„Aukso paukštė“ atskrenda į Varėną!

0
322

Paskelbti „Aukso paukštės“ – aukščiausių mėgėjų meno apdovanojimų – laureatai. Geriausiu krašto folkloro kolektyvu ir vadovu pripažinti Varėnos kultūros centro folkloro ansamblis „Žeiria“ ir vadovė Vaida Naruševičiūtė.

Kasmet pavasario pradžią skelbiantys ir geriausius mėgėjų meno kolektyvus džiuginantys „Aukso paukštės“ apdovanojimai šiemet bus įteikti trylikai laureatų. Visus metus laukiamomis prestižinėmis nominacijomis už aktyvią meninę veiklą, kūrybos rezultatus bus įvertinti ir pagerbti ryškiausi Lietuvos kolektyvai, jų vadovai, tautinei kultūrai nusipelniusios asmenybės.

Svarbiu kūrybiškumo pripažinimu visuomenėje tapę „Aukso paukštės“ apdovanojimai kasmet skiriami labiausiai nusipelniusiems šalies chorams, teatrams, folkloro, dainų ir šokių ansambliams, liaudiškos muzikos kapeloms, šokių kolektyvams, liaudies muzikos ir pučiamųjų instrumentų orkestrams.

„Šie kolektyvai – tai gyvybingos, tvarios bendruomenės, savo ir aplinkinių gyvenimą praturtinančios kultūros ir meno vertybėmis, puoselėjamų gimtųjų tradicijų ir nuolatinio kūrybos atsinaujinimo darna“, – džiaugėsi apdovanojimų iniciatoriaus Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Vida Šatkauskienė.

Geriausio suaugusiųjų choro ir vadovo nominaciją pelnė Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijos choras „Ave Vita“ ir vadovas Kastytis Barisas, Geriausio vaikų, jaunimo (moksleivių) choro ir vadovo – Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos mišrus choras ir vadovė Jolanta Vyšniauskienė. Geriausio vokalinio ansamblio ir vadovo nominacija skirta Jonavos r. savivaldybės kultūros centro moterų vokaliniam ansambliui „Presto“ ir vadovei Solveigai Maslauskaitei.

Geriausiu miesto folkloro kolektyvu ir vadovu pripažinta Kauno miesto kultūros centro sutartinių giedotojų grupė „Sasutalas“ ir vadovas Andrius Morkūnas, Geriausiu krašto folkloro kolektyvu ir vadovu – Varėnos kultūros centro folkloro ansamblis „Žeiria“ ir vadovė Vaida Naruševičiūtė.

Geriausiu suaugusiųjų teatru ir vadovu tapo Rokiškio kultūros centro liaudies teatras ir vadovė Neringa Danienė, Geriausiu vaikų, jaunimo (moksleivių) teatru ir vadovu – Utenos kultūros centro vaikų ir jaunimo lėlių teatras „Skruzdėlytė“ ir vadovė Janina Baldauskienė.

Geriausia liaudiškų šokių studija ir vadovu pripažinta Mažeikių choreografijos mokyklos vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių studija „Kauškutis“ ir vadovė Jolanta Tendienė, Geriausia liaudiškų šokių grupe ir vadovu – Kauno r. Garliavos sporto ir kultūros centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Ąžuolas“ ir vadovė Zita Vaškelienė.

Geriausio pučiamųjų instrumentu orkestro ir vadovo nominacija skirta Vilniaus universiteto pučiamųjų instrumentų orkestrui „Oktava“ ir vadovui Albinui Kučinskui.

Geriausio liaudiškos muzikos ansamblio ir vadovo nominaciją pelnė Vilniaus universiteto dainų ir šokių ansamblis ir vadovai Eugenijus Čiplys, Roberta Leščinskaitė-Jančiulienė, Indrė Alaburdienė, Virginija Alenskienė, Dovilė Mačiukaitė-Krasauskienė.

Geriausio naujai susikūrusio mėgėjų meno kolektyvo ir vadovo nominaciją pelnė Klaipėdos krašto tautinių instrumentų orkestras „Trimitatis“ ir vadovai Algytė Merkelienė, Vytautas Tetenskas, Jurgita Petkutė-Marcinkienė, Loreta Tumanovienė, Antolijus Tumanovas.

Nominacija „Už nuopelnus tautinei kultūrai“ šiemet bus įteikta Dainų švenčių dirigentui, tautinės muzikos ir instrumentų raidos tyrėjui, docentui Vytautui Alenskui.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro 1999 m. įsteigtos „Aukso paukštės“ nominacijos išryškina, atkreipia visuomenės dėmesį į mėgėjų meninės kūrybos, tradicijų puoselėjimo, atlikimo meno rezultatus, viešai pagerbia jų pasiekusiuosius.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: