asmenų, įmonių, įstaigų vykdoma sveikatos priežiūros ar farmacinė veikla neturint licencijos ar leidimo yra neteisėta. Už neteisėtą asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą, kai jas teikia fizinis arba juridinis asmuo, neturintis tam teisės, yra taikoma administracinė atsakomybė, skiriant 600–1140 eurų baudą.

SAM inf.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: